dramcio 0 Zgłoś post Napisano Listopad 2, 2012 (edytowany) Witam. Chcę napisać a następnie uruchomić skrypt który wykona mi komende zip -9 nazwa*.zip nazwa*.so A następnie usunie plik nazwa*.so Czyli mam w folderze sporą ilość plików zaczynających się od tej samej frazy, chce aby skrypt skompresował wszystkie pliki(tzn 1 plik w 1 zipie, zip ma miec tą samą nazwe co plik ale inne rozszerzenie (.zip)), w tym folderze np. zip -9 nazwa-test.zip nazwa-test.so rm nazwa-test.so Czyli nazwa-test.so zostanie skompresowana do archiwum nazwa-test.zip Po skompresowaniu tego pliku chciałbym aby jeszcze go usunał. Czy opcja -9, sprawia że plik jest skompresowany najlepiej jak można, a zarówno nie będzie problemu z odczytaniem? Pozdrawiam. Edytowano Listopad 2, 2012 przez dramcio (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
0xFF 32 Zgłoś post Napisano Listopad 3, 2012 for i in nazwa*.so; do zip -9 "${i%.*}.zip" "$i" && rm "$i"; done Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
dramcio 0 Zgłoś post Napisano Listopad 3, 2012 A mogę jeszcze sprawdzać czy plik nie jest w użyciu? A gdy jest w użyciu to go po prostu pomija? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
0xFF 32 Zgłoś post Napisano Listopad 4, 2012 A mogę jeszcze sprawdzać czy plik nie jest w użyciu? A gdy jest w użyciu to go po prostu pomija? #!/bin/sh xpwd="$(pwd)" for i in nazwa*.so; do if ! lsof -n | egrep " ${xpwd}/$i\$" >/dev/null; then zip -9 "${i%.*}.zip" "$i" && rm "$i" fi done Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach