apze 0 Zgłoś post Napisano Marzec 15, 2006 Czasem zdaża się, że komputer zostanie zresetowany lub chwilowa awaria z energią. Wtedy przy uruchamianiu - za każdym razem do puki na to nie zezwolę - pojawia się niebieskie tło i informacja : "trwa skanowanie dysku w celu poszukiwania błędu, zaleca się kontynuowanie" i odlicza od 10 sekund w dół, jeśli nie zdążę anulować to naastępuje skanowanie skutkiem czego traci mi się historia odwiedzin stron z firefoxa i muszę wpisywać adresy do końca . Chyba wiecie o co chodzi. Czy da się, i gdzie wyłączyć tę funkcję aby już nigdy w ten sposób sie nie skanował? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Bartłomiej Rosiński 0 Zgłoś post Napisano Marzec 15, 2006 Czy da się, i gdzie wyłączyć tę funkcję aby już nigdy w ten sposób sie nie skanował? Da się, ja tak mam - reset nie reset a scandisk nigdy się nie włącza. Problem w tym, że nie pamiętam gdzie to się robi... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
hyhyhy 0 Zgłoś post Napisano Marzec 15, 2006 chkntfs /x c: gdzie c: to partycja dysku lub manualnie w regedit HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CURRENTCONTROLSET\CONTROL\Session Manager --> BootExecute :REG_MULTI_SZ:autocheck autochk * Choć nie radziłbym wyłączać tej opcji, ponieważ gdy rebootuje Ci sie windows i włącza Ci sie skanowanie dysku które wykrywa błędy w ff, to przy wyłączeniu chkdsk i nie naprawieniu plikow ff, przeglądarka może poprostu nie zadziałać... Pozdr. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
apze 0 Zgłoś post Napisano Marzec 15, 2006 chkntfs /x c: gdzie c: to partycja dysku lub manualnie w regedit HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CURRENTCONTROLSET\CONTROL\Session Manager --> BootExecute :REG_MULTI_SZ:autocheck autochk * Choć nie radziłbym wyłączać tej opcji, ponieważ gdy rebootuje Ci sie windows i włącza Ci sie skanowanie dysku które wykrywa błędy w ff, to przy wyłączeniu chkdsk i nie naprawieniu plikow ff, przeglądarka może poprostu nie zadziałać... Pozdr. Dzięki. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
hyhyhy 0 Zgłoś post Napisano Marzec 16, 2006 Da się, ja tak mam - reset nie reset a scandisk nigdy się nie włącza. Problem w tym, że nie pamiętam gdzie to się robi... A robisz sobie skanowanie dysku? Choć co tydzień? Jeśli nie, a rebootujesz winshita "twardo" to lepiej zrob sobie chkdsk i zobaczysz ile błędów będziesz mieć ;-) Pozdr. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach