Pjo 0 Zgłoś post Napisano Marzec 22, 2013 Witam, Borykam się z problemami z ustawieniem, aby sieć działała na VPS-ach. Systemem jest ProxMox VE 2.3 preinstalowany przez OVH. A moim problemem jest to iż na serwerach VPS, gdy stawiam je na localhoście (przykładowo 192.168.1.10), to nie działa połączenie z internetem dla danego VPS-a. Zalogować wewnętrznie się moge (przez maszyne matke polecenie "ssh 192.168.1.10"), lecz nie mogę na danym VPS-ie kożystać z sieci. System jaki instaluje to Debian 6.0 64 Bit. Korzystam z DNS-ów google. Dodatkowo jak instaluje VPS-a na IP zewnętrznym (Failover), wszystko konfiguruje zgodnie z poradnikiem od OVH, to jak łączę się na IP VPS-a, łączy mnie z maszyną matką. Konfiguracja /etc/network/interfaces na maszynie matce: auto lo iface lo inet loopback auto vmbr1 iface vmbr1 inet manual bridge_ports dummy0 bridge_stp off bridge_fd 0 post-up /etc/pve/kvm-networking.sh auto vmbr0 iface vmbr0 inet static address 94.xx.246.207 netmask 255.255.255.0 gateway 94.xx.246.254 broadcast 94.23.246.255 bridge_ports eth0 bridge_stp off bridge_fd 0 network 94.xx.246.0 post-up /sbin/ifconfig vmbr0:0 188.xxx.21.130 netmask 255.255.255.255 broadcast 188.xxx.21.130 post-down /sbin/ifconfig vmbr0:0 down Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Pjo 0 Zgłoś post Napisano Marzec 22, 2013 Dobra... Zainstalowałem teraz samemu debiana, następnie jądro openvz, wszystko pozostałe co potrzeba i nadal jest ten problem. VPS się tworzy bez błędu, lecz "nie ma internetu". Proszę o pomoc. :C Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kamikadze Zgłoś post Napisano Marzec 24, 2013 Skąd ci się wzięło eth0 jak nie masz takiego wpisu w interfaces? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Pjo 0 Zgłoś post Napisano Marzec 25, 2013 To było w standardowym configu. Ja na konfiguracji siec się absolutnie nie znam, więc zostawiłem. A powinienem dać tam vmbr0? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość patrys Zgłoś post Napisano Marzec 25, 2013 vmbr0 to bridge, do którego podłącz VPS i na nim skonfiguruj statycznie sieć. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Pjo 0 Zgłoś post Napisano Marzec 25, 2013 Czyli jak to powinno być, gdyż jak już wspominałem - na konfiguracji sieci w linuxie się kompletnie nie znam :C Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość patrys Zgłoś post Napisano Marzec 25, 2013 Ma Ci ktoś napisać instrukcje ? Jak się nie znasz to zleć to komuś, bo to będzie droga przez mękę Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Pjo 0 Zgłoś post Napisano Marzec 26, 2013 Ktoś chętny do wykonania tego? Cena około 100 - 150 zł, za konfiguracje + pokazanie jak dodać kolejną wirtualke. Panel proxmox zainstaluje z automatu ovh, więc zostaje sama sieć. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach