Gość ASKar Zgłoś post Napisano Maj 9, 2013 Witajcie, ostatnio mój znajomy zakupił sobie sprzęt grający wraz z telewizorem. Ale jest mały problem z jego podłączeniem, sam nawet już nie wiem co w tej sytuacji wymyślić, więc kieruję się do Was z zapytaniem, a mianowicie: Telewizor Samsung UE 32 EH 5300 Kino domowe DH6520T Wygląda to tak: http://iv.pl/images/09553486957453911580.png Próbowałem już: Łączenie kina domowego do telewizora czyli. Czincze - Euro, a dekoder HDMI - HDMI (Od dekodera, do tv) ale nic to mi nie dało, są jakieś propozycje? prócz kupna kabla Czincze-Czincze? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Inferno 41 Zgłoś post Napisano Maj 9, 2013 (edytowany) Z tego co widzę to telewizor ma tylko optyczne cyfrowe wyjście dźwięku. Po prostu kup kabel optyczny i połącz kino z telewizorem. Jak już jest nowy sprzęt to wykorzystajcie nowocześniejsze złącza. Najlepszy układ : telewizor - hdmi - kino telewizor - optyczne - kino dekoder - hdmi - telewizor I wszystko powinno śmigać. Edytowano Maj 9, 2013 przez Inferno (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość ASKar Zgłoś post Napisano Maj 9, 2013 Czyli w chwili obecnej to co mam tj. ( 1x HDMI, 1x euro-euro,1x Czincze-Euro) nic nie zrobię ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
regdos 1848 Zgłoś post Napisano Maj 9, 2013 Zrób tak jak CI pisze Inferno, podłącz dekoder przez HDMI z TV z Kinem domowym przez złącze optyczne i wtedy na kinie domowych wybierasz wejście dźwięku nie HDMI tylko Optyka i będzie Ci grać. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Kszysiu 136 Zgłoś post Napisano Maj 9, 2013 dekoder - hdmi - tv (jak możesz)jak masz w kinie domowym wejście coaxial i w TV wyjście coaxial (jeden pojedynczy chinch) to podłącz w taki sposób jak masz kabel - najtańsze i najprostsze rozwiązanie (to jest połączenie cyfrowe więc nie wymaga dobrej jakości kabla aby dźwięk był ok). Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Inferno 41 Zgłoś post Napisano Maj 9, 2013 (edytowany) dekoder - hdmi - tv (jak możesz) jak masz w kinie domowym wejście coaxial i w TV wyjście coaxial (jeden pojedynczy chinch) to podłącz w taki sposób jak masz kabel - najtańsze i najprostsze rozwiązanie (to jest połączenie cyfrowe więc nie wymaga dobrej jakości kabla aby dźwięk był ok). Takiego kabla nie posiada, więc jeśli już musi coś kupić to równie dobrze może wydać 10 zł na kabel optyczny Czyli w chwili obecnej to co mam tj. ( 1x HDMI, 1x euro-euro,1x Czincze-Euro) nic nie zrobię ? Nie zrobisz tego co chcesz. Za pomocą euro - czincze możesz puścić tylko sygnał z kina, jeśli chcesz żeby kino grało z dekodera musisz mieć jakieś wyjście z telewizora. Edytowano Maj 9, 2013 przez Inferno (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość ASKar Zgłoś post Napisano Maj 9, 2013 Rozumiem, bardzo Ci dziękuję Inferno! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Kszysiu 136 Zgłoś post Napisano Maj 9, 2013 więc jeśli już musi coś kupić to równie dobrze może wydać 10 zł na kabel optyczny Tak na prawdę to nie ma różnicy czy użyje coaxiala czy optyka, oprócz rodzaju kabla... osobiście chyba wolałbym zwykły chinch. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość ASKar Zgłoś post Napisano Maj 9, 2013 Również myślałem nad czinczami, tyle że nie wiem jak by one miały iść. kino domowe >> czincze >> dekoder? czy też telewizor >> czincze >> kino domowe Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Kszysiu 136 Zgłoś post Napisano Maj 9, 2013 zalezy gdzie masz jakie wyjscie... jesli nie masz w dekoderze wyjscia coaxial (coaxial output) to moze masz w tv (wtedy na kinie domowym bedziesz mial dzwiek z tv wiec chyba lepsze rozwiazanie). w kinie musisz miec coaxial input. jesli czegos ci brakuje to moze bedziesz mial odpowiedniki optyczne. (optical output w tv/dekoderze i optical input w kinie) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Inferno 41 Zgłoś post Napisano Maj 9, 2013 Nie widzę aby ten telewizor miał coaxial output. Jeślij nie ma go również dekoder pozostaje analogowy dźwięk czinczami (bez znaczenia właściwie czy pod dekoder czy telewizor). Prawdopodobnie najlepszy wciąż zostaje pierwszy układ, który podałem. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Kszysiu 136 Zgłoś post Napisano Maj 9, 2013 (edytowany) jesli google mowi mi prawde to w tv masz wyjscie optyczne a w kinie wejscie optyczne czyli musisz kupic kabel optyczny;-) Edytowano Maj 9, 2013 przez Kszysiu (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
regdos 1848 Zgłoś post Napisano Maj 9, 2013 W poście #2 i #4 zostało to już powiedziane więc to żadne odkrycie. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
nesti 67 Zgłoś post Napisano Maj 10, 2013 Na kinie domowym nic nie oglądam, głównie chodzi mi tylko o głośniki :-) Ja mam podłączone tv > hdmi > dekoder upc, dekoder upc > chinche > kino domowe. Na kinie ustawiam AUX i mam dźwięk z dekodera Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
regdos 1848 Zgłoś post Napisano Maj 10, 2013 Ale tak masz tylko stereo, a jeżeli chcesz mieć 5.1 to musisz to podłączyć cyfrowo. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Inferno 41 Zgłoś post Napisano Maj 10, 2013 Czemu ludzie kupują nowe telewizory i kina domowe skoro podłączają to wszystko przez jakieś analogi... Podane w topicu kino domowe ani telwizor nie mają coaxiala więc jeśli nie podłączy optycznie to kino domowe można za przeproszeniem o kant dupy rozbić. Czincze i czincze... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
regdos 1848 Zgłoś post Napisano Maj 10, 2013 Ale przecież nie ma różnicy pomiędzy coaxialem a optykiem. I w jednym i w drugim przypadku sygnał jest przesyłany cyfrowo, tylko inne medium jest. W #2 podane zostało co autor ma zrobić. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kafi 2425 Zgłoś post Napisano Maj 10, 2013 Podane w topicu kino domowe ani telwizor nie mają coaxiala więc jeśli nie podłączy optycznie to kino domowe można za przeproszeniem o kant dupy rozbić. Ale przecież nie ma różnicy pomiędzy coaxialem a optykiem. I w jednym i w drugim przypadku sygnał jest przesyłany cyfrowo, tylko inne medium jest. Nie do końca. W przypadku kabla Coaxial sygnał będzie przesyłany taki, jaki podasz. Jak będzie to SPDIF to prawda - cyfrowy. Ale przecież możesz podać AnalogAudio L+P i wtedy cyfrowo nie jest. A o taki przypadek (uparcia się na siłę na wtyczki RCA [podczas gdy przesłać nimi można tylko analog]) chyba chodziło. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość ASKar Zgłoś post Napisano Maj 11, 2013 Panowie, zgodnie z postami powyżej wybrałem kupno kabelka optycznego! Dziękuję że zainteresowaliście sie moim tematem i pomogliście w wybraniu złącza ! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach