Razmodan 0 Zgłoś post Napisano Styczeń 11, 2013 Witam Nie znalazłem odpowiedzi w BOK firmy hostingowej NetArt (nazwa.pl) więc pomyślałem że zapytam tutaj. Posiadam serwer na nazwa.pl, gdzie trzymam również stronę mojego przyjaciela i brata. Natomiast ich domeny są zarejestrowana na ovh i home.pl. Zastanawiam się czy istnieje możliwość konfiguracji hosting-domena w ten sposób żeby nie pokazywało "w oknie" strony tylko bazowało na jej domenie (jak przypisanej do serwera). Wyjaśnię na przykładzie. Mój serwer nazywa się XYZ i mam domene XYZ. Natomiast mój brat posiada domenę YYY.pl jego strona stoi na serwerze XYZ.pl/YYY/index.html i teraz problem polega na tym że podstrony mojego brata nie mają adresu YYY.pl/Oferta.html tylko XYZ.pl/YYY/Oferta.html i to jedyny sposób by przekazać osobie trzeciej adres do oferty. Nie wiem czy wyjaśniłem to na tyle jasno żeby to zrozumieć, mam nadzieję że ludzie "w temacie" zrozumieją o co mi chodzi. Jeśli nie będę odpowiadał na dalsze pytania. Pozdrawiam Razmodan Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
grzecho 0 Zgłoś post Napisano Styczeń 11, 2013 Przypuszczam, że domenę YYY.pl dodałeś w panelu i skierowałeś na tą samą lokalizację na FTP co XYZ.pl czyli np. /public_html/. Lub wcale nie dodałeś do konfiguracji domeny YYY.pl W katalogu /public_html/ utworzyłeś podkatalog dla strony brata YYY. Przez co wyświetlenie jego strony odbywa się wyłącznie po wpisaniu XYZ.pl/YYY/Oferta.html Powinieneś znaleźć w konfiguracji domeny brata YYY.pl (i każdej kolejnej dodawanej) możliwość przekierowania jej na inny podkatalog np. YYY który już utworzyłeś. Dzięki temu powinna strona działać bezpośrednio jako YYY.pl/Oferta.html No a jeśli nie ma jej w konfiguracji panelu to musisz ją dodać. Mam nadzieję, że pomogłem, a nie namieszałem Ci bardziej. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Razmodan 0 Zgłoś post Napisano Styczeń 11, 2013 Przypuszczam, że domenę YYY.pl dodałeś w panelu i skierowałeś na tą samą lokalizację na FTP co XYZ.pl czyli np. /public_html/. Lub wcale nie dodałeś do konfiguracji domeny YYY.pl W katalogu /public_html/ utworzyłeś podkatalog dla strony brata YYY. Przez co wyświetlenie jego strony odbywa się wyłącznie po wpisaniu XYZ.pl/YYY/Oferta.html Powinieneś znaleźć w konfiguracji domeny brata YYY.pl (i każdej kolejnej dodawanej) możliwość przekierowania jej na inny podkatalog np. YYY który już utworzyłeś. Dzięki temu powinna strona działać bezpośrednio jako YYY.pl/Oferta.html No a jeśli nie ma jej w konfiguracji panelu to musisz ją dodać. Mam nadzieję, że pomogłem, a nie namieszałem Ci bardziej. Nie namieszałeś, pomogłeś. Jak wrócę z pracy to postaram się zastosować do Twoich wskazówek i dam znać co wyszło. Dziękuje serdecznie! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
vretch 3 Zgłoś post Napisano Styczeń 11, 2013 To może bez literek, ale jak ma to wyglądać ; ) 1. Konfiguracja domeny - dwie opcje: a) przekierowanie domeny u obecnego operatora na adres IP serwera b) delegacja domeny na serwery DNS nazwa.pl i dodanie jej konfiguracji do Panelu Klienta (zakładka "Twoje usługi / domeny / Domeny spoza NetArt"). W przypadku opcji a) wystarczy sprawdzić jaki adres IP ma serwer (panel Active.admin, strona główna po zalogowaniu), podać go w rekordzie A domeny u obecnego rejestratora (+ ew. wildcard). Dla opcji b) konieczne jest podanie u obecnego rejestatora adresów DNS ns1.netart.pl, ns2.netart.pl (ns3.netart.pl) oraz dodanie konfiguracji w Panelu Klienta nazwa.pl (zakładka "Twoje usługi / domeny / Domeny spoza NetArt" - "Przekierowanie na serwer w NetArt / Twój serwer"). 2. Konfguracja po stronie serwera. W panelu Active.admin przejdź do zakładki "Domeny / dodaj domenę", podaj nazwę domeny, a w opcji "Przekierowanie WWW na katalog na serwerze" wskaż katalog w którym znajduje się strona. Tyle. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach