Gość Zgłoś post Napisano Luty 26, 2013 W jaki sposób najwygodniej pobierać wartości checkboxów i zapisywać je do bazy (w zależności czy jest zaznaczony czy też nie)? Mam pewien sposób, ale strasznie pokręcony i może ktoś ma prostszy sposób? Struktura tabeli: id opt1 opt2 opt3 opt1, opt2 i opt3 mogą mieć tylko i wyłącznie wartość 1 lub 0. Jak widać będzie co najmniej kilka rekordów i w tym właśnie problem. Nie wiem czy dobrze sformułowałem pytanie. Mam pobrane rekordy i wyświetla poprawnie na stronie, ale chcę w jakiś łatwy sposób zapisać ich wartości z powrotem do bazy po kliknięciu "Zapisz". Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Macsch 122 Zgłoś post Napisano Luty 27, 2013 (edytowany) Możesz też wartości z checkboxów dodać do tablicy a tablicę w postaci zserializowanej do bazy danych. Edytowano Luty 27, 2013 przez Macsch (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
regdos 1848 Zgłoś post Napisano Luty 27, 2013 Po kliknięciu zapisz robisz UPDATE baza SET opt1=x, opt2=x, opt3=x WHERE id=y Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś post Napisano Luty 27, 2013 (edytowany) Już nieaktualne, użyłem foreach. Chciałem znaleźć jakiś sposób żeby tą pętlę zastąpić czymś innym, ale nie ma co kombinować. Edit: regdos kompletnie mnie nie zrozumiałeś. Edytowano Luty 27, 2013 przez zozol (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
regdos 1848 Zgłoś post Napisano Luty 27, 2013 Napisałem odpowiedź tak jak zrozumiałem pytanie. Zresztą sam napisałeś Nie wiem czy dobrze sformułowałem pytanie. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Rangal 0 Zgłoś post Napisano Marzec 9, 2013 Jest prostsza opcja1 krok (opcjonalny, zalecany jeżeli masz dużo checkboxów i chciałbyś dać możliwość ich edycji przez administratora)tabela: checkboxyid, name, value, (ewentualnie inne potrzebne informacje)Na podstawie tej tabeli będą generowane checkboxy.2 krok:utwórz tabele odpowiedzi:id, checkbox_id, answer (ewentualnie inne potrzebne info)I gotowe, lepiej niz robic "opt1, opt2, opt3 ... opt 999" Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Rangal 0 Zgłoś post Napisano Marzec 9, 2013 (edytowany) Jest prostsza opcja1 krok (opcjonalny, zalecany jeżeli masz dużo checkboxów i chciałbyś dać możliwość ich edycji przez administratora)tabela: checkboxyid, name, value, (ewentualnie inne potrzebne informacje)Na podstawie tej tabeli będą generowane checkboxy.2 krok:utwórz tabele odpowiedzi:id, checkbox_id, user_id, answer (ewentualnie inne potrzebne info)I gotowe, lepiej niz robic "opt1, opt2, opt3 ... opt 999" Edytowano Marzec 9, 2013 przez Rangal (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach