Gość Zgłoś post Napisano Marzec 6, 2013 Witam mam problem dotyczacy kodowania dokladnie koduje strone ale nie moge zrobic tak aby byly pokazywane polskie znaki na stronie www. To znaczy w bazie mysql jest napisane poprawnie jedynie kiedy informacja wyswietla sie na stronie to nie ma polskich znakow tylko jest znak zapytania. oto jaki kod uzywam: <?php $query = "SELECT * FROM `newsletter` ORDER BY `ID` DESC LIMIT 0, 1 "; $result = mysql_query($query); $row = mysql_fetch_array($result); echo $row['Content']; ?> pokazuje mi tresc ale bez polskich zankow, prosze o pomoc. Z gory dziekuje sawiop Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
FrozenShade 18 Zgłoś post Napisano Marzec 6, 2013 jaki character set ma pole z tekstem w bazie danych? czy taki sam character set jest ustawiony (funkcja set_charset) dla połączenia z bazą danych? używam wszędzie utf-8 i nie mam problemów. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś post Napisano Marzec 6, 2013 (edytowany) ja mam <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=UTF-8" /> ale to mam wpisane w html czy jest cos na php?? jakas komenda? Edytowano Marzec 6, 2013 przez sawiop (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kamikadze Zgłoś post Napisano Marzec 6, 2013 Daj zaraz po połączeniu się do sql mysql_query("SET CHARSET utf8"); mysql_query('SET collation_connection = utf8_polish_ci'); Coś w ten deseń Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
FrozenShade 18 Zgłoś post Napisano Marzec 6, 2013 lub w ten, jeśli uzywasz obiektowego 'podejścia': $mysqli = new mysqli("adres.serwera.pl", "login", "haslo", $nazwa_bazy, $port); if ($mysqli) $mysqli->set_charset('utf8'); Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś post Napisano Marzec 7, 2013 Ok dziękuję działa idealnie. Można zamknąć Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
d.v 1409 Zgłoś post Napisano Marzec 7, 2013 Skoro już pytasz o język, to chociaż go nie kalecz. Język jest polski, nie Polski. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach