Gość Kamikadze Zgłoś post Napisano Luty 25, 2013 Szukam prostego narzędzia które będzie działało na tej zasadzie. Wklepuje XXX linijek adresów IP do pliku powiedzmy ban.txt i serwer powiedzmy co godzinę aktualizuje je z iptables (blokowanie całkowitego dostepu do serwera). Odkryłem dużo prób ataków zarówno na sesje jak i brute-force i chciałbym po prostu z logów sobie przenieść IP do pliku tekstowego i za jednym zamachem wycinać dane adresy Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś post Napisano Luty 25, 2013 (edytowany) Edytowano Marzec 26, 2018 przez Gość (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kamikadze Zgłoś post Napisano Luty 25, 2013 W bash-u jeszcze nie jestem obeznany Dzięki powinno działać z tego co widziałem. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Pan Kot 1535 Zgłoś post Napisano Luty 26, 2013 Do tego istnieją bardzo dobre narzędzia do analizy logów. Chociażby fail2ban. I nie mówię tu bynajmniej o takich prostych rzeczach jak SSH (które jest wbudowane), ale o tym że bez problemu można zrobić własne rulesy, własne logi i własne regexy, tak długo póki Twoja aplikacja "zapisuje" logi na serwerze tak długo fail2ban będzie tu działał perfekcyjnie. Przykład na bazie nginxa jest w moim temacie o security na debianie jak coś . Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kamikadze Zgłoś post Napisano Luty 26, 2013 fail2ban niby korzystam na innych maszynach, ale na tej jakoś dziwnie działa. Tak jak by czegoś mu w kernelu brakowało (sam iptables niechętnie działa) - czas pomęczyć support P.S. po restarcie fail2ban/iptables bany się zerują a jeszcze nie doszedłem jak mógłby przechowywać to w pliku i ładować po uruchomieniu Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Pan Kot 1535 Zgłoś post Napisano Luty 26, 2013 Wszystko jest do zrobienia . http://n8wood.wordpress.com/2009/06/22/fail2ban-permanent-ssh-bans/ Ot, przykład. Osobiście nie polecam tej opcji bo większość skryptów-zombie po kilku timed outach daje sobie spokój, a miejsce bazie danych (a tym bardziej w rulesach) zawsze się przyda . Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach