dramcio 0 Zgłoś post Napisano Listopad 3, 2012 Hej. Z nieznajomego mi powodu mój freebsd odmawia mi posluszeństwa tj. Podczas ładowania w normalnym trybie wywala problemy z uprawnieniami (ang. permissons) np. /etc/login.conf is world writable /etc/mail/submit.cf WARNING dangerous writable permissons No cholera wie co jest nie tak, a zaczeło się jak probowałem odpalić "screen" tam wywalił że nie ma jakiegoś mode 700 w /tmp/ wiec zrestartowałem dedyka i się porobiło. W trybie single mode nie wywala zadnych błędów. Pomocy Pozdrawiam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
dramcio 0 Zgłoś post Napisano Listopad 3, 2012 (edytowany) Hmm no teraz mogę zalogować się na ssh, lecz jeszcze jest pare błędów dot. permissonów 1. /var/spool/clientmqueue : permission denied 2. su /bin/csh permisson denied - to w przypadku ładowania mysql. Pewnie dlatego ze walnąłem chowna na wszystkie pliki na roota. Można te uprawnienia jakos odbudować? Poza tym nie działa mi teraz proftpd: 192.168.1.100 UNKNOWN nobody [03/Nov/2012:08:48:49 +0100] "USER root" 331 - 192.168.1.100 UNKNOWN nobody [03/Nov/2012:08:48:49 +0100] "PASS (hidden)" 530 - 192.168.1.100 UNKNOWN nobody [03/Nov/2012:08:48:49 +0100] "QUIT" 221 - Przy logowaniu Edytowano Listopad 3, 2012 przez dramcio (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
0xFF 32 Zgłoś post Napisano Listopad 3, 2012 Pewnie dlatego ze walnąłem chowna na wszystkie pliki na roota. Jakie polecenie/polecenia wydałeś? Może to rozwiąże Twoje problemy: http://marc.info/?l=...50476912218&w=2 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
dramcio 0 Zgłoś post Napisano Listopad 3, 2012 (edytowany) Na poczatku jak nicn ie chciało działać walnąłem chmod -R 777 / Potem chown -R root / Okej użyłem tych komend mtree z wyjątkiem tej mtree -U -p /usr/local -f /etc/mtree/BSD.local.dist system nie mógł znaleźć BSD.local.dist ale nadal potrzebuje podniesc proftpd i mysql Edytowano Listopad 3, 2012 przez dramcio (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
0xFF 32 Zgłoś post Napisano Listopad 4, 2012 ale nadal potrzebuje podniesc proftpd i mysql Wklej komunikaty błędów które wyświetlają te programy bądź zapisują do logów. Generalnie, to przywrócenie do życia takiego systemu będzie bardzo czasochłonne. Najlepiej by było: zainstalować od nowa taki sam system (wraz z tymi samymi pakietami/portami) gdzieś obok, zrzucić find'em listę plików oraz za pomocą mtree listę uprawnień ze świeżego systemu, na uszkodzonym systemie odpalić mtree żeby ustawił uprawnienia na podstawie zrzutu ze świeżego systemu, find'em zrzucić listę plików z uszkodzonego systemu, porównać ją (diff'em) z listą plików ze świeżego systemu i odpowiednio poprawić uprawnienia katalogów/plików, które są na uszkodzonym systemie, a których nie ma na na świeżym. Czyli pewnie bardziej Ci się będzie opłacało przeinstalować ten system. ;-) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach