Delete 0 Zgłoś post Napisano Marzec 18, 2013 Witam, otóż dziś chciałem sobie włączyć Pceta i monitor się nie włączał rozkręciłem i patrze a tu jest wypukły kondensator na karcie Da radę go wymienić? np. oddać do elektronika serwisu? bo szkoda mi wydawać jakies 100-200 na nowa karte ;/ Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Biszkopcik 37 Zgłoś post Napisano Marzec 18, 2013 (edytowany) Spróbuj sam go wymienić jeżeli jest w miarę łatwe dojście, przy okazji sprawdź czy coś innego również nie jest uszkodzone. Na pewno jest to kondensator elektrolityczny, spisz wartość w mikrofaradach (uF) i dopuszczalne napięcie. Idź do sklepu elektronicznego i kup taki Jak to pomoże to naprawiłeś kartę, jak nie to oddaj ją do dobrego elektronika. Może jeszcze ją naprawi. P.S. Jeżeli już podejmiesz się wymiany, pamiętaj aby poprawnie go wlutować (minus do minusa, plus do plusa) bo jak podłączysz go na odwrót może go rozsadzić Edytowano Marzec 18, 2013 przez Biszkopcik (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Delete 0 Zgłoś post Napisano Marzec 18, 2013 (edytowany) Gadałem z Ojcem i ma znajomego elektronika co naprawia telewizory itp. jutro podskoczę, sam bym spróbował to zrobić ale nie mam dobrej lutownicy ;/ dzięki za rady Edytowano Marzec 18, 2013 przez Delete (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
d.v 1409 Zgłoś post Napisano Marzec 18, 2013 Ja do takich pierdółek polecam serwisy zajmujące się telefonami komórkowymi, często mają i sprzęt i umiejętności. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kamikadze Zgłoś post Napisano Marzec 18, 2013 Też kiedyś kupiłem jakąś lutownicę niby super ładnie, ale do jakichś poważniejszych rzeczy to się nie nadaje. Ale znajomy to i monitory stare zamiast na złom (znaczy stare... 2 lata i 1 miesiąc bo po gwarancji ) naprawia. Sam mam taki i śmiga dalej. Ale i tak najlepiej jak naprawił telewizor wstawiając zasilacz od zwykłego PC Pamiętaj jeszcze jak byś lutował coś abyś przypadkiem odwrotnie nie przylutował (najlepiej zrobić sobie zdjęcie jak był tamten przylutowany). Czasem nie ma znaczenia, ale czasem ma duże, więc warto dobry nawyk sobie wyrobić Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Delete 0 Zgłoś post Napisano Marzec 19, 2013 kondensator wymieniony wszystko śmiga Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach