Dareksbs 0 Zgłoś post Napisano Kwiecień 13, 2013 (edytowany) Witam, aktualnie usiłuję postawić serwer VPN na swoim serwerze, jednakże mam mały problem, komputer łączy się z serwerem rejestruje go w sieci, ale nie mogę połączyć się z żadną stroną. Co do instalacji i konfiguracji to na goły serwer wgrałem pptpd edytowałem plik pptpd.conf gdzie ustawiłem localip [Moje IP serwera] remoteip [Moje IP serwera] następnie zapisałem to i zacząłem edycje pliku pptpd-options dopisałem na końcu ms-dns 8.8.8.8 ms-dns 8.8.4.4 nobsdcomp noipx mtu 1490 mru 1490 zapisałem, następnie edytowałem chap-secrets dodałem użytkownika w pliku sysctl.conf dodałem ścieżkę net.ipv4.ip_forward=1 Zapisałem, zrestartowałem serwer i połączyć się z nim mogę. Serwer rejestruje mój komputer w sieci, ale żadnej strony nie mogę pingować, ani połączyć się z nią Pozdrawiam Edytowano Kwiecień 13, 2013 przez Dareksbs (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
dannix 45 Zgłoś post Napisano Kwiecień 13, 2013 Iptables i odpowiednie ustawienia dla FORWARD? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Dareksbs 0 Zgłoś post Napisano Kwiecień 13, 2013 Iptables i odpowiednie ustawienia dla FORWARD? brak iptables, instalacja była robiona na głoym serwerze Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś post Napisano Kwiecień 13, 2013 (edytowany) Edytowano Marzec 26, 2018 przez Gość (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
dannix 45 Zgłoś post Napisano Kwiecień 13, 2013 Spróbuj tegoroczny poniżej, ale piszę z głowy, więc nie gwarantuje że zadziała bez poprawek iptables -A INPUT -i eth0 -p tcp --dport 1723 -j ACCEPT iptables -A INPUT -i eth0 -p gre -j ACCEPT iptables -t nat -A POSTROUTING -o eth0 -j MASQUERADE iptables -A FORWARD -i ppp+ -o eth0 -j ACCEPT iptables -A FORWARD -i eth0 -o ppp+ -j ACCEPT Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Dareksbs 0 Zgłoś post Napisano Kwiecień 13, 2013 dalej nie działa, ale będe kombinował Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kamikadze Zgłoś post Napisano Kwiecień 13, 2013 może masz openvz to w tedy dajesz zamiast eth0 venet0 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Dareksbs 0 Zgłoś post Napisano Kwiecień 13, 2013 Jestem na chmurze, która najprawdopodobniej ma wirtualizacje XEN, ale tak właśnie to zrobiłem i to samo, sprawdziłem połączenie, otrzymuję IP, DNS'y ale bramki nie ma Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kamikadze Zgłoś post Napisano Kwiecień 13, 2013 Sprawdź jeszcze raz konfiguracje /etc/init.d/pptpd restart i ustaw: iptables -t nat -A POSTROUTING -o eth0 -j MASQUERADE Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Dareksbs 0 Zgłoś post Napisano Kwiecień 13, 2013 (edytowany) To samo, cały czas jak sprawdzam połączenie to mam : PPP adapter VPN 2: Connection-specific DNS Suffix . : IPv4 Address. . . . . . . . . . . : 178.216.200.2** Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 255.255.255.255 Default Gateway . . . . . . . . . : 0.0.0.0 A co do konfiguracji to wygląda okej, w pliku pptpd.conf tylko zmieniłemlocalip 178.216.200.2**remoteip 178.216.200.2** potem pptpd-options na końcu dodałem :ms-dns 8.8.8.8ms-dns 8.8.4.4nobsdcompnoipxmtu 1490mru 1490potem dodałem użytkownika i w sysctl.conf dałem net.ipv4.ip_forward=1 no i teraz doszło iptables -A INPUT -i eth0 -p tcp --dport 1723 -j ACCEPTiptables -A INPUT -i eth0 -p gre -j ACCEPTiptables -t nat -A POSTROUTING -o eth0 -j MASQUERADEiptables -A FORWARD -i ppp+ -o eth0 -j ACCEPTiptables -A FORWARD -i eth0 -o ppp+ -j ACCEPT Edytowano Kwiecień 14, 2013 przez Dareksbs (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Dareksbs 0 Zgłoś post Napisano Kwiecień 14, 2013 A może e24cloud ma zablokowane wejście i wyjście przez port 1723 ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
dannix 45 Zgłoś post Napisano Kwiecień 14, 2013 To zapytaj ich o to. Ewentualnie jeśli chcesz i nie robi ci to różnicy to postaw openvpn, który ma mniejsze wymagania jeśli chodzi o otwarte porty Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
dannix 45 Zgłoś post Napisano Kwiecień 14, 2013 Jeszcze jedno mi przyszło do głowy. Czego ty używasz jako localip i remoteip w pptpd.conf? Bo raz napisałeś: localip [Moje IP serwera] remoteip [Moje IP serwera] a innym razem: localip 178.216.200.2** remoteip 178.216.200.2** Ustaw: localip IP_Twojego_serwera remoteip 10.1.0.1-100 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Dareksbs 0 Zgłoś post Napisano Kwiecień 14, 2013 Tak jest ! trzeba było ustawić remoteip na adresy 10.1.0.1-100 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach