razor 42 Zgłoś post Napisano Luty 5, 2013 Witam. Czy jeśli domena jest na dropped.pl to do zmiany właściciela wystarczy wewnętrzny transfer lub kod authinfo?Wiem, że zazwyczaj niezbędna jest cesja. Jednak doszły mnie słuchy, że na dropped.pl można ją wykonać elektronicznie wypełniając odpowiedni formularz i zaznaczając odpowiednie opcje.Pomyślałem, że szybciej znajdę odpowiedź na tym forum niż zakładając konto na dropped.pl dlatego liczę na wyrozumiałość. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Pan Kot 1535 Zgłoś post Napisano Luty 6, 2013 Do całkowitej zmiany właściciela (operatora) domeny w zupełności wystarczy kod authinfo. Jeśli go dostaniesz to nie potrzebujesz nic innego. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
razor 42 Zgłoś post Napisano Luty 6, 2013 Do całkowitej zmiany właściciela (operatora) domeny w zupełności wystarczy kod authinfo. Jeśli go dostaniesz to nie potrzebujesz nic innego. Jesteś pewny? I to w przypadku dropped.pl, czy również każdego innego usługodawcy? Dlaczego zawsze kojarzyło mi się, że dzięki kodowi authinfo można przenieść domenę do innego operatora i zmienić dane abonenta, ale dane pełnoprawnego właściciela zmienia dopiero cesja? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
alien 345 Zgłoś post Napisano Luty 6, 2013 Dane abonenta (to co idzie do NASK) = dane właściciela domeny System NASK przyjmuje zmianę danych abonenta na podstawie prawidłowego kodu authinfo (transfer z jednoczesnym ustawieniem nowych danych abonenta). Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
razor 42 Zgłoś post Napisano Luty 6, 2013 Ok, dzięki Panowie. Łapcie po plusie. Można zamknąć. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Piotr GRD 608 Zgłoś post Napisano Luty 6, 2013 (edytowany) Dropped/Aftermarket nie bawi się w nadmiar papierków i formalności. Łatwo jest więc u nich zmienić abonenta domeny. Jeśli domena jest zarejestrowana u nich i obie zainteresowane osoby mają u nich swoje konto, to obecny właściciel wybiera transfery wychodzące -> transfer wewnętrzny, wskazuje adres email nowego abonenta i już. Nowy abonent potem to akceptuje w transferach przychodzących. Dodatkowym zabezpieczeniem takich operacji jest hasło drugiego poziomu. Wystarczy wyobrazić sobie jak wiele transakcji kupna/sprzedaży wykonuje Aftermarket, przekazanie domen musieli sobie uprościć. Edytowano Luty 6, 2013 przez Piotr GRD (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
regdos 1848 Zgłoś post Napisano Luty 6, 2013 W hrd tez jakiś czas temu wprowadzili e-cesję i można zmianę abonenta wyklikać pod warunkiem, ze obie osoby mają u nich konto. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Piotr GRD 608 Zgłoś post Napisano Luty 17, 2013 Przed chwilą w panelu Home.pl znalazłem możliwość dokonania elektronicznej cesji również i w tej firmie. Według regulaminu potwierdzenie odbywa się przy pomocy linków aktywacyjnych w wiadomościach email oraz dodatkowo przy pomocy jednorazowego kodu autoryzacyjnego wysyłanego poprzez SMS. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach