kubek3898 0 Zgłoś post Napisano Marzec 10, 2013 Witam, na samym początku uprzedzę, że mój temat pasuje według mnie to wielu kategorii, więc jeśli coś jest źle, proszę Moderatora o przeniesienie. Do rzeczy. Mam VPS, na którym postawiony jest panel IspCP Omega. Gdy chcę stworzyć subdomenę, podaję jej nazwę i katalog, samo mi go tworzy, wszystko OK. Stan subdomeny pokazuje jako 'OK'. Jednak, kiedy przechodzę pod adres domeny wyskakuje: Nie odnaleziono serwera Firefox nie może odnaleźć serwera xxxxxxxxxxxxx.xxxxxxx.xxxx Sprawdź, czy adres nie zawiera literówek jak np. ww.example.com zamiast www.example.com Jeśli nie można otworzyć żadnej strony, należy sprawdzić swoje połączenie sieciowe. Jeśli ten komputer jest chroniony przez zaporę sieciową lub serwer proxy, należy sprawdzić, czy program Firefox jest uprawniony do łączenia się z Internetem. Czyli tak jakby domena w ogóle nie istniała. Czytałem coś o adresach DNS, ale nic sam nie "grzebałem", dlatego proszę Was o pomoc. Pozdrawiam. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kubek3898 0 Zgłoś post Napisano Marzec 12, 2013 @refresh Na prawdę nikt nie wie o co chodzi? Proszę o pomoc, ja już wymiękam... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kafi 2425 Zgłoś post Napisano Marzec 12, 2013 Niestety, szklana kula uległa uszkodzeniu i nie jest w stanie stwierdzić nic o konfiguracji DNS domeny xxxxxxxxxxxxx.xxxxxxx.xxxx. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kubek3898 0 Zgłoś post Napisano Marzec 12, 2013 (edytowany) Proszę bardzo, choćby -> tester.cs-wysypisko.pl Dodałem subdomenę zgodnie z poradnikiem (z resztą to jest tak proste, że nie trzeba tutka) i nie działa . Z tego co czytałem powinna pojawić się domyślna strona ispCP Omega, jednak wywala błąd. Edytowano Marzec 12, 2013 przez Gość (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kafi 2425 Zgłoś post Napisano Marzec 12, 2013 >nslookup -type=NS cs-wysypisko.pl Serwer: google-public-dns-a.google.com Address: 8.8.8.8 Nieautorytatywna odpowiedź: cs-wysypisko.pl nameserver = fns2.42.pl cs-wysypisko.pl nameserver = fns1.42.pl Wniosek z tego taki, że w obecnej konfiguracji musisz dodać rekord ręcznie na FreeDNS::42. Jeśli ci to niewygodne, to po prostu przedeleguj domenę na namservery umieszczone na twoim VPS. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość sixwishlist.com Zgłoś post Napisano Marzec 12, 2013 (edytowany) ....sprawdź sobie konfigurację DNS, czuję że masz niezły bałagan lecz mogę się mylić. Skoro korzystasz z fns2.42.pl , fns1.42.pl masz tam niezłe pole do popisu. Ja preferuję rage4 . Edytowano Marzec 12, 2013 przez sixwishlist.com (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kubek3898 0 Zgłoś post Napisano Marzec 12, 2013 Żebym ja wiedział o czym do mnie mówicie... VPS nie jest mój, jednak muszę stworzyć subdomenę. Mam taką opcję jak: Dodaj wpis strefy DNS, a w niej do wyboru Domena, Typ, Klasa, Nazwa, Adres IP. Czy to kafi miałeś na myśli mówiąc dodaj rekord DNS? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kafi 2425 Zgłoś post Napisano Marzec 12, 2013 Tak, dokładnie o tym. Dla każdej z subdomen dodanych przez panel musisz dodać rekord typu A w panelu FreeDNS::42. Możesz ewentualnie dodać rekord w grupie CNAME, gdzie nazwa domeny to *.cs-wysypisko.pl. a wartość cs-wysypisko.pl. PS: Te kropki na końcu są bardzo istotne. Nie są to zbędne znaki interpunkcyjne mojej wypowiedzi Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość sixwishlist.com Zgłoś post Napisano Marzec 12, 2013 (edytowany) Kafi wyprzedziłeś mnie więc kasuje Edytowano Marzec 12, 2013 przez sixwishlist.com (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kubek3898 0 Zgłoś post Napisano Marzec 12, 2013 Nie wiem czy dobrze, ale wszedłem w tą stronę -> https://freedns.42.pl/createzone.php, i chciałem podać nazwę domeny, ale nie dość, że nie ma tam klasy, typu itp., to jeszcze pisze, że domena jest zajęta i nie ja nią zarządzam. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kafi 2425 Zgłoś post Napisano Marzec 12, 2013 Nie. Musisz wejść w zarządzanie strefą cs-wysypisko.pl i tam dodać rekordy w strefie (a nie tak ja chyba próbujesz dodać nową strefę). Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kubek3898 0 Zgłoś post Napisano Marzec 12, 2013 (edytowany) Nie można zapisać rekordu A. Powód "Użyłeś niedozwolonego znaku (":") w rekordzie NAME". Jako name podaję: FreeDNS::42. Jeśli podam to jako adres IP, wywala nieprawidłowy adres IPv4 Edytowano Marzec 12, 2013 przez kubek3898 (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kafi 2425 Zgłoś post Napisano Marzec 12, 2013 Jeśli dodajesz rekord A, to jako name podajesz tester a jako value twój adres IP. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kubek3898 0 Zgłoś post Napisano Marzec 12, 2013 http://images36.fotosik.pl/411/4abf4f1c26f731a5.jpg Podałem swój adres IP tak jak kazałeś, nazwę tester i nic, domena nadal nie działa. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kafi 2425 Zgłoś post Napisano Marzec 12, 2013 Ty masz dodawać te wpisy nie w panelu ispcp ale na stronie http://freedns.42.pl Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kubek3898 0 Zgłoś post Napisano Marzec 12, 2013 Błąd: strefa połączona z tą już istnieje i to nie Ty nią zarządzasz: cs-wysypisko.pl Taki komunikat mi się pojawia, gdy chcę dodać strefę. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kafi 2425 Zgłoś post Napisano Marzec 12, 2013 To teraz przeczytaj N-razy komunikat, który ci się wyświetlił Za N+1 razem zrozumiesz, że musisz się zalogować na konto administratora tej domeny i zmodyfikować ustawienia strefy (a nie próbować dodać nową z drugiego konta). Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach