mynod3 0 Zgłoś post Napisano Kwiecień 3, 2013 (edytowany) W narzędziach dla webmasterów google w miejscu gdzie dodaje się mapę strony dodałem jako sitemapę zarówno plik xml jak i dwa kanały rss. Jeden wskazuje na katalogi, drugi na posty (forum phpbb seo wraz z gym sitemaps). Czy to nie będzie się gryzło razem? Co jest lepsze sitemapa xml czy właśnie rss? A może obie formy mogą współgrać razem? Czy mogę zrezygnować z sitemapy na rzecz rss? Z góry dzięki za pomoc. Edytowano Kwiecień 3, 2013 przez mynod3 (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
maryla1 0 Zgłoś post Napisano Kwiecień 3, 2013 Radziłbym zostawić jedynie mapę strony w xml gdyż Google to zaleca w celu lepszej nawigacji dla robota po stronie. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
majkelfirst 34 Zgłoś post Napisano Kwiecień 3, 2013 To ja uzupełnię poradę o fakt, że udostępnianie RSS w formie pełnej treści podstron może powodować problemy z powielaniem treści (Google zobaczy tą samą treść na stronie i w kanale RSS), co może mieć negatywny wpływ na ranking. Postawienie mapy XML w formie samych tylko adresów URL, jak najbardziej rekomendowane i przydatne. RSS natomiast, tylko w formie skróconej zawartości podstron, lub w ogóle wyłączona z indeksowania Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Infinity Tech 8 Zgłoś post Napisano Kwiecień 3, 2013 Pierw trzeba umieć rozróżnić funkcjonalność tzw. "sitemap" oraz kanału RSS ... co ma piernik do wiatraka ? obie te rzeczy wykorzystuje się do zupełnie innych celów ... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach