xSIX 15 Zgłoś post Napisano Listopad 2, 2012 (edytowany) Witam, a wiec tak jak w temacie mam problem z instalacja win XP, płyta główna to gigabyte 8i845pe-rz którą dostałem od znajomego ( pytałem się ostatnio was jak podłączyć do niej włącznik). Podłączyłem do niej jakiś dysk twardy z windowsem ( który działa, testowany na innym sprzęcie, jest na nim równiez LINUX) no i podczas ładowania windowsa wyskakuje jakiś Blue Screen i pc się restartuje więc może być problem ze sterownikami które są na tym dysku, więc postanowiłem zainstalować nowego windowsa i problem jest w tym, że jak botuję płytke z windowsem ( sprawna instalowałem z niej wiele razy) wyswietla sie na 2s napis " Instalator sprawdza konfigurację sprzętową komputera " i włącza się czarny obraz który pozostaje na wieki , włożyłem również płytkę z Windows Live CD jest to samo spróbowałem odpalić tego windowsa live przy odłączonym dysku i normalnie się włączył i działa. Czytałem na jakimś forum że ziomek miał taki sam problem i przestawił w biosie " advanced -> Sata1 controler configuration -> IDE lub AHCI lub RAID. " i wszystko było dobrze, ale niestety moj dysk jest pod ATA, Może wiecie panowie jak to naprawić ten czarny ekran? nie ma jakis sterowników do dysku na tej płycie z windowsem do dyku? . Z góry dziekuję za odpowiedzi Edytowano Listopad 2, 2012 przez xSIX (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
strefapc 69 Zgłoś post Napisano Listopad 2, 2012 Najlepiej zostaw ten sprzęt. Prawdopodobnie uszkodzony kontroler na płycie głównej. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
xSIX 15 Zgłoś post Napisano Listopad 2, 2012 (edytowany) Tak, IDE był uszkodzony bo połączyłem pod 2 i zadziałało , wy**bałem ten sprzęt na śmieci. Temat do zamknięcia Edytowano Listopad 2, 2012 przez xSIX (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach