kordowiak 0 Zgłoś post Napisano Styczeń 12, 2013 Witam Mam kilka pytań odnośnie binda. Czy mogę skonfigurować go tak, aby współgrając z apache kierował na dane IP? Tzn wpisuję w przeglądarkę ip jakieś tam wewnętrzne: 192.168.X.X i mi wyrzuciło domyślną stronę apacha? Druga kwestia, czy w pliku named.conf mam wpisać bezpośresdnio: "zone nazwa { ... };" czy może nic nie robić, a strefę dopisać np. w zaincludowanym już pliku default-zones? Generalnie wbrew wszystkim poradnikom mój plik named.conf w katalogu /etc/bind wygląda tak, że są tylko zaincludowane pliki z innymi strefami. Kolejna już kwestia czy jeśli posiadam już domenę (domenka.pl) i własne IP, to robię tak,w bindzie, że nameserwery ustalam np. : ns1.domenka.pl i ns2.domenka.pl a w plikach strefy wpisuję po prostu moje własne IP które posiadam? Sorki za te pewnie trywialne pytania dla Was, ale ja się dopiero uczę. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kamikadze Zgłoś post Napisano Styczeń 12, 2013 O ile to ip nie jest wewnętrzne to tak. Ale nie wiem o co ci chodzi z tym 192.168.x.x - jeżeli masz w swojej sieci domowej serwer z apache to nie widzę problemu wpisać tam adres 192.168.x.x i odczytać co wypluwa apache Ale możesz np. ustawić sobie w sieci serwer 192.168.2.5 (przykładowo) i w strefie domeny domena.pl ustawić rekord A na to IP i też powinno działać u ciebie w sieci po wpisaniu np. serwer.domena.pl (jak dodasz serwer A 192.168.2.5) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach