Jarosław Szmańda 42 Zgłoś post Napisano Maj 3, 2013 (edytowany) Cześć, Mam taki problem: # aptitude install mariadb-server-5.5Następujące NOWE pakiety zostaną zainstalowane: libaio1{a} libdbd-mysql-perl{a} libdbi-perl{a} libhtml-template-perl{a} libmariadbclient18{ab} libnet-daemon-perl{a} libplrpc-perl{a} mariadb-client-5.5{a} mariadb-client-core-5.5{a} mariadb-common{a} mariadb-server-5.5 mariadb-server-core-5.5{a}0 pakietów aktualizowanych, 12 instalowanych, 0 do usunięcia i 0 nieaktualizowanych.Do pobrania 32,1 MB archiwów. Zajęte po rozpakowaniu: 111 MB.Następujące pakiety mają niespełnione zależności:libmariadbclient18 : Wymaga: libmysqlclient18 (= 5.5.30-mariadb1~wheezy) ale zainstalowana jest wersja 5.5.30+dfsg-1.1.Następujące działania rozwiążą problemy z zależnościami: Zatrzymanie bieżących wersji następujących pakietów:1) libmariadbclient18 [niezainstalowany] 2) mariadb-client-5.5 [niezainstalowany] 3) mariadb-client-core-5.5 [niezainstalowany] 4) mariadb-server-5.5 [niezainstalowany] 5) mariadb-server-core-5.5 [niezainstalowany] Głównie chodzi mi o wytłuszczone - szukałem, szukałem ale jakoś nie znalazłem klarownego rozwiązania. Macie jakiś pomysł? Edytowano Maj 3, 2013 przez Jarosław Szmańda (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
voti 19 Zgłoś post Napisano Maj 3, 2013 Dodaj repozytorium MariaDB do sources.list https://downloads.mariadb.org/mariadb/repositories/ a następnie sprawdź co mówi APT o pakiecie libmysqlclient18 apt-get update && apt-cache show libmysqlclient18 | grep Version z tego co podejrzałem na szybko repo, pakiecik istnieje libmysqlclient18_5.5.30-mariadb1~wheezy więc instalujemy... sudo apt-get install mariadb-server mariadb-client \ libmysqlclient18=5.5.30-mariadb1~wheezy \ mysql-common=5.5.30-mariadb1~wheezy \ libmariadbclient-dev Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Jarosław Szmańda 42 Zgłoś post Napisano Maj 3, 2013 Faktycznie nie spojrzałem na wpis w źródłach... Dzięki za dodatkowe spojrzenie Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Pan Kot 1535 Zgłoś post Napisano Maj 3, 2013 Swoją drogą ktoś sprawdzał się ma MariaDB 10.0 do kompatybilności z nginxem i php-fpm? Działa bez żadnych kłopotów z popularnymi CMS'ami? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość patrys Zgłoś post Napisano Maj 3, 2013 Swoją drogą ktoś sprawdzał się ma MariaDB 10.0 do kompatybilności z nginxem i php-fpm? Co ma niby maria do nginxa i php ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Pan Kot 1535 Zgłoś post Napisano Maj 3, 2013 Nic nie ma, pytam jak z kompatybilnością jako zastępnik MySQL . Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Jarosław Szmańda 42 Zgłoś post Napisano Maj 4, 2013 Nic nie ma, pytam jak z kompatybilnością jako zastępnik MySQL . Tak, działa poprawnie. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Biszkopcik 37 Zgłoś post Napisano Maj 4, 2013 Działa poprawnie aczkolwiek nie zalecałbym używania wersji 10.0 w obecnej chwili z tego względu że jest to wersja rozwojowa. Za to MariaDB w wersji 5.5 spisuje się wyśmienicie i jest w pełni kompatybilna z MySQL, jakby ktoś miał jakieś 'ale'. Polecam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach