kubus1171 0 Zgłoś post Napisano Kwiecień 15, 2013 (edytowany) Witam Posiadam problem z ProFTPD , teoretycznie wszystko fajnie, pięknie skonfigurowane ale przy próbie połączenia przez midnight commander wyskakuje błąd :,,Ne można zmienić katalogu na "/sh://root@ip" " po reinstalacji serwera kolejny problem to ,,chyba" (nie mam pojęcia) problem z hosts , wcześniej klient ssh wyświetlał ,,root@ip" (i wszystko działało) a teraz wyświetla ,,root@vps2" i wydaje mi się że przez to nie działa proftpd tak jak powinno.Ma ktoś może pomysł w którym miejscu można zacząć szukać błędu? Co może być nie tak? Z góry dziękuję za pomoc.Pozdrawiam PS : To co piszę może być dla was banalne i śmieszne że ktoś o coś takiego pyta dlatego proszę o odpowiedzi na temat bez zbędnej ,,agresji" na moją osobę że biorę się za coś o czym nie mam pojęcia. PS2: System to Debian 6.0 Edytowano Kwiecień 15, 2013 przez kubus1171 (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
N0Name 48 Zgłoś post Napisano Kwiecień 15, 2013 a łączysz sie z portem 21 który jest standardowo w FTP? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kamikadze Zgłoś post Napisano Kwiecień 15, 2013 A czy przypadkiem nie jest tak że root ma zabronione logowanie po FTP? Zrób tak: apt-get install proftpd adduser user01 i wypełnij tam dwa razy hasło, enteruj formularze na końcu daj Y i enter i spróbuj na tego usera się wbić. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kubus1171 0 Zgłoś post Napisano Kwiecień 16, 2013 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kamikadze Zgłoś post Napisano Kwiecień 16, 2013 pokaż co masz w /etc/hosts i hostname. możesz też spróbować wpisać: hostname twojadomena.pl (gdy masz coś skierowanego na serwer) i dać później cd /etc/init.d/ && ./hostname.sh Ostatnio też miałem ten problem. Serwer gubi się przy niewłaściwym hostname (nie może odnaleźć go w sieci) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Pan Kot 1535 Zgłoś post Napisano Kwiecień 16, 2013 Najprościej jest jak hostname znajduje się pod rzeczywistym adresem typu s1.domena.pl lub ma zwykłą lokalną nazwę typu s1. Jakiekolwiek inne udziwnienia z kropkami są niepotrzebne . A i generalnie to jest warning, a nie critical. Problemem jest plik konfiguracyjny proftpd.conf. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kamikadze Zgłoś post Napisano Kwiecień 16, 2013 Miałem identyko problem tydzień temu i prawidłowe hostname ./hostname.sh naprawia problem Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Pan Kot 1535 Zgłoś post Napisano Kwiecień 16, 2013 Od kiedy to proftpd musi mieć działającego hostname'a, żeby świadczyć usługi ? Przecież równie dobrze mógłby mieć nulla . Nigdy nie miałem takich problemów. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kamikadze Zgłoś post Napisano Kwiecień 16, 2013 @Archi nie wiem, ale mówię ci że mi pomogło Bo normalnie identyko problem miałem a u niego właśnie krzyczy o hostname "vps2" że ma z tym problem Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
N0Name 48 Zgłoś post Napisano Kwiecień 17, 2013 (edytowany) A co za problem przeczytać logi od proftpd, przecież tam jest napisane co jest źle, ew która linijka. Edytowano Kwiecień 17, 2013 przez N0Name (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kamikadze Zgłoś post Napisano Kwiecień 17, 2013 Jest napisane Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kubus1171 0 Zgłoś post Napisano Kwiecień 17, 2013 /etc/hosts hostname Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
N0Name 48 Zgłoś post Napisano Kwiecień 17, 2013 Kamikazde : EDIT, TY Kubus1171: Tak jak pisałem sprawdź logi tam jest napisane:) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kubus1171 0 Zgłoś post Napisano Kwiecień 17, 2013 N0Name: logi są puste, dosłownie Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ArabSmall 118 Zgłoś post Napisano Kwiecień 17, 2013 Do pliku /etc/proftpd/proftpd.conf Dopisz DefaultAddress IP-VPS oczywiście wpisz poprawny adres IP-VPS i wykonaj restart /etc/init.d/proftpd restart Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś post Napisano Kwiecień 17, 2013 U mnie działał ten sposób: w hostname masz adres ip i po nim vps2.costam.vm Możesz wpisać hostname vps2.costam.vm cd /etc/init.d/ && ./hostname.sh /etc/init.d/proftpd start Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kubus1171 0 Zgłoś post Napisano Kwiecień 17, 2013 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kubus1171 0 Zgłoś post Napisano Kwiecień 17, 2013 Kamikadze, dzięki proftpd już się odpala na serwerze bez problem lecz cały czas nie mogę się połączyć z serwerem przez midnight commander wyskakuje że nie można zmienić katalogu na sh://root@xxx.5.xx.65/ próbowałem połączenia przez powłokę jak i zwykłego i nadal nic, pomysły? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kamikadze Zgłoś post Napisano Kwiecień 17, 2013 adduser user01 i wpisujesz dwa razy hasło, 5 razy enter i działa. Standardorow nie da się lgoować na root po ftp. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kubus1171 0 Zgłoś post Napisano Kwiecień 17, 2013 ok wszystko działa zapomniałem o pakiecie build-essential po reinstalu serwera, wielkie dzięki : ) poza tematem mam jeszcze pytanie, jak mogę skopiować/zrzucić treść która jest w konsoli putty, tzn z terminala spokojnie daje rade kopiować a z putty coś nie mogę do schowka skopiować, jeżeli ktoś jest w stanie udzielić tej ostatniej prostej odpowiedzi to z góry dziękuję Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kamikadze Zgłoś post Napisano Kwiecień 17, 2013 ctrl+shift+c a wklejasz prawym przyciskiem myszy Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach