Oreo 59 Zgłoś post Napisano Kwiecień 16, 2013 Kiedyś to umiałem, ale teraz całkowicie mi wyleciało z głowy. Szukam rozwiązanie problemu w Google, ale... bezskutecznie. Pytanie jak najbardziej proste i jasne - jak trwale zmienić adresy IP serwera DNS. Chcę skorzystać w tym przypadku z OpenDNS. Oczywiście Linux, Debian. Próbowałem w /etc/resolv.conf, ale resetuje się i automatycznie wchodzą DNS'y Google. Liczę na pomoc i dziękuę. PS. Nie wiem, czy w odpowiednim dziale napisałem, ale nie wnikam w to. Jeśli źle, to proszę moderatora o przeniesienie. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kamikadze Zgłoś post Napisano Kwiecień 16, 2013 spróbuj w /etc/network/interfaces dns-nameserver 1.1.1.1 2.2.2.2 (oczywiście zmieniasz na te co chcesz) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Oreo 59 Zgłoś post Napisano Kwiecień 16, 2013 (edytowany) spróbuj w /etc/network/interfaces dns-nameserver 1.1.1.1 2.2.2.2 (oczywiście zmieniasz na te co chcesz) Próbowałem według tego zmienić serwery DNS, ale spróbuję ponownie. //Edit.: Jednak nie działa. Jakieś inne propozycje? Edytowano Kwiecień 16, 2013 przez Oreo (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kamikadze Zgłoś post Napisano Kwiecień 16, 2013 tam "s" zapomniałem na końcu dać: dns-nameservers I musisz dać jeszcze restart sieci /etc/init.d/networking stop && /etc/init.d/networking start Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Oreo 59 Zgłoś post Napisano Kwiecień 16, 2013 (edytowany) root@Oreo:~# cat /etc/resolv.conf nameserver 8.8.8.8 nameserver 8.8.4.4 Bezskutecznie. Jakieś inne propozycje? Ja dodatkowo nadal szukam w Google rozwiązania tego problemu. PS. Po reboocie coś nadpisuje plik /etc/resolv.conf. Edytowano Kwiecień 16, 2013 przez Gość (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
nesti 67 Zgłoś post Napisano Kwiecień 16, 2013 Czy to jest może vps, i w panelu serwera masz możliwość ustawienia dnsów? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś post Napisano Kwiecień 16, 2013 (edytowany) Edytowano Marzec 26, 2018 przez Gość (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ServerSite.eu 13 Zgłoś post Napisano Maj 12, 2013 Kiedyś to umiałem, ale teraz całkowicie mi wyleciało z głowy. Szukam rozwiązanie problemu w Google, ale... bezskutecznie. Pytanie jak najbardziej proste i jasne - jak trwale zmienić adresy IP serwera DNS. Chcę skorzystać w tym przypadku z OpenDNS. Oczywiście Linux, Debian. Próbowałem w /etc/resolv.conf, ale resetuje się i automatycznie wchodzą DNS'y Google. Liczę na pomoc i dziękuę. PS. Nie wiem, czy w odpowiednim dziale napisałem, ale nie wnikam w to. Jeśli źle, to proszę moderatora o przeniesienie. Nie wykonał Pan po zmianach wprowadzonych w pliku resolv.conf blokady pliku poprzez chattr +i /etc/resolv.conf po wykonaniu powyższej komendy proszę wpisać reboot będzie działać na pewno. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Pan Kot 1535 Zgłoś post Napisano Maj 12, 2013 Generalnie można albo w /etc/network/interfaces zdefiniować DNS'y dla konkretnego interfejsu albo wprowadzić DNS'y na stałe do /etc/resolv.conf i zablokować poprzez chattr +i. Obie metody działają. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość patrys Zgłoś post Napisano Maj 12, 2013 A to nie jakaś wirtualizacja ala OVZ ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Yaneek 13 Zgłoś post Napisano Maj 12, 2013 A to nie o to chodzi? echo "nameserver 8.8.8.8" >/etc/resolv.conf Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Pan Kot 1535 Zgłoś post Napisano Maj 12, 2013 A to nie o to chodzi? echo "nameserver 8.8.8.8" >/etc/resolv.conf Co Ci to da jak DHCP nadpisze nameservery przy następnym restarcie networking? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Syndrom 95 Zgłoś post Napisano Maj 12, 2013 Poczytaj o serwisie resolvconf http://manpages.ubuntu.com/manpages/lucid/man8/resolvconf.8.html Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ServerSite.eu 13 Zgłoś post Napisano Maj 12, 2013 Dlatego się blokuje m.in plik aby nie nadpisało. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
mmmm21 98 Zgłoś post Napisano Maj 12, 2013 O ile dobrze pamiętam trzeba doinstalować pakiet resolvconf (aptitude install resolvconf). Następnie trzeba edytować plik /etc/resolvconf/resolv.conf.d/head dokonujesz wpisów dns np. nameserver 153.19.250.100 Następnie wykonujesz polecenie /etc/init.d/resolvconf restart Zerkasz co masz w pliku /etc/resolv.conf Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Pan Kot 1535 Zgłoś post Napisano Maj 12, 2013 Nie musisz niczego doinstalowywać bo plik resolv.conf jest w defaulcie chyba na każdym debiano-podobnym distro i nie tylko. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kovalsky 22 Zgłoś post Napisano Maj 12, 2013 Jeżeli to jest nadpisywane przez DHCP to na wiki Debiana jest rozwiązanie: Example: dhclient3 uses /etc/dhcp/dhclient.conf. The setting you want is supersede domain-name-servers 12.34.56.78, 12.34.56.79 or perhaps prepend domain-name-servers 12.34.56.78, 12.34.56.79 DHCP Client Configuration W ubuntu (12.04LTS) jest tak: #supersede domain-name "fugue.com home.vix.com"; #prepend domain-name-servers 127.0.0.1; Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach