Dawid Sobieraj 1 Zgłoś post Napisano Luty 2, 2013 Cześć, Na domowym serwerze postawiłem webmina i konfiguracje apache2 o ile z katalogu /var/www rusza plik testowy *.html, to juz nie otwiera plików *.php . Aktualnie mam tam wordpressa - przeniesionego. Mysql zainstalowany - działa, zarzązałem poprzez phpmyadmin. Jednak po wejsciu na adres wordpresa nie dostaje strony, a jedynie możliwość pobrania pliku poniżej 1Kb. Jak mogę to poprawić, i co zrobiłem właściwie źle ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Pan Kot 1535 Zgłoś post Napisano Luty 2, 2013 Jeśli apache ma wbudowane PHP to znaczy, że nie traktuje plików .php z lokalizacji /var/www jako prawidłowego formatu do przetworzenia. Ciężko powiedzieć co jest nie tak, skoro phpmyadmin przez tego apache'a wchodzi to stawiałbym na vhosty. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Dawid Sobieraj 1 Zgłoś post Napisano Luty 3, 2013 Aktualnie nie działa również /phpmyadmin o dziwo wcześniej wszystko było oki. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Pan Kot 1535 Zgłoś post Napisano Luty 3, 2013 apt-get install --reinstall libapache2-mod-php5, jak nie zadziała to apt-get purge apache* libapache* i install normalny. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Dawid Sobieraj 1 Zgłoś post Napisano Luty 3, 2013 Pomogła reinstalacja - doinstalowanie pakietów z polecania pierwszego. Dziękuje Ci bardzo po raz kolejny Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Dawid Sobieraj 1 Zgłoś post Napisano Luty 3, 2013 @ edycja: Mam kolejny problem, również związany z serwerem www, po tej konfiguracji sprawdziłem wszelakie "linki" na tej stronie, typu http://www.dawidsobieraj.eu/about/ jednak nie mogę żadnego otworzyć. Możliwy problem z konfiguracją serwera ? Zawsze chciałem coś postawić od a do z - jednak jak widać nie zawsze jest to łatwe - Wszelakie wpisy są dostępne z panelu administracyjnego, ale nie ze strony. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Pan Kot 1535 Zgłoś post Napisano Luty 3, 2013 Sprawdź logi, w ciemno stawiam na problem z chmodami bądź vhostami. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kafi 2425 Zgłoś post Napisano Luty 3, 2013 Sprawdź logi, w ciemno stawiam na problem z chmodami bądź vhostami. Chmody niby powodują, że działa strona główna a nie działają linki? IMO pomocna będzie zmiana AllowOverride z None na All w pliku httpd.conf oraz wykonanie poleceń a2enmod rewrite service apache2 restart Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Pan Kot 1535 Zgłoś post Napisano Luty 3, 2013 Jeśli ustawię sobie plik /mojkatalog/ na głupi chmod 400 z ownerem usera, a nie www-data to tak, apache wyświetli 404 bądź 403. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Dawid Sobieraj 1 Zgłoś post Napisano Luty 3, 2013 (edytowany) Chmody niby powodują, że działa strona główna a nie działają linki? IMO pomocna będzie zmiana AllowOverride z None na All w pliku httpd.conf oraz wykonanie poleceń a2enmod rewrite service apache2 restart Używam apache2.conf jako konfiguracji. # AccessFileName: The name of the file to look for in each directory# for additional configuration directives. See also the AllowOverride # directive. # AccessFileName .htaccess Wykonałem podaną komende. Niestety bez rezultatu. Zmiana chown na www-data z użytkownika dawid, nie pomogła. ( chmod dostał 777 ). Edytowano Luty 3, 2013 przez Dawid Sobieraj (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Pan Kot 1535 Zgłoś post Napisano Luty 3, 2013 Powiedziałem już, zobacz logi. Nie mam szklanej kuli i nie wywnioskuje z errora 404 co może być nie tak. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
regdos 1848 Zgłoś post Napisano Luty 3, 2013 A ja stawiam na brak pliku .htaccess w katalogu wordpressa z zawartością # BEGIN WordPress <IfModule mod_rewrite.c> RewriteEngine On RewriteBase / RewriteRule ^index\.php$ - [L] RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d RewriteRule . /index.php [L] </IfModule> # END WordPress Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Dawid Sobieraj 1 Zgłoś post Napisano Luty 4, 2013 Chmody niby powodują, że działa strona główna a nie działają linki? IMO pomocna będzie zmiana AllowOverride z None na All w pliku httpd.conf oraz wykonanie poleceń a2enmod rewrite service apache2 restart Pomocna zmiana jednak w samym vhoscie - pomógł Pan Artur z vmline.pl - za co go pozdrawiam oraz dziękuje! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach