brainwash 0 Zgłoś post Napisano Listopad 9, 2012 Witam, planuję uruchomienie usługi polegającej na udostępnieniu kilku tytułów gier on-line. Coś jak GaiKai, lub On-live. Chciałbym Was zapytać ile w przybliżeniu może kosztować miesięczne utrzymanie serwerów z 20 tytułami gier. Gry będą wymagać szerokiego pasma, wysokiej rozdzielczości... są to nowe, światowe wydania. Jeżeli chodzi o ilość użytkowników, załóżmy że jest ich milion. Wiem, że bardzo trudno jest oszacować taki koszt. Jednak w rozmowach z inwestorami jest pilnie potrzebna taka symulacja kosztów. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
NetDC.pl 27 Zgłoś post Napisano Listopad 9, 2012 Witam, Zapraszam na bok@netcase.pl jak poznamy szczegóły jesteśmy w stanie przeprowadzić testy i stworzyć symulację. Pozdrawiam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
theONE 526 Zgłoś post Napisano Listopad 9, 2012 Az z ciekawosci przeprowadze takie cwiczenie umyslowe Łącze - potrzebujesz ~13-14 Mbit/s na aktywnego usera, przy 1 mln userów będzie ci potrzeba kupe łącza ~1-20 Gbit/s, jeżeli celujesz w Polskę to z bezpośrednim stykiem do TPSA wyjdzie ci 25k w dół za 1 Gbit/s, bonus jest taki że ten koszt zależny jest od ilości userów czyli od wpływów. Sprzęt i miejsce, największa niewiadoma dla mnie, czy robisz to na budach serwerowo blaidowych i dzielisz moc na wielu userów czy też jeden user jeden PC, ta druga wersja pochłonie ci masę miejsca w DC i spowoduje że będziesz szukał tańszego DC, przy budach PC wpakujesz ~20 bud na szafę, szafa do kalkulacji ~1700 prąd do szafy jak bierzesz mocne karty graf ~ 3k / miesiąc, ilość szaf zależna od obciążenia Jeżeli masz jak dzielić na wiele kart graf na jednym PC / serwerze albo obsadzasz rozwiązaniami w stylu to zmieścisz na szafie 60 nodów ale prąd będzie kosztował odpowiednio więcej. Nie wiem jak duża infrastruktura jest planowana, trzeba pod uwagę koszt rozbudowy sieci i przesyłu bo to może strasznie podbić koszta i sprawić że setup z 20 budami PC padnie. Do tego nie wiem czy jakaś z tanich DC w które opłącało by się wsadzać tego typu budy ma dość miejsca na instalację na 1 mln klientów a to trzeba zaplanować. I jeszcze kolejna sprawa to wychłodzenie, teoretycznie nia ma problemu obsadzić 120 GPU 120 CPU w Szafie ale zaczyna się problem z odebraniem takiej ilości ciepła tanio. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
elcct 159 Zgłoś post Napisano Listopad 9, 2012 Wybaczcie za offtop: "Gro chmurzenie" 1 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach