Marek Miklewicz 2 Zgłoś post Napisano Styczeń 11, 2013 (edytowany) Witam Walczę właśnie z instalacją ImageMagic + Imagic na serwerze DirectAdmin i systemie Centos 6.3 64 bit zgodnie z opisem na tej stronie, niestety zatrzymuję się już na początku ponieważ po wydaniu polecenia phpize dostaję informacje command not found, czyli oczywiście brakuje jakichś pakietów. Po dalszym googlowaniu dowiedziałem się, że brakującym pakietem jest php-devel ale przy próbie jego instalacji przez yum dostaję komunikat: No package php-devel available. Error: Nothing to do Zakładam, że pakiet php-devel powinien być w wersji takiej jak PHP, w moim wypadku php 5.3.20 więc szukałem pakietu rpm php-devel dla centosa 6.3 x64 ale nie mogę nigdzie znaleźć go w wersji 5.3.20 najwyższy jaki znalazłem to chyba 5.3.3, próbowałem dodać także repozytorium remi ale nadal nie znajduje pakietu php-devel, przeglądałem też www.php.net ale tam też nie widzę ani rpma php-devel ani pliku tar ze źródłami. Czy może ktoś mi podpowiedzieć co robię nie tak? Edytowano Styczeń 11, 2013 przez Marek Miklewicz (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
d.v 1409 Zgłoś post Napisano Styczeń 11, 2013 Pozostaje Ci zassać źródła i skompilować. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Marek Miklewicz 2 Zgłoś post Napisano Styczeń 11, 2013 źródła czego, php devel? Gdzie je znajdę na php.net nie mogę ich znaleźć Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
PapaSmerf 497 Zgłoś post Napisano Styczeń 11, 2013 (edytowany) Imagick'a. Nic trudnego: wget http://www.imagemagick.org/download/ImageMagick.tar.gz tar zxvf ImageMagick.tar.gz cd ImageMagick-6.7.6-8 ./configure --prefix=/usr --disable-openmp make && make install Edytowano Styczeń 11, 2013 przez pedro84 (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Marek Miklewicz 2 Zgłoś post Napisano Styczeń 12, 2013 Imagick'a. Nic trudnego: wget http://www.imagemagick.org/download/ImageMagick.tar.gz tar zxvf ImageMagick.tar.gz cd ImageMagick-6.7.6-8 ./configure --prefix=/usr --disable-openmp make && make install No ale to sam imagemagick a co z rozszerzeniem imagick dostępnym tutaj http://pecl.php.net/package/imagick Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
PapaSmerf 497 Zgłoś post Napisano Styczeń 12, 2013 Najpierw Imagick, a potem pecl install imagick albo pecl install imagick-beta w zależności od wersji PHP i już. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Marek Miklewicz 2 Zgłoś post Napisano Styczeń 15, 2013 (edytowany) Po kilku dniach walki z imagick nadal mam problem, zacznę od tego, że w systemie nie miałem biblioteki polecenia pecl, zainstalowałem pakiet go-pear i pecl jest w systemie. Później dodałem polecenie pecl do zmiennej path ale po wydaniu polecenia pecl install imagick-beta dostaję następujący błąd: configure: error: Cannot find php-config. Please use --with-php-config=PATH ERROR: `/tmp/pear/install/imagick/configure --with-imagick' failed Komunikat rozumiem o tyle, że trzeba podać argument --with-php-config=sciezka ale po pierwsze gdzie podać ten argument do polecenia pecl czy też mam ręcznie wypakować tara /tmp/pear/install/imagick-3.1.0RC2.tgz, potraktować poleceniem phpize53 i ręcznie wywołać ./configure z odpowiednim parametrem. No i pytanie zasadnicze jak rozumieć php-config? To ma być ścieżka do php.ini tj. /usr/local/php53/lib/php.ini czy do pliku z parametrami kompilacji tj /usr/local/directadmin/custombuild/configure/suphp/configure.php53, probóbowałem obu tych opcji, przy podaniu ścieżki do php.ini nadal dostawałem komunikat configure: error: Cannot find php-config. Please use --with-php-config=PATH natomiast gdy wpisałem ./configure --with-php-config=/usr/local/directadmin/custombuild/configure/suphp/configure.php53 to log wygląda następująco checking for re2c... no configure: WARNING: You will need re2c 0.13.4 or later if you want to regenerate PHP parsers. checking for gawk... gawk checking whether to enable the imagick extension... yes, shared checking whether to enable the imagick GraphicsMagick backend... no checking ImageMagick MagickWand API configuration program... found in /usr/bin/MagickWand-config checking if ImageMagick version is at least 6.2.4... found version 6.8.1 Q16 checking for MagickWand.h header file... found in /usr/include/ImageMagick/wand/MagickWand.h checking PHP version is at least 5.1.3... configure: WARNING: unrecognized options: --enable-fastcgi, --enable-force-cgi-redirect, --with-config-file-scan-dir, --with-curl, --with-gd, --enable-gd-native-ttf, --with-gettext, --with-jpeg-dir, --with-freetype-dir, --with-libxml-dir, --with-kerberos, --with-openssl, --with-mcrypt, --with-mhash, --with-mysql, --with-mysql-sock, --with-mysqli, --with-pcre-regex, --with-pdo-mysql, --with-pear, --with-png-dir, --with-xsl, --with-zlib, --with-zlib-dir, --enable-zip, --with-iconv, --enable-bcmath, --enable-calendar, --enable-ftp, --enable-sockets, --enable-soap, --enable-mbstring, --with-icu-dir, --with-t1lib, --with-xsl, --enable-intl configure: error: Cannot find php-config. Please use --with-php-config=PATH configure: error: no. found checking for grep that handles long lines and -e... /bin/grep checking for egrep... /bin/grep -E checking for a sed that does not truncate output... /bin/sed checking for cc... cc checking for C compiler default output file name... a.out checking whether the C compiler works... yes checking whether we are cross compiling... no checking for suffix of executables... checking for suffix of object files... o checking whether we are using the GNU C compiler... yes checking whether cc accepts -g... yes checking for cc option to accept ISO C89... none needed checking how to run the C preprocessor... cc -E checking for icc... no checking for suncc... no checking whether cc understands -c and -o together... yes checking for system library directory... lib checking if compiler supports -R... no checking if compiler supports -Wl,-rpath,... yes checking build system type... x86_64-unknown-linux-gnu checking host system type... x86_64-unknown-linux-gnu checking target system type... x86_64-unknown-linux-gnu szczególnie zastanawia mnie fragment: [b]checking PHP version is at least 5.1.3... configure: WARNING: unrecognized options: --enable-fastcgi, --enable-force-cgi-redirect, --with-config-file-scan-dir, --with-curl, --with-gd, --enable-gd-native-ttf, --with-gettext, --with-jpeg-dir, --with-freetype-dir, --with-libxml-dir, --with-kerberos, --with-openssl, --with-mcrypt, --with-mhash, --with-mysql, --with-mysql-sock, --with-mysqli, --with-pcre-regex, --with-pdo-mysql, --with-pear, --with-png-dir, --with-xsl, --with-zlib, --with-zlib-dir, --enable-zip, --with-iconv, --enable-bcmath, --enable-calendar, --enable-ftp, --enable-sockets, --enable-soap, --enable-mbstring, --with-icu-dir, --with-t1lib, --with-xsl, --enable-intl configure: error: Cannot find php-config. Please use --with-php-config=PATH[/b] wygląda jakby jednak chodziło o inny plik konfiguracyjny tylko jakii, gdzie go szukać. Przypominam, że korzystam z CustomBuild 2.0 a główny katalog php 5.3 to /usr/local/php53 Edytowano Styczeń 15, 2013 przez Marek Miklewicz (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
d.v 1409 Zgłoś post Napisano Styczeń 15, 2013 Plik konfiguracyjny PHP to php.ini. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Marek Miklewicz 2 Zgłoś post Napisano Styczeń 15, 2013 no to ./configure --with-php-config=/usr/local/php53/lib/php.ini checking for grep that handles long lines and -e... /bin/grep checking for egrep... /bin/grep -E checking for a sed that does not truncate output... /bin/sed checking for cc... cc checking for C compiler default output file name... a.out checking whether the C compiler works... yes checking whether we are cross compiling... no checking for suffix of executables... checking for suffix of object files... o checking whether we are using the GNU C compiler... yes checking whether cc accepts -g... yes checking for cc option to accept ISO C89... none needed checking how to run the C preprocessor... cc -E checking for icc... no checking for suncc... no checking whether cc understands -c and -o together... yes checking for system library directory... lib checking if compiler supports -R... no checking if compiler supports -Wl,-rpath,... yes checking build system type... x86_64-unknown-linux-gnu checking host system type... x86_64-unknown-linux-gnu checking target system type... x86_64-unknown-linux-gnu configure: error: Cannot find php-config. Please use --with-php-config=PATH i uprzedzając [root@s1 imagick-3.1.0RC2]# ls -la /usr/local/php53/lib/php.ini -rw-r--r-- 1 root root 69706 01-15 13:48 /usr/local/php53/lib/php.ini więc jak widać to poprawna lokalizacja. Ponadto podawałem również polecenie ./configure --with-php-config=/usr/local/php53/lib/ a więc nie do samego pliku ale do katalogu z plikiem php.ini efekt ten sam więc configure: error: Cannot find php-config. Please use --with-php-config=PATH . Pisałem o tym we wcześniejszym poscie, ma ktoś jeszcze jakiś pomysł? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
PapaSmerf 497 Zgłoś post Napisano Styczeń 15, 2013 (edytowany) Plik konfiguracyjny PHP to php.ini. Nie, tu nie chodzi o php.ini, tylko php-config @OP - podaj ścieżkę do php-config (siedzi w katalogu bin tam gdzie zainstalowałeś PHP - np. /usr/local/php/5.4.6/bin/php-config), a nie do pliku php.ini., czyli: ./configure --with-php-config=/usr/local/php53/bin/php-config Edytowano Styczeń 15, 2013 przez pedro84 (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach