zorg12 4 Zgłoś post Napisano Listopad 14, 2012 Witam Muszę skonfigurować od nowa sendmail'a na serwerze VPS aby dzialal z php, poniewaz teraz nie dziala jak nalezy, np na niektore poczty(np interia) niedochodzi mail. Czy moze mi ktos powiedziec jak to zrobic? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
regdos 1848 Zgłoś post Napisano Listopad 15, 2012 Dostajesz zwrotki z tych maili co nie dochodzą? Na początek sprawdź czy host=IP=revers oraz czy masz SPF (obie rzeczy dotyczą ustawień DNS). Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
zorg12 4 Zgłoś post Napisano Listopad 15, 2012 plik /var/log/mail.log jest pusty Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
regdos 1848 Zgłoś post Napisano Listopad 15, 2012 To nie jest odpowiedź na żadne z moich pytań. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
zorg12 4 Zgłoś post Napisano Listopad 15, 2012 hostname -f zwraca 'node1.d3elite.pl', co wskazuje na mój serwer. Mui byc to wina błędnej konfiguracji serwera smtp na vps'ie ponieważ wcześniej wszystko działało. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość sixwishlist.com Zgłoś post Napisano Listopad 15, 2012 Skoro poczta nie dochodzi i dzieje się tak np w przypadku interia wynika z tego że problem leży po stronie SPF. Nie napisałeś nic na temat pozostałych odbiorców poczty np wp czy inne. Revers jest również bardzo ważnym elementem. To że wszystko działało nie znaczy że np interia obecnie myśli że wysyłasz niechciana pocztę. Nie napisałeś czy dostajesz zwrotne maile z jakimś błędem. Z Twojej wypowiedzi wynika że problem jest tylko z pocztą do interia. Nie napisałeś po czym wnioskujesz że problem jest po stronie sendmail'a. Sprawdź czy sendmail działa jako proces ewentualnie go zrestartuj jeżeli żadna poczta nie wychodzi. Jak jest to tylko wspomniany portal przejrzyj wpis w DNS odpowiadający za SPF. Ostatnio podobnie mieliśmy z onet , błąd się pojawił po kilku miesiącach. Powodzenia Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
vretch 3 Zgłoś post Napisano Listopad 15, 2012 Też jestem zdania, że powinniśmy zacząć od zwrotki ; ) Niemniej - co to tam o RevDNS było? $ host node1.d3elite.pl node1.d3elite.pl has address 37.28.154.21 $ host 37.28.154.21 21.154.28.37.in-addr.arpa domain name pointer d154021.artnet.pl. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
regdos 1848 Zgłoś post Napisano Listopad 15, 2012 Kolega wyżej pokazał w czym jest problem. Z jakiej domeny wychodzą maile? Z d3elite.pl? Jak tak to nie ma tam SPF-a. Jesteś pewny, ze masz sendmaila a nie innego MTA? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
zorg12 4 Zgłoś post Napisano Listopad 16, 2012 nie mam pojecia co zainstalowal administrator vpsa i nie wiem jak to sprawdzic, prosze o wskazowki Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
regdos 1848 Zgłoś post Napisano Listopad 16, 2012 Dostałeś kilka wskazówek ale jak nie wiesz nawet co masz na serwerze zainstalowane i nie wiesz jak to sprawdzić to brakuje Ci jakichkolwiek podstaw i chęci żeby poszukać czegokolwiek w internecie. Jak Ci nie działa to złóż reklamacje na usługę u administratora, który Ci to wykonał a następnym razem weź takiego, który Ci to zrobi porządnie. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach