Gość normanos Zgłoś post Napisano Marzec 9, 2006 Jaki dzisiaj szok przezylem widzac nowego usera o randz eadmin w swoim vhcs'ie user: oko2 z mailem vhcs-exploit@rs-labs.com wg. forum VHCSa exploit poszedł na naprawdę sporo serwerów więc lepiej sprawdzcie swoje bo jest duże prawdopodobieństwo, że coś złapaliście tutaj info: http://securityreason.com/exploitalert/335 http://lists.grok.org.uk/pipermail/full-di...ary/042106.html tutaj poprawka: http://vhcs.net/new/modules/news/article.php?storyid=25 info o skasowaniu admina: http://vhcs.net/new/modules/newbb/viewtopi...#forumpost23285 http://vhcs.net/new/modules/newbb/viewtopi...#forumpost24014 http://vhcs.net/new/modules/newbb/viewtopi...#forumpost23794 To niestety nie przysporzy vhcsowi dobrej opini. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
mahatma 0 Zgłoś post Napisano Marzec 18, 2006 Potwierdzam Zassalem ta poprawke kilka dni temu ale nie zainstalowalem bo czasu bylo brak i co? Blad - duzy blad 15 tego miesiaca przestala sie otwierac jedna strona zresetowalem i poszlo dzis jak wielkie bylo moje zdziwienie jak na stronie pojawila sie informacja ze zostala skackowane przez "Cyber Raider Hack Team" z Turcji. Po wejsciu do panela okazalo sie ze mam 4 wspoladminow wysadzac ich mosialem z SQL pozmieniali hasla fdo kont ftp. pododawali kilka ftpuw i zmienili pliki index.* na swoje zrobili to 17 wieczorem kiedy zorientowali sie ze zaczynam ich usowac zalogowali sie ponownie pododawali sobie konta i zaczeli wkladan zamiast indexow wirusy. Wylaczylem FTP usunolem ich i potraktowlem vhcs2 poprawka co wszystkim polecam a przy okazji to sa ip "kolegow" zastanawiam sie czy jest po co blokowac bo jak maja dynamiczne to nic nie da 202.150.92.34 anggands 202.80.112.198 wendz 85.99.19.106 deli 88.240.38.163 deli Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
mahatma 0 Zgłoś post Napisano Marzec 19, 2006 i skonczylo sie tym ze mam lezacy server nie mam sostepu do ssh vhcs nie dziala wcale dziala tylko poczta Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość normanos Zgłoś post Napisano Marzec 19, 2006 no i na co czekales? ((( ostrzegalem wystarczy posta spreparowana stronka i juz mozna dopisac sobie admina do vhcs. to juz nawet zadnej filozofi nie trzeba i zadnych hakerow bo to kwestia kilku sekund. sam siebie "shaczylem" apotem wgralem update i sprawdzilem ponownie czy dziura naprawiona. swoja droga to chyba najprostszy i najniebezpieczniejsyz blad jaki widzialem na drugim serwie chyba zabule z atego kretynskiego cpanela Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
mahatma 0 Zgłoś post Napisano Marzec 19, 2006 no i na co czekales? ((( ostrzegalem wystarczy posta spreparowana stronka i juz mozna dopisac sobie admina do vhcs. to juz nawet zadnej filozofi nie trzeba i zadnych hakerow bo to kwestia kilku sekund. sam siebie "shaczylem" apotem wgralem update i sprawdzilem ponownie czy dziura naprawiona. swoja droga to chyba najprostszy i najniebezpieczniejsyz blad jaki widzialem na drugim serwie chyba zabule z atego kretynskiego cpanela Najgorsze jest to ze wczoraj wgralem ta poprawke a dzia wywalili mi ssh wczoraj ich wywalilem z wszystkich baz wywalilem im wszystkie strony pliki konta itp pozmienialem hasla i poblokowalem im IP I rano Bingo Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
p 3 Zgłoś post Napisano Marzec 19, 2006 1) To nie zadni hackerzy, ani nawet crackerzy, tylko zwykli 'script-kiddies' - jakby ktos kompetentny ci sie wlamal to bys nawet o tym nie wiedzial 2) To wcale nie taki najprostrzy i najniebezpieczniejszy blad... Duzo jest takich, a i troche gorszych tez by sie znalazlo. Generalnie w opraciu o tego typu bledy dzialaja wszyscy 'script-kiddies' (a przynajmniej tak mi sie wydaje). Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
mahatma 0 Zgłoś post Napisano Marzec 19, 2006 no tak ale jak ich wywalilem to jak oni mi wywalili SSH? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
p 3 Zgłoś post Napisano Marzec 19, 2006 Widocznie ich nie wywaliles. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
mahatma 0 Zgłoś post Napisano Marzec 19, 2006 Widocznie ich nie wywaliles. tez mam takie wrazenie ale skad ich jeszcze moglem nie wywalic z baz napewno i jak wywalili ssh? z VHCS Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
p 3 Zgłoś post Napisano Marzec 19, 2006 Jak mieli admina via VHCS to pewno (nie jestem na 100% pewien, bo nie uzywam VHCSa) mogli odpalic dowolny program / rootkita i zostawic sobie inny dostep do serwera niz tylko przez VHCS. Ilosc mozliwosci jest wrecz nieograniczona. Jedyne co moge poradzic to czysta reinstalka systemu. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość normanos Zgłoś post Napisano Marzec 19, 2006 po pierwsze: tak, to zwykli script-kiddies zgadzam sie w zupelnosci. jak juz mowilem "skrypt" jest ogolnie dostepny. wystarczy tylko podac hosta i juz mozna zakladac konta admina na starych wersjach vhcs'a. po drugie: zajales sie tylko vhcsem a przeciez oni w tym czasie dostali zupelny wjaz na serwer. od mysqla poprzez shella i ftp. ja jeszcze poskanowalem na rootkity itp. i nic nie znalazlem. przejrzalem logi vhcsa (mialem szczescie, chyba automatycznie zostal zalozony drugi admin ale zadna inna akcja nie zostala zrobiona), potem przejrzalem wszystkie logi systemowe i ostatnie logowania. strachu sie najadlem, jeszcze troche sie boje ale wyglada na to, ze mialem duzo szczescia a blad? oj masakra masakra... panowie panele adm. robia a proste bledy w php robia Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
mahatma 0 Zgłoś post Napisano Marzec 19, 2006 Miales szczecscie moj problem polegal na tym ze zauwazylem dopiero po 2 dniach poniewaz 2 poprzednie dni bylem niedostepny i zauwazylem dpiero jak indexy zaczeli wywalac pytanie teraz jak przywrocic te dane ale bez ich dodatkow? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość voytar Zgłoś post Napisano Marzec 19, 2006 pytanie teraz jak przywrocic te dane ale bez ich dodatkow?Nie masz backupu? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
mahatma 0 Zgłoś post Napisano Marzec 25, 2006 mama mam ae zastanawialem sie tylko czy ich plikow w tym backupie nie ma Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach