Igorek 26 Zgłoś post Napisano Marzec 6, 2013 Mam do was pytanie. Jest serwer jako system Windows Server small biznes 2003 i każdy komputer który jest dodany do domeny serwera, to użytkownik ma na nim możliwość zalogowania się na swoje konto z plikami. Administrator może pobrać system z serwera i każdy program z niego zainstalować. Moje pytanie czy identyczne rozwiązanie idzie wykonać na Linux. Wszytko by miało taką samą lub podobną funkcjonalność tylko by był system linux na serwerze i komputerach użytkowych Nic nie znalazłem w googlach, albo nie wiem jak tego szukać Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
nesti 67 Zgłoś post Napisano Marzec 6, 2013 (edytowany) Rozumiem, że chodzi tylko o przechowywanie plików? Jeśli tak to wystarczy serwer ftp na linuxie i każdy użytkownik będzie miał dostęp do swojego katalogu (na hasło). Można tez użyć samby, jest to serwer plików i drukarek współpracujący z windows. Edytowano Marzec 6, 2013 przez nesti (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kamikadze Zgłoś post Napisano Marzec 6, 2013 Raczej chodzi o activedirectory z Windowsa Zdaje się że samba daje taką możliwość (dodajesz PC jako domena i tworzysz użyszkodników), ale pewien nie jestem. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kafi 2425 Zgłoś post Napisano Marzec 7, 2013 Bez sensu gadacie. Skoro to ma być homogeniczne linuksowe środowisko (zarówno serwer jak i końcówki robocze) to po grzyba samba? Moja propozycja to zainteresowanie się słowami kluczowymi - PXE, LDAP, NIS/YP, NFS. Jednak zabawy z tym będzie sporo; solucji out-of-box podobnej do Windows SBS nie ma. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach