jamesbond 0 Zgłoś post Napisano Styczeń 27, 2013 Hej.Nie rozumiem sytuacji, czy ktoś może mnie oświecić ?Domena bratki*pl ma w whois ustawione dnsy aftermarket DOMAIN NAME: bratki.pl nameservers: ns2.aftermarket.pl. ns1.aftermarket.pl. Czyli po wspisaniu w przegladarce bratki.pl request kierowany jest do serwera dns aftermarket.Otwiera sie strona czyli serwer aftermarket musi miec wpisane w dns moja domene.To dlaczego gdy odpytam o bratki.pl narzędziem host, otrzymuję: bart@ubuntu:~/$ host -t ns bratki.pl 8.8.8.8 Using domain server: Name: 8.8.8.8 Address: 8.8.8.8#53 Aliases: bratki.pl has no NS record Dlaczego powyzsze polecenie nie zwroci nameserverów takich jak zwraca whois?Dla domen hostowanych poza aftermarket działa to tak, że oba polecenia zwracają dokładnie to samo. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Piotr GRD 608 Zgłoś post Napisano Styczeń 27, 2013 Prześledźmy trasę rozpoznawania tejże domeny: Za pl odpowiadają a-dns.pl, c-dns.pl, d-dns.pl itd. Jeśli odpytamy jeden z nich o bratki.pl otrzymamy w odpowiedzi: bratki.pl. 86400 IN NS ns2.aftermarket.pl. bratki.pl. 86400 IN NS ns1.aftermarket.pl. Podążając za tymi wskazówkami kolejne zapytanie o bratki.pl kierujemy do jednego z ns1./ns2.aftermarket.pl - i co te serwery odpowiadają? bratki.pl. 86400 IN A 212.91.6.58 bratki.pl. 86400 IN A 212.91.7.33 Dwa rekordy A. Które - tak zgaduję - są po prostu "wildcardami" dla wszelkich domen nie mających na tychże serwerach swoich własnych rekordów, co dodatkowo potwierdza brak SOA i brak NS dla tejże domeny. Wniosek nasuwa się taki, że te serwery nazw nie są w żaden sposób skonfigurowane dla wskazanej domeny (poza tymi "wildcardami"). A czemu 8.8.8.8 nie ma kopii tych wpisów?... Nie wiem, nie korzystam z Google'owskich DNSów i nie do końca mnie interesuje jak działają, wolę opierać się na innych, choćby tych od własnego ISP. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
jamesbond 0 Zgłoś post Napisano Styczeń 27, 2013 Dziękuje bardzo za oświecenie Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach