Tler 0 Zgłoś post Napisano Grudzień 12, 2012 Mam VPS (z Ultimahost, Centos 6 z ISPmanager) na którym nie działa soft, bo "VPS przedstawia się jako maszyna typu localhost a nie maszyna stojąca w serwerowni" (zacytowałem odpowiedź supportu). Czy może ktoś naprowadzić jak zmienić, aby było to odczytywane jako z serwerowni? Nie mogę niczego znaleźć w G. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś post Napisano Grudzień 12, 2012 (edytowany) Edytowano Marzec 26, 2018 przez Gość (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Miłosz 2311 Zgłoś post Napisano Grudzień 12, 2012 Może chodzi o hostname? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Tler 0 Zgłoś post Napisano Grudzień 12, 2012 Chodzi o soft zakodowany jako php pod domenę. Ok, dzięki - zerknąłem w Google i chyba będzie to hostname. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Piotrek Mazurkiewicz 19 Zgłoś post Napisano Grudzień 12, 2012 (edytowany) Wydaje mi się, że nie ustawiłeś poprawnego hostname zarówno w systemie jak i w panelu (bo o niego pewnie chodzi) tylko klepnąłeś sugerowane "localhost", bądź wpisałeś na odczepnego byle co. Wpisz w konsoli "hostname" i wrzuć to co Ci wyskakuje, albo napraw to na własna rękę jeśli potrafisz. Edytowano Grudzień 12, 2012 przez Piotrek Mazurkiewicz (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Tler 0 Zgłoś post Napisano Grudzień 12, 2012 No właśnie teraz do końca nie wiem co zmienić aby nie zepsuć. Po wpisaniu hostname jest "mój-login.uh.net.pl". PS. Powoli wdrażam się w VPS'y, więc mogę mylić nazewnictwo itp. Poza zainstalowaniem Zenda i GD nie robiłem niczego na serwerze, więc są standardowe ustawienia. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
0xFF 32 Zgłoś post Napisano Grudzień 13, 2012 No właśnie teraz do końca nie wiem co zmienić aby nie zepsuć. Po wpisaniu hostname jest "mój-login.uh.net.pl". PS. Powoli wdrażam się w VPS'y, więc mogę mylić nazewnictwo itp. Poza zainstalowaniem Zenda i GD nie robiłem niczego na serwerze, więc są standardowe ustawienia. Podeślij jeszcze wyniki poleceń: hostname -f cat /etc/hosts cat /etc/resolv.conf No i komunikat błędu aplikacji też by się przydał. ;-) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Tler 0 Zgłoś post Napisano Grudzień 13, 2012 [root@Login ~]# hostname -f Login.uh.net.pl [root@Login ~]# cat /etc/hosts 127.0.0.1 localhost.localdomain localhost localhost4.localdomain4 localhost4 # Auto-generated hostname. Please do not remove this comment. 192.166.218.123 Login.uh.net.pl Login ::1 localhost localhost.localdomain localhost6 localhost6.localdomain6 [root@Login ~]# cat /etc/resolv.conf # Generated by NetworkManager search arpa.teredo.pl nameserver 8.8.8.8 Nie wyświetlają się błędy na stronie, bo wszystko jest zainstalowane. Dostałem tylko informację od supportu, aby domena nie wskazywała na localhost. Czyli zmienić tą subdomenę z Ultima na inną, usunąć to wyświetlone localhost, czy może trzeba coś dodać? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kamikadze Zgłoś post Napisano Grudzień 13, 2012 Podaj najlepiej adres tej domeny bo pewnie wskazuje na złe IP. Zapewne podałeś 127.0.0.1 zamiast 192.166.218.123 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Tler 0 Zgłoś post Napisano Grudzień 13, 2012 Jest to link - musiałem z nazwa.pl przekierować na adres IP serwera, bo na dns'y (które były tą subdomeną) nie było można. Czyli ktoś wie gdzie trzeba wskazać na ten serwer? Bo z przeczytanych od wczoraj artykułów tylko nasunęły mi się wątpliwości. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kamikadze Zgłoś post Napisano Grudzień 13, 2012 Najlepiej skonfiguruj sobie BINDa na serwerze Masz tutaj jeden z lepszych poradników: http://www.blueman.pl/serwer/id984-konfiguracja-serwera-cz4.html później musisz ustawić glue record u rejestratora (jak nie ma w panelu to pisz na bok żeby ustawili) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
elcct 159 Zgłoś post Napisano Grudzień 13, 2012 Najlepiej skonfiguruj sobie BINDa na serwerze Masz tutaj jeden z lepszych poradników: http://www.blueman.p...erwera-cz4.html później musisz ustawić glue record u rejestratora (jak nie ma w panelu to pisz na bok żeby ustawili) Kiepski pomysł, lepiej skorzystać z DNS rejestratora jeśli posiada. Zawsze to jakaś redundancja. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kamikadze Zgłoś post Napisano Grudzień 13, 2012 To zależy czy kolega chce się czegoś nauczyć czy mieć gotowe rozwiązanie... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Tler 0 Zgłoś post Napisano Grudzień 14, 2012 Szczerze mówiąc, to jest 3. VPS, który próbuję skonfigurować pod ten soft i tracę nadzieję Poszukam tych DNS'ów, bo wątpię aby w nazwa.pl ktoś mi coś włączył w tym roku (widziałem, że bind jest zainstalowany). Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kamikadze Zgłoś post Napisano Grudzień 14, 2012 Możesz jeszcze ewentualnie użyć: https://freedns.42.pl/ Sam korzystałem i bardzo dobre darmowe rozwiązanie Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Piotrek Mazurkiewicz 19 Zgłoś post Napisano Grudzień 15, 2012 Szczerze mówiąc, to jest 3. VPS, który próbuję skonfigurować pod ten soft i tracę nadzieję Chodzi o ISPmanager? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Tler 0 Zgłoś post Napisano Grudzień 15, 2012 Instaluję VPS'a pod soft do SEO. Strona wyświetla się, ale nie mogę zainstalować bo jest to obwarowanie jak opisałem w pierwszym poście. W każdym razie jeszcze nie udało mi się pokonać przeszkody, a wziąlem do tego dwie domeny: - w jednej nazwa.pl dałem dns'y z tego VPS;a, które mam własnie w ISPmanager (domena - link - nie załapała dns'ów z tego co widzę z "dig NS") - w drugiej, w nazwa.pl dałem dns'y freedns.42.pl - we freedns dałem IP VPS'a - a w ISPmanager dla domeny dodałem dns'y freedns (domena -link - załapała darmowe dns'y, ale wciąż nie rozwiązało problemu) Pewnie dobrze tego nie skonfigurowałem, skoro nie wyświetla się w domenie "install" i będę jeszcze wdrażać. Tylko czy na pewno chodzi o ustawienie dns'ów? Aby nie okazało się, że wszystko mam dobrze i problem leży w innych ustawieniach. PS. Dzięki za wcześniejsze wyjaśnienia. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ddaapp 0 Zgłoś post Napisano Grudzień 17, 2012 mam dokładnie ten sam problem. http://urllow.com/3v pokazuje blocked. support mówi "VPS przedstawia się jako maszyna typu localhost a nie maszyna stojąca w serwerowni" etc/hosts: fe00::0 ip6-localnet ff00::0 ip6-mcastprefix ff02::1 ip6-allnodes ff02::2 ip6-allrouters[/font][/font][/color] [color=#282828][font=arial, verdana, tahoma, sans-serif][font=helvetica, arial, sans-serif]127.0.0.1 localhost.localdomain localhost # Auto-generated hostname. Please do not remove this comment. 192.166.218.254 ddaapp.uh.net.pl ddaapp os.nazwadomeny.pl ::1 localhost ip6-localhost ip6-loopback[/font][/font][/color] [color=#282828][font=arial, verdana, tahoma, sans-serif][font=helvetica, arial, sans-serif] a dodatkowo /etc/apache2/sites-enabled/000-default <VirtualHost *:80> DocumentRoot /home/os ServerName os.domena.pl <Directory /> Options FollowSymLinks AllowOverride None </Directory> <Directory /home/os/> Options Indexes FollowSymLinks MultiViews AllowOverride None Order allow,deny allow from all </Directory> </VirtualHost> pomysły? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Pan Kot 1535 Zgłoś post Napisano Grudzień 17, 2012 Jeszcze wklej zawartość /etc/hostname Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ddaapp 0 Zgłoś post Napisano Grudzień 17, 2012 (edytowany) Zainstalwałem całość jeszcze raz etc/hosts nowe ustawienia: fe00::0 ip6-localnet ff00::0 ip6-mcastprefix ff02::1 ip6-allnodes ff02::2 ip6-allrouters 127.0.0.1 localhost.localdomain localhost # Auto-generated hostname. Please do not remove this comment. 192.166.218.254 os.domena.pl os ::1 localhost ip6-localhost ip6-loopback hostname: os 000-default <VirtualHost *:80> ServerAdmin webmaster@localhost DocumentRoot /var/www <Directory /> Options FollowSymLinks AllowOverride None </Directory> <Directory /var/www/> Options Indexes FollowSymLinks MultiViews AllowOverride None Order allow,deny allow from all </Directory>ScriptAlias /cgi-bin/ /usr/lib/cgi-bin/ <Directory "/usr/lib/cgi-bin"> AllowOverride None Options +ExecCGI -MultiViews +SymLinksIfOwnerMatch Order allow,deny Allow from all </Directory> ErrorLog ${APACHE_LOG_DIR}/error.log# Possible values include: debug, info, notice, warn, error, crit, # alert, emerg. LogLevel warn CustomLog ${APACHE_LOG_DIR}/access.log combined </VirtualHost> oczywiście nic nie pomogło Odpowiedź dodatkowa z supportu: system przy odpaleniu sprawda czy maszyna się przedstawia jako serwer czy localhost jeśli przedstawia się jako localhost nie będzie działać wszystko sprowadza się do konfiguracji Edytowano Grudzień 17, 2012 przez ddaapp (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Pan Kot 1535 Zgłoś post Napisano Grudzień 17, 2012 (edytowany) zmień zawartość pliku /etc/hostname na abc.domena.pl bądź abc.pl, ważne, żeby to abc.pl bądź abc.domena.pl miało rekord A odpowiadający Twojemu IP czyli 192.166.218.254. Następnie w hostsach /etc/hosts zrób te same poprawki. 192.166.218.254 abc.domena.pl Nie zapomnij maszyny zrestartować komendą reboot, just in case. Sprawdź efekty. Edytowano Grudzień 17, 2012 przez Archi (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ddaapp 0 Zgłoś post Napisano Grudzień 17, 2012 po rebocie pliki .... wróciły do położenia pierwotnego ... znów nazwa os ... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Pan Kot 1535 Zgłoś post Napisano Grudzień 17, 2012 Musisz to w takim razie ustawić w jakimś panelu, który posiadasz. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach