Shk 51 Zgłoś post Napisano Marzec 25, 2013 Witam serdecznie, metodą prób i błędów zmodyfikowałem sobie troszkę kupiony za grosze na allegro skrypt. Moja wiedza na temat PHP i SQL zawiera tylko podstawowe informacje. Czy jest jakaś możliwość sprawdzenia plików pod względem błędów?Ogólnie rzecz ujmując wszystko działa, nie sypie błędami - ale chciałbym sprawdzić. Pozdrawiam i z góry dziękuję. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś post Napisano Marzec 25, 2013 (edytowany) Del Edytowano Marzec 25, 2013 przez Matthew (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Pitu 160 Zgłoś post Napisano Marzec 25, 2013 Dodaj: ini_set( 'display_errors', 'On' ); error_reporting( E_ALL ); Co do testowania skryptu to należy wykonać testy jednostkowe. Istnieje gotowe narzędzie do tego: PHPUnit. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
PapaSmerf 497 Zgłoś post Napisano Marzec 25, 2013 Co do testowania skryptu to należy wykonać testy jednostkowe. Istnieje gotowe narzędzie do tego: PHPUnit. OP mówi, że ma ograniczoną wiedzę o PHP, a Ty mu z testami jednostkowymi wyjeżdżasz... Poza tym, jak kupiony za grosze na Allegro, to pewnie taka sieczka, że szok. @OP - włącz wyświetlanie wszystkich błędów tak jak Ci pokazał @Pitu, jeśli błędami Ci nie będzie sypać, możesz przyjąć, że jakoś działa. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Shk 51 Zgłoś post Napisano Marzec 25, 2013 Akurat skrypt trzeba przyznać napisany jest w miarę dokładnie. Kod czytelny, uporządkowany. Zmienne konkretnie opisują co robią - nie jest to jakieś "fdskh". Po włączeniu wyświetlania błędów mam w niektórych miejscach : Notice: Use of undefined ... Notice: Undefined variable: ... Notice: Undefined offset: ... Notice: Undefined index: Deprecated: Function session_is_registered() is deprecated Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Pitu 160 Zgłoś post Napisano Marzec 25, 2013 (edytowany) 1. Pokaż linię, w której wywala komunikat 2. Operujesz na zmiennej przed jej zdefiniowaniem np.: echo $name; zamiast $name = 'Piotrek'; echo $name; 3. T tablicy nie ma wymienionego w komunikacie klucza 4. Przypisujesz do zmiennej coś "czego nie ma". Np. $a = $_POST['wyszukaj']; Przy uruchomieniu strony bez przesłania tej wartości po przez POST skrypt zwróci Notice: Undefined index.... 5. Zamień: session_is_registered(twoja_sesja) na isset($_SESSION['twoja_sesja']) PS. Mam nadzieję, że czegoś nie pomyliłem jestem trochę śpiący. Edytowano Marzec 25, 2013 przez Pitu (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Macsch 122 Zgłoś post Napisano Marzec 26, 2013 (edytowany) Wycisz błędy i cisz się że w ogóle działa. Poza tym, jak kupiony za grosze na Allegro, to pewnie taka sieczka, że szok. Edytowano Marzec 26, 2013 przez Macsch (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach