deili 0 Zgłoś post Napisano Marzec 18, 2006 Mam już powoli dość przejść z różnymi firmami i ich reslerami i.t.p. Czy warto kupić takiego dedyka ? http://www.ovh.com/pl/products/ded_start250k_details.html Czy może lepiej jednak reslera za tą cene ? Potrzebuje coś ok 50 GB transferu/mc. Dzięki za wszelkie uwagi. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Turb0 0 Zgłoś post Napisano Marzec 18, 2006 Ja Ci nie pomogę-mogę dać tylko wskazówki: -Wybierając resellera, praktycznie nie jesteś odpowiedzialny za dostępność maszyny -Wybierając resellera, nie masz wpływu na szybkość działania maszyny -Wybierając dedyka, musisz pamiętać, że ktoś tym musi administrować -Wybierając dedyka, masz większe możliwości(chcesz php5-instalujesz php5, chcesz php4-zmieniasz na php4) Zwróć też uwagę na "Przepustowość łącza" w ofercie OVH wynoszącą 250 Kbps. Warto też, abyś sprecyzował po co Ci to konto ;-) Pozdrawiam! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
deili 0 Zgłoś post Napisano Marzec 18, 2006 Z administracją nie ma problemu. Konto potrzebne na strony (moje) nic szczególnego (PHP MySql) tyle że kilka z nich troszke bardziej popularnych (4000-6000 uników) miesięcznie zużywają ok 40 GB. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Dżo 0 Zgłoś post Napisano Marzec 19, 2006 Konto potrzebne na strony (moje) nic szczególnego (PHP MySql) tyle że kilka z nich troszke bardziej popularnych (4000-6000 uników) miesięcznie zużywają ok 40 GB. Jeśli istotnie Twoje strony to nic szczególnego to parametry serwera Start powinny być wystarczające, z wyjątkiem łącza. Moim zdaniem 250 Kb/s to za mało by komfortowo obsłużyć kilku odwiedzających równocześnie, a przy takiej oglądalności podejrzewam, że pewnie masz od kilkunastu do kilkudziesięciu użytkowników online. Wybierz wersję Start 300 G z łączem 100 Mb/s - tu nie będzie takich problemów, a limit 300 GB nie powinien Ci przeszkadzać. A jeśli szukasz czegoś tańszego pomyśl o VPS-ie. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Marmon 0 Zgłoś post Napisano Marzec 19, 2006 ja mam na tym dedyku strone dziennie kolo 3tys unik wejsc, myslq 74 polaczenia na sekunde hmm i co tutaj wiecej pisac fajnie chodzi pozdro Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
p 3 Zgłoś post Napisano Marzec 19, 2006 ja mam na tym dedyku stronedziennie kolo 3tys unik wejsc, myslq 74 polaczenia na sekunde hmm i co tutaj wiecej pisac fajnie chodzi Chyba nie na 250k? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Marmon 0 Zgłoś post Napisano Marzec 19, 2006 Chyba nie na 250k? jak bym mial na innym niz 250k to bym nie pisal pozdro Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
shive 0 Zgłoś post Napisano Marzec 19, 2006 Czym liczysz te uniqy? Albo masz tragicznie nieoptymalne skrypty, albo masę jakichś automatów, żeby wyszły te 74 zapytania/s. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Marmon 0 Zgłoś post Napisano Marzec 19, 2006 Czym liczysz te uniqy? Albo masz tragicznie nieoptymalne skrypty, albo masę jakichś automatów, żeby wyszły te 74 zapytania/s. wszystko jest pod kontrolą Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Majkel-sopot 0 Zgłoś post Napisano Marzec 19, 2006 wszystko jest pod kontrolą mam forum na 1200 osob i w godzinach szczytowych siedzi po 400 osob na raz klikajac co wlezie a zdjesc itp tam nie ma sam tekst, a mam zuzycie kolo 4mbit, wiec moim zdaniem na 250kbit to to ledwo co mozna stronke z blogiem otworzyc... wez pod uwage to ze np.: masz lacze 256kbit w domu, odpalasz wp.pl przez 10 sekund? a terzz podziel to na 20 osob na raz 20 x 10 ... nie za długo ? dzis wp.pl ma akurat 320kilobajtowna pierwszej stronie, ale sam fakt... ze taka opcja nadaje sie na stronki prywatne np.: fotoblogi, blogi, stronka z infomracjami o jakis miejscach tez nie odwiedzanych codzinnie itp.. Trzeba brac pod uwage ze jesli mam lacze 1mbit to cchialbym by strona ktora zajmuej powiedzmy 200 kilobajtow odpalila mi sie w 3 sekundy max, a nie w 10? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość normanos Zgłoś post Napisano Marzec 19, 2006 moze to phpbb by przemo.. hi hi Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Marmon 0 Zgłoś post Napisano Marzec 19, 2006 mam forum na 1200 osob i w godzinach szczytowych siedzi po 400 osob na raz klikajac co wlezie a zdjesc itp tam nie ma sam tekst, a mam zuzycie kolo 4mbit, wiec moim zdaniem na 250kbit to to ledwo co mozna stronke z blogiem otworzyc... wez pod uwage to ze np.: masz lacze 256kbit w domu, odpalasz wp.pl przez 10 sekund? a terzz podziel to na 20 osob na raz 20 x 10 ... nie za długo ? dzis wp.pl ma akurat 320kilobajtowna pierwszej stronie, ale sam fakt... ze taka opcja nadaje sie na stronki prywatne np.: fotoblogi, blogi, stronka z infomracjami o jakis miejscach tez nie odwiedzanych codzinnie itp.. Trzeba brac pod uwage ze jesli mam lacze 1mbit to cchialbym by strona ktora zajmuej powiedzmy 200 kilobajtow odpalila mi sie w 3 sekundy max, a nie w 10? w dodatku ten 300G jest tylko o 30zł drozszy Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość patrick Zgłoś post Napisano Marzec 19, 2006 dziennie kolo 3tys unik wejsc, myslq 74 polaczenia na sekunde a byl bys tak laskawy i mysqladmin status ? Nie wierze w to ze celek 2.6 na 512 ramu uciagnie ... mam taki sprzet w domu i wiem ze to ruina Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Marmon 0 Zgłoś post Napisano Marzec 19, 2006 MYSQL stats : Uptime: 1485166Threads: 2 Questions: 108954717 Slow queries: 58 Opens: 96240 Flush tables: 1 Open tables: 64 Queries per second avg: 73.362 21:32:33 up 17 days, 4:33, 0 users, load average: 0.53, 0.90, 0.99 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość patrick Zgłoś post Napisano Marzec 19, 2006 eee Przeciez celeron 2.6 512 ram plus dysk ide ... dziwne troche No i do tego to lacze 250 kbps .. w domu mam lepsze A tak serio to ten server nie swap'uje ? Styka ramu na tego MySQL'a ? Czy stosujesz soft prosto z pudelka czy "wlasna" dystrybucja ? Pokaz tak free -l. ps. nieukrywam zdziwienia Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Marmon 0 Zgłoś post Napisano Marzec 19, 2006 mysle ze to wystarczy szkoda ze swap jest no ale trudno fedora core 2 + plesk wiekszych zmian nie wprowadzalem Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość patrick Zgłoś post Napisano Marzec 19, 2006 dziwne to troche no ale cuda sie zdarzaja Restartnij MySQL to zniknie swap ... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
shive 0 Zgłoś post Napisano Marzec 19, 2006 Więc albo to jest phpBB by przemo, albo jakiś kosmicznie zapętlony skrypt... Nie powiedziałeś czym mierzysz te uniqy :> Róznica między metodami jest zasadnicza... 74 q/s przy 3k uniq to wielkość zastraszająca. Pokaż ten serwis to się nie będziemy domyślać. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Marmon 0 Zgłoś post Napisano Marzec 19, 2006 kosmicznie zapętlony skrypt dokladnie unik w http://extremetracking.com Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
shive 0 Zgłoś post Napisano Marzec 19, 2006 aa... no to te 3000 trochę naciągane. Tak czy inaczej, liczba zapytań jest porażająca. U mnie na 5k uniq mieszczę się w 6 zapytaniach na sekundę (dzięki sprytnemu systemowi cache) i load na serwerze jest praktycznie żaden. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Marmon 0 Zgłoś post Napisano Marzec 19, 2006 musisz uwierzyc na slowo, jest to juz zoptymalizowane Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
shive 0 Zgłoś post Napisano Marzec 19, 2006 Więc straszny masz ten skrypt... współczuję... mam u siebie różne crony z zadaniami generującymi takie obciążenia na bazę, ale odpalam to co godzinę lub rzadziej, więc ogólnie nie widać ich w obciążeniu. Dziwię się tylko, że starcza ci 250k, musisz mieć bardzo lekkie strony albo bardzo mało odsłon. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Marmon 0 Zgłoś post Napisano Marzec 19, 2006 Więc straszny masz ten skrypt... współczuję... mam u siebie różne crony z zadaniami generującymi takie obciążenia na bazę, ale odpalam to co godzinę lub rzadziej, więc ogólnie nie widać ich w obciążeniu. Dziwię się tylko, że starcza ci 250k, musisz mieć bardzo lekkie strony albo bardzo mało odsłon. strona jest tylko jedna , grafike wrzucilem na inne serwery wiec ruch jest maly, ruch mysql generuje plik ktory zostal wywolany w tym miesiacu juz ponad 3mln razy... wiecej nie moge powiedziec Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
shive 0 Zgłoś post Napisano Marzec 19, 2006 Czyli generalnie korzystasz tylko z mocy obliczeniowej. W takim przypadku serwer na cienkim łączu byłby fajny do obróbki danych, ale z drugiej strony 250k uniemożliwia sensowną synchronizację danych z zewnętrznymi serwerami Niemniej, ciekawa oferta. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Marmon 0 Zgłoś post Napisano Marzec 19, 2006 to skorzystam z okazji i zapytam o load average: 3.33, 2.48, 2.17 to raczej nie jest podawane w procentach, wiec jak to interpretowac? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach