mahatma 0 Zgłoś post Napisano Luty 26, 2006 Witam Mam taki problem Probowalem przeniesc na moj server dedykowany w OVH domene PL i co sie okazalo: Jako ze mam tylko jedno ip mam server dns nsxxxx.ovh.net i secondary zawsze daje ns.ovh.net i tu zong dla comow dziala a doa pl ni i co sie okazalo postanowilem sprawdzic dlaczego i wyszlo ze NASK przed przeniesieniem sprawdza czy nameserver jest zkonfigurowany dla tej domeny sprawdzilem wszystkie moje domeny i wyszlo ze ns.ovh.net nie pobiera ustawien z mojego mastera. server stoi na debianie i ma VHCS jaki bym nie uzyl secondary to niemoze pobrac ustawien od mastera co z tym zrobic? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość normanos Zgłoś post Napisano Luty 26, 2006 a - ustawić oba na jednym swoim IP? b - uzyć darmowego rozwiązania http://freedns.sgh.waw.pl/ Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
mahatma 0 Zgłoś post Napisano Luty 26, 2006 a - ustawić oba na jednym swoim IP? b - uzyć darmowego rozwiązania http://freedns.sgh.waw.pl/ wszystko jest ladnie powinienem miec secondary na ovh.net i mam probowalem tez na xname.org i to tak wyglada ze vhcs nie dopuszcza do odczytania ustawien i slave nie moze sczytac ustawien z tego co wiem to vhcs przechovuje te dane w bazie danych zamiast w plikach wiec z jakiego secondary bym nie skozystal to on itak nie pozwoli na odczyt z mastera Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
moDell 0 Zgłoś post Napisano Luty 26, 2006 z tego co wiem to vhcs przechovuje te dane w bazie danych zamiast w plikachwiec z jakiego secondary bym nie skozystal to on itak nie pozwoli na odczyt z mastera Nie prawda. VHCS trzyma normalne pliki stref, a dns działa na BIND. Do tego ma TPL'ki które mozna sobie dowolnie skonfigurowac, tak aby zakladane domeny posiadaly wpisane ns1 i ns2. sprawdz etc/vhcs2/bind/working/ tpl'ki (wzory) znajdziesz w etc/vhcs2/bind/parts nie zmieniaj tylko w tplkach komentarzy. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość normanos Zgłoś post Napisano Luty 27, 2006 i jeszcze /var/cache/bind (bo potem mozna restartowac binda i sie zastanawiac dlaczego zmian nie widac ) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach