globox99 29 Zgłoś post Napisano Listopad 1, 2012 Witam, zainstalowałem sobie na linuxa WINE aby odpalić gierkę która jest na windowsa. Kiedy wpisuję winecfg to wywala mi taki błąd Application tried to create a window, but no driver could be loaded. Make sure that your X server is running and that $DISPLAY is set correctly. err:systray:initialize_systray Could not create tray window Application tried to create a window, but no driver could be loaded. Make sure that your X server is running and that $DISPLAY is set correctly. Ktoś wie co się dzieje? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Łukasz Ostrowski 593 Zgłoś post Napisano Listopad 1, 2012 Make sure that your X server is running and that $DISPLAY is set correctly. Masz jakieś środowisko graficzne uruchomione? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
globox99 29 Zgłoś post Napisano Listopad 1, 2012 Raczej nie.. Nie wiem jak to sprawdzić. Jedyne co to.. Minecraft server stoi na tym dedyku. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Łukasz Ostrowski 593 Zgłoś post Napisano Listopad 1, 2012 Próbujesz uruchomić coś, co wymaga otwarcia okna - co za tym idzie, jakiegoś środowiska graficznego. Jeśli masz dobry serwer to możesz wgrać sobie jakieś lekkie środowisko (np. xfce/lxde) i wtedy to uruchomisz - niemniej nie będziesz w stanie w cokolwiek grać. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Pan Kot 1535 Zgłoś post Napisano Listopad 1, 2012 Jeśli ma to być serwer jakiejś gry to polecam najbardziej optymalne rozwiązanie. Instalujesz vnc4server (jeśli to jakiś debian/ubuntu to wiadomo apt-get install), on sobie doinstaluje potrzebne rzeczy, z serwerem łączysz się przez klienta VNC i przez WINE odpalasz danego exeka. Nie powinien się kłócić bo VNC sam w sobie to nic innego jak zdalny pulpit. Tym samym unikasz potrzeby instalowania pełnego środowiska graficznego takiego jak np. wcześniej wspomniany lxde. Jeśli jednak masz dostęp do "konsoli" systemu (czyli nie putty, a normalna konsola wirtualizacyjna) to nie ma sensu się bawić w w/w vnc tylko od razu pyknąć jakieś lxde i na nim odpalać . Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
globox99 29 Zgłoś post Napisano Listopad 1, 2012 Nie to nie ma być serwer. Chcę zagrać na Dedyku w Grę.. Wiem, że Wine właśnie na to pozwala.. Tylko jak mam go uruchomić... Jeśli wskakują takie błędy Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
globox99 29 Zgłoś post Napisano Listopad 1, 2012 A tego to nie wiem czy mam Karte Graficzną.. Zainstalowałem Środowisko graficzne.. I dalej wyrzuca błąd Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
globox99 29 Zgłoś post Napisano Listopad 1, 2012 Ymm... Uruchamiam WIne poprzez "WINECFG". W normalnym puttny. Nigdzie indziej przed tym nie wchodzę. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Pan Kot 1535 Zgłoś post Napisano Listopad 1, 2012 (edytowany) Putty musi forwardować X11 - Connection => SSH => X11 => [X] Enable X11 forwarding Bez tego ani rusz + nadal nie sądzę, żeby odpalanie gry na serwerze to był dobry pomysł . Edytowano Listopad 1, 2012 przez Archi (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
regdos 1848 Zgłoś post Napisano Listopad 1, 2012 To powyżej zbyt duża kombinacja. łatwiejszy jest NoMachine np. http://jakilinux.org/linux/debian/freenx-zdalny-pulpit-w-linuksie/ Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach