odaj 0 Zgłoś post Napisano Listopad 24, 2012 Witam, jestem administratorem serwera gta san andreas multiplayer, posiadam serwer dedykowany wykupiony w OVH. Kilka dni temu grupa osób/jakaś osoba przeprowadziła serię ataków (dos/ddos) na mój serwer, forum serwer gry padły. Wczoraj zainstalowałem firewalla (apf) http://www.mycutelife.net/sanju/newtickethelp/apf oraz DDOS DEFLATE. Myślałem, że to wystarczy - jednak seria ataków w nocy z nowu nastąpiła - doczytałem tam że wpisujemy gdzieś IP które należy zablokować, jednak skąd je wziąść? Dziękuję za pomoc. //Czy jest jeszcze coś więcej aby zabezpieczyć swojego dedyka? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Pan Kot 1535 Zgłoś post Napisano Listopad 24, 2012 O wiele lepszą opcją w moim skromnym mniemaniu jest CSF. Jeśli jest to jakiś DoS na konkretną usługę to CSF może pomóc, ale jeśli jest to zasypywanie pakietami całego serwera, najlepiej jeszcze z kilkuset różnych IP to tu firewall software'owy nic nie pomoże i musisz się zainteresować firewallami hardware'owymi, które niemało kosztują. Podsumowując pierw spróbuj CSF, jak nie pomoże to lipka. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość patrys Zgłoś post Napisano Listopad 24, 2012 Sama instalacja tych skryptów nic nie da, to tylko nakładki na iptables/sysctl. Trzeba poznać specyfikę, cel ataku i wtedy można podjąć dalsze kroki w celu minimalizacji jego skutków. 1) Usługa która jest atakowana, w przypadku serwera www dostosowanie konfiguracji połączeń + zastosowanie proxy/cache. 2) Konfiguracja Kernela. 3) Filtry sieciowe. Tak naprawdę prostym atakiem z jednego hosta wyłączyć można większość hostingów z tego forum Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
odaj 0 Zgłoś post Napisano Listopad 24, 2012 (edytowany) Witajcie, dziękuję wam za odpowiedzi. Atakowany nie jest serwer WWW, lecz cały serwer dedykowany na którym stoi serwera gta sa-mp. Mój kernel to 3.cośtam. 3. ? CSF? Znalazłem tylko to http://www.liquidweb.com/kb/csf-config-server-firewall-installation/ Czy o to Ci chodziło? Edytowano Listopad 24, 2012 przez Gość (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość patrys Zgłoś post Napisano Listopad 24, 2012 Jakieś logi ? Czy stwierdzasz to na podstawie tego, że serwer pada ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
odaj 0 Zgłoś post Napisano Listopad 24, 2012 Nie, stwierdzam to na podstawie tego, ze właśnie jedna osoba jednym czasem zaczęła u mnie grać - dołączyła druga. Serwer padł pierwszy raz, ok - myślę crash, włączam - padł po chwili, myślę - patrzę - nic się nie stało, żadnych logów w server_log, wszystko działa sprawnie. Kolejny raz - na serwerze grają tylko te dwie osoby, później na forum odezwała się jedna z nich i mówiąc 'przyznała się' do tego co zrobiła, powiedziałem jej - żeby nie było, że ktoś sobie żartuje - kilka chwil po tym jak napisałem ,,no to pokaż, że to Ty`` serwer padł, drugi raz też. Jestem na stówę pewny, że to te osoby. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość bolek10 Zgłoś post Napisano Listopad 24, 2012 Ale to nie wygląda na DDoS. To raczej coś z twoim serwerem gry. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
odaj 0 Zgłoś post Napisano Listopad 24, 2012 Właśnie nie, bo wszystko jest dobrze - wrzuciłem na VPS'a i wszystko działa dobrze, To botnet - po logach widzę, że jest ogrom połączeń. Botnet? Jak się zabezpieczyć przed tym :/ Koleś siedzi w irlandii, ma vpsa gdzieś i tam chyba tym zarządza. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Pan Kot 1535 Zgłoś post Napisano Listopad 24, 2012 Skoro mówisz, że botnet to niemożliwy jest VPS - odróżniaj DoS od DDoSa. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
odaj 0 Zgłoś post Napisano Listopad 24, 2012 No ta, wybaczcie. @Archi CFS zainstalować, ta? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Pan Kot 1535 Zgłoś post Napisano Listopad 24, 2012 Tia, tylko z oficjalnej strony i najnowszą wersję. http://configserver.com/cp/csf.html Nie zapomnij go poprawnie skonfigurować bo to nie jest program z gatunku "zainstaluję i sam sobie będzie działać". Bez konfiguracji nic nie da. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
odaj 0 Zgłoś post Napisano Listopad 25, 2012 (edytowany) Dzięki, skorzystałem z shorewalla + geoip, z pomocą kolegi zainstalowałem jeszcze kilka rzeczy i teraz raz na 2-3godziny serwer dostaje laga na kilka sekund, jest okej. Dzięki, każdy dostaje +sa. jednak nie Nie posiadasz wystarczającej ilości postów aby dodawać reputacje. ;/ Tak czy siak dzięki. Edytowano Listopad 25, 2012 przez odaj (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach