baltazar_gabka 0 Zgłoś post Napisano Styczeń 21, 2013 (edytowany) Witam. Próbuję skonfigurować nginx i gitweb. cp -r /usr/share/gitweb/ /var/www/strona_www/ Następnie edytuję plik vim /etc/nginx/sites-available/strona_www server { listen 80; server_name strona_www; access_log /var/log/nginx/strona_www-access.log; error_log /var/log/nginx/strona_www-info-error.log warn; location /gitweb/ { index index.cgi; gzip off; include fastcgi_params; fastcgi_param SCRIPT_FILENAME $document_root$fastcgi_script_name; fastcgi_param GIT_PROJECT_ROOT /home/pawel/repo/websites; fastcgi_pass 127.0.0.1:9000; } } Zawartość pliku: /etc/nginx/fastcgi_params fastcgi_param QUERY_STRING $query_string; fastcgi_param REQUEST_METHOD $request_method; fastcgi_param CONTENT_TYPE $content_type; fastcgi_param CONTENT_LENGTH $content_length; fastcgi_param SCRIPT_NAME $fastcgi_script_name; fastcgi_param REQUEST_URI $request_uri; fastcgi_param DOCUMENT_URI $document_uri; fastcgi_param DOCUMENT_ROOT $document_root; fastcgi_param SERVER_PROTOCOL $server_protocol; fastcgi_param GATEWAY_INTERFACE CGI/1.1; fastcgi_param SERVER_SOFTWARE nginx/$nginx_version; fastcgi_param REMOTE_ADDR $remote_addr; fastcgi_param REMOTE_PORT $remote_port; fastcgi_param SERVER_ADDR $server_addr; fastcgi_param SERVER_PORT $server_port; fastcgi_param SERVER_NAME $server_name; # PHP only, required if PHP was built with --enable-force-cgi-redirect fastcgi_param REDIRECT_STATUS 200; Następnie restart serwera. Po wpisaniu adresu w przeglądarce otrzymuję taki komunikat: No input file specified. Będę wdzięczny za pomoc. Edytowano Styczeń 21, 2013 przez baltazar_gabka (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Pan Kot 1535 Zgłoś post Napisano Styczeń 21, 2013 (edytowany) Zamień server_name na strony, z których wchodzisz do danego vhosta. Może to być np. : server_name domena.pl www.domena.pl; Do tego zaraz za tym dorzuć: index index.cgi index.php index.html index.htm; Zrestartuj z poziomu service nginx restart i sprawdź. Edytowano Styczeń 21, 2013 przez Archi (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
baltazar_gabka 0 Zgłoś post Napisano Styczeń 21, 2013 Plik teraz wygląda tak: server { listen 80; server_name strona_www www.strona_www; index index.cgi index.php index.html index.htm; access_log /var/log/nginx/strona_www-access.log; error_log /var/log/nginx/strona_www-error.log warn; location /gitweb/ { index index.cgi; gzip off; include fastcgi_params; fastcgi_param SCRIPT_FILENAME $document_root$fastcgi_script_name; fastcgi_param GIT_PROJECT_ROOT /home/pawel/repo/websites; fastcgi_pass 127.0.0.1:9000; } location = /favicon.ico { expires max; log_not_found off; access_log off; } } Pliku strona_www-error.log nic nie mam. W katalogu /var/www/strona_www/gitweb/ utworzyłem dodatkowo plik index.html Po pisaniu w przeglądarce adresu mam to samo co w poście wyżej. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Pan Kot 1535 Zgłoś post Napisano Styczeń 21, 2013 (edytowany) Chyba już wiem czemu, umknęło mi to jakoś wcześniej,. Twój skrypt parsuje wszystko do fastcgi. Wrzuć do jakiegoś /etc/nginx/fpm.conf : gzip off; include fastcgi_params; fastcgi_param SCRIPT_FILENAME $document_root$fastcgi_script_name; fastcgi_param GIT_PROJECT_ROOT /home/pawel/repo/websites; fastcgi_pass 127.0.0.1:9000; Wykasuj: location /gitweb/ { index index.cgi; gzip off; include fastcgi_params; fastcgi_param SCRIPT_FILENAME $document_root$fastcgi_script_name; fastcgi_param GIT_PROJECT_ROOT /home/pawel/repo/websites; fastcgi_pass 127.0.0.1:9000; } I zamiast tego wrzuć: location ~ \.php$ { include /etc/nginx/fpm.conf; } location ~ \.cgi$ { include /etc/nginx/fpm.conf; } Daj znać jakie efekty. W access logu musi być logowana chociaż sama próba dostania się do nieznanego pliku więc jeśli po tym również nginx nie będzie chciał nic logować to znaczy, że w ogóle nie wpada do tego vhosta. Edytowano Styczeń 21, 2013 przez Archi (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
baltazar_gabka 0 Zgłoś post Napisano Styczeń 21, 2013 Zmieniłem według tego co powyżej. W logu mam: 2013/01/21 19:08:24 [error] 2277#0: *2 FastCGI sent in stderr: "PHP Parse error: syntax error, unexpected T_STRING in /var/www/strona_www/gitweb/index.cgi on line 3420" while reading response header from upstream, client: 77.89.84.211, server: strona_www, request: "GET /gitweb/ HTTP/1.1", upstream: "fastcgi://127.0.0.1:9000", host: "strona_www" Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś post Napisano Styczeń 21, 2013 (edytowany) Edytowano Marzec 26, 2018 przez Gość (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
baltazar_gabka 0 Zgłoś post Napisano Styczeń 21, 2013 @samu dzięki Teraz poszło. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach