gb 12 Zgłoś post Napisano Listopad 2, 2004 Czy lepszy wedlug Was jest duze konto resellerskie lub wlasny VPS, czy jednak maly i tani wlasny serwer dedykowany z panelem ? Patrzac na to od strony technicznej, konto VPS/reseller wspoldzieli jedna maszyne fizyczna z kilkoma innymi kontami, a wiec maszyna typu P4 2.4GHz wspoldzielona przez pieciu klientow to na klienta matematycznie przypada jedynie 1/5 pamieci, 500MHz procesora, etc. nie wliczajac narzutow systemu operaacyjnego ktory wszystkim zarzadza i przydziela zasoby. Moze lepiej wynajac tani serwer dedykowany z panelem ktory bedzie mial podobne parametry np: PIII 600MHz, 256MB RAM i dysk ? Jak myslicie ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Fobi Zgłoś post Napisano Listopad 2, 2004 Dlugo sie zastanawialem z odpowiedzia, mysle, ze zalezy od panelu. Niestety znam tylko rozwiazanie vhcs2 i autorskie (risp.pl), nie wiem jak jest z np. cpanel-em czy directadminem. Bo jesli jest uruchamiana tylko pojedyncza usluga (np. apache czy mysql) dla calego serwera i panel rozdziela to na konta to technicznie nie jest to symetryczny podzial 1/5 i i bedzie to dzialalo znacznie lepiej przy typowych zadaniach serwera niz osobny serwer PIII 600MHz, 256RAM . Dodatkowo dochodzi sprawa administracji (VPS czy reseller, a serwer dedykowany) oraz aspekt psychologiczny. Nikt nie chce czegos starego, slabego itd. a tak napewno bedzie postrzegana oferta z PIII i 256 RAM-u. Jesli jestem w bledzie to po to jest forum i opinie innych ludzi (poparte argumentami) aby mnie przekonac Pozdrawiam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
szirok 0 Zgłoś post Napisano Listopad 3, 2004 tez uwazam tak jak Fobi ze lepiej czerpac z wiekszej puli miejszy kawalek niz brac max z malej puli bo max to juz max a tu mozliwosci sa ze moze nie bedzie do konca wykorzystane i zostanie nam ciut wiecej itp.. a poza tym stabilniej jak proc i ramy itp nie dzialaja na max obrotach ....lecz z drugiej strony 1/5 predkosci i przepustowosci hdd to juz mniej kuszace.... a co do pIII to sie czepcie moj serwer wlasnie jest na nich opraty a chodzi bardzo szybko i dobrze .... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
zgred 7 Zgłoś post Napisano Grudzień 26, 2004 Ja posiadam w tej chwili 3 servery VPS i musze powiedzieć że powoli zaczynam się "przytykać" i powoli dojrzewam do zakupienia servera dedykowanego - oczywiście potrzeby wynikają z aktualnego wykorzystania. Nadmieniam że wszystkie VPSy są na oddzielnych fizycznie serverach. Tak więc w sumie realnie należy ocenić co tak naprawdę będzie Ci teraz i w niedalekiej przyszłości potrzebne. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach