Nmar 9 Zgłoś post Napisano Grudzień 18, 2012 Mam taki może podstawowy problem ale szukam rozwiazania na google od długiego czasu i nie mogę znaleść. Otóż testuje sobie teraz firewalla apf i jak daje iptables -L to spamhaus i dshield sypią DROP-ami w nieskończoność i nic nie można zrobić poza zamknięciem terminala. Jakiego polecenia używać aby sprawdzić czy firewall działa poprawnie a jednocześnie móc normalnie korzystać nadal z konsoli? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Pan Kot 1535 Zgłoś post Napisano Grudzień 18, 2012 iptables -L > iptables.log Zapisze Ci regułki z iptables do pliku iptables.log, oczywiście chwilę to potrwa zanim się wygenerują. Inny sposób to po prostu wpisać normalne iptables -L i w momencie "satysfakcji" wcisnąć CTRL+C, żeby przerwać aktualne zadanie. To z tych "najprostszych". Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Nmar 9 Zgłoś post Napisano Grudzień 18, 2012 Dzięki Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Adam Szendzielorz Zgłoś post Napisano Grudzień 18, 2012 (edytowany) Dołóż jeszcze parametr -n żeby przyspieszyć wyświetlanie reguł (wyświetla adresy IP zamiast resolvować je do hostów). Czyli: iptables -L -n Ew. dołóż jeszcze: | more ... żeby sobie przeglądać pokolei... klawiszem "q" wychodzisz. Acz nie wiem czy o to dokładnie pytasz bo to podstawy linuxa i jeżeli nie o to to możesz poczuć się urażony Edytowano Grudzień 18, 2012 przez Adam Szendzielorz (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Nmar 9 Zgłoś post Napisano Grudzień 18, 2012 Wszystkie te opisane przez was sposoby rozwiązują mój "problem", hmm wystarczyło tylko dodać -n lub wcisnąć ctrl + alt Adam chodziło mi o to, że wczesniej jak wpisywałem iptables -L to q nie działało jak spamhaus sypał regułami i ogólnie nic sie nie dało zrobić. Dzieki za pomoc jeszcze raz. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość patrys Zgłoś post Napisano Grudzień 18, 2012 apf -l ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Nmar 9 Zgłoś post Napisano Grudzień 18, 2012 (edytowany) apf -l ? Heh, no tak... Tak to jest jak się nie czyta do końca readme Teraz wreszcie wszystko wygląda jasno i przejrzyście, dzięki. Edytowano Grudzień 18, 2012 przez Nmar (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach