vilgefortz 75 Zgłoś post Napisano Listopad 3, 2012 Trzeba by jeszcze odjąć VAT i podatek dochodowy. Jak dla mnie cena sensowna. Jak dla mnie normalne jest sprzedanie takiego hostingu gdy dochód zapewne z każdym rokiem maleje i nie chce się już bawić w to dalej. Trafna opinia. Tym bardziej, że to spółka ... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Inferno 41 Zgłoś post Napisano Listopad 3, 2012 (edytowany) Generalnie kupno takiej marki jak netarteria wydaje się całkiem dobrym punktem startowym dla nowego hostingu. Całkiem fajna nazwa, rozpoznawalność, gotowa baza klientów. Wystarczy mała rewolucja, odrobina rebrandingu i można by to przekształcić w całkiem fajny projekt. Powodem sprzedaży może być mała dochodowość całego biznesu. Generalnie wszystkie produkty netarterii są bardzo tanie, brakuje tam czegokolwiek dochodowego "z wyższej półki" a całość stoi w miejscu od jakiegoś czasu (nawet wersja głupiego klienta poczty o czymś świadczy). Jeśli roczny przychód osiąga 270 tysięcy to miesięcznie wychodzi tego lekko ponad 22 tysiące. Po odjęciu wszystkich (para)podatków, kosztu maszyn i kolokacji, ogólnych kosztów firmy oraz pewnie kadrowych (no nie jest to firma na jedną osobę raczej a nawet jeśli jest to księgowość ktoś też musi robić) to może być ciasno z sensownym zyskiem. Edytowano Listopad 3, 2012 przez Inferno (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
bzikmik 10 Zgłoś post Napisano Listopad 4, 2012 Generalnie kupno takiej marki jak netarteria wydaje się całkiem dobrym punktem startowym dla nowego hostingu. Całkiem fajna nazwa, rozpoznawalność, gotowa baza klientów. Wystarczy mała rewolucja, odrobina rebrandingu i można by to przekształcić w całkiem fajny projekt. Moim zdaniem jednak przejęcie takiego hostingu to raczej zadanie dla innego hostingu, który wie o co w tym biznesie chodzi i chce powiększyć bazę klientów. Jednak 300k łatwiej wyjąć w takim przypadku niż wtedy gdy chce się dopiero otworzyć biznes i nie wie o co w tym biega. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Inferno 41 Zgłoś post Napisano Listopad 4, 2012 Moim zdaniem jednak przejęcie takiego hostingu to raczej zadanie dla innego hostingu, który wie o co w tym biznesie chodzi i chce powiększyć bazę klientów. Jednak 300k łatwiej wyjąć w takim przypadku niż wtedy gdy chce się dopiero otworzyć biznes i nie wie o co w tym biega. Mówiłem tylko o takim przypadku, w którym wie się o co biega Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
regdos 1848 Zgłoś post Napisano Listopad 4, 2012 Firma, spółka cywilna, która sprzedaje się na allegro przez jakiegoś anonimowego kolesia (teraz już usunął dane o mnie) za jakąś wyssaną z palca kwotę nie popartą żadnymi dokumentami. No bez jaj, takie coś należy traktować jako żart, nic więcej. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
FireHost.pl&e-Cast.pl 11 Zgłoś post Napisano Listopad 4, 2012 Firma, spółka cywilna, która sprzedaje się na allegro przez jakiegoś anonimowego kolesia (teraz już usunął dane o mnie) za jakąś wyssaną z palca kwotę nie popartą żadnymi dokumentami. No bez jaj, takie coś należy traktować jako żart, nic więcej. Lub jako badanie rynku/zainteresowania. Oczywiste jest, że wszelkie informacje zostaną udzielone po kontakcie telefonicznym a docelowo na jakimś spotkaniu. Cena docelowa też pewnie może się znacznie różnić. Wątpię, żeby właściciel chciał sprzedać firmę przez allegro:) Pamiętam jak swego czasu kilka razy z rzędu na allegro wystawiana była firma Adresik.pl a z tego co pamiętam to transakcja została przeprowadzona z pominięciem serwisu. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Bartosz Gadzimski Zgłoś post Napisano Listopad 5, 2012 Panowie tytuł tematu został zmieniony gdyż pewności nie ma, że to akurat konkretna firma i tego się trzymajmy. Właściciel oficjalnie się nie przyznaje. Co do samego ogłoszenia to chyba kwestia reklamy - allegro obecnie często służy tylko do tego - dotarcie do potencjalnych zainteresowanych. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
chmuri 89 Zgłoś post Napisano Listopad 5, 2012 A tak z innej beczki ile podatku trzeba zapłacić jak klikniemy w kup teraz? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość bolek10 Zgłoś post Napisano Listopad 5, 2012 (edytowany) Sprzedający chyba płaci 5% (ja przynajmniej tyle płaciłem, jak sprzedawałem w dziale z komputerami). @down Tak, pisze o prowizji, sorki, mój błąd. Swoją drogą to nieźle nas kasują. Edytowano Listopad 5, 2012 przez bolek10 (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
HaPe 242 Zgłoś post Napisano Listopad 5, 2012 5% podatku? Chyba prowizji dla Allegro Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach