Narkon 0 Zgłoś post Napisano Październik 22, 2012 Witajcie! Dzisiaj zajmowałem się konfiguracją BIND na moim VPS-ie lecz niby wszystko poszło dobrze ale jednak nie do końca ponieważ nie działa alias www. Kieruje dobrze poprzez domenę - lenpat.pl oraz speechzone.pl lecz dodając alias www. już nie kieruje odpowiednio? Oto virtualhosty: <VirtualHost *:80> ServerAdmin admin@lenpat.pl DocumentRoot /var/www <Directory /> Options FollowSymLinks AllowOverride None </Directory> <Directory /var/www/> Options Indexes FollowSymLinks MultiViews AllowOverride None Order allow,deny allow from all </Directory> <Directory /var/www/> Options Indexes FollowSymLinks MultiViews AllowOverride None Order allow,deny allow from all </Directory> ScriptAlias /cgi-bin/ /usr/lib/cgi-bin/ <Directory "/usr/lib/cgi-bin"> AllowOverride None Options +ExecCGI -MultiViews +SymLinksIfOwnerMatch Order allow,deny Allow from all </Directory> ErrorLog ${APACHE_LOG_DIR}/error.log # Possible values include: debug, info, notice, warn, error, crit, # alert, emerg. LogLevel warn CustomLog ${APACHE_LOG_DIR}/access.log combined </VirtualHost> <VirtualHost *:80> ServerName speechzone.pl ServerAlias www.speechzone.pl DocumentRoot /var/www </VirtualHost> <VirtualHost *:80> ServerName lenpat.pl ServerAlias www.lenpat.pl DocumentRoot /var/www </VirtualHost> Byłby ktos tak miły i pomógł mi bez odsyłania do googli itd? To jedynie oznacza jego ignorancję i głupotę i chęć nabijania postów dlatego też piszę to żeby ominąć takich sytuacji już na początku. Pozdrawiam! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Narkon 0 Zgłoś post Napisano Październik 22, 2012 /var/lib/named/etc/bind/named.conf.local // // Do any local configuration here // // Consider adding the 1918 zones here, if they are not used in your // organization //include "/etc/bind/zones.rfc1918"; zone "lenpat.pl" { type master; file "/etc/bind/lenpat.pl"; notify yes; }; zone "speechzone.pl" { type master; file "/etc/bind/speechzone.pl"; notify yes; }; /var/lib/named/etc/bind/lenpat.pl $TTL 604800 @ IN SOA ns1.lenpat.pl. root.lenpat.pl. ( 2012100301 ; Serial 604800 ; Refresh 86400 ; Retry 2419200 ; Expire 604800 ) ; Negative Cache TTL IN NS ns1.lenpat.pl. IN NS ns2.lenpat.pl. IN MX 10 lenpat.pl. @ IN A 178.19.108.250 ns1 IN A 178.19.108.250 ns2 IN A 178.19.108.250 options { directory "/var/cache/bind"; // If there is a firewall between you and nameservers you want // to talk to, you may need to fix the firewall to allow multiple // ports to talk. See http://www.kb.cert.org/vuls/id/800113 // If your ISP provided one or more IP addresses for stable // nameservers, you probably want to use them as forwarders. // Uncomment the following block, and insert the addresses replacing // the all-0's placeholder. // forwarders { // 0.0.0.0; // }; listen-on { any; }; query-source address * port 53; transfer-source * port 53; notify-source * port 53; version "Unknow"; auth-nxdomain no; # conform to RFC1035 listen-on-v6 { any; }; }; Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Narkon 0 Zgłoś post Napisano Październik 22, 2012 Nadal alias www nie działa... Przynajmniej mnie... Jakieś pomysły jeszcze? Ogólnie dziękuję za zainteresowanie moim problemem Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kamikadze Zgłoś post Napisano Październik 22, 2012 Polecam: http://www.blueman.pl/serwer/id984-konfiguracja-serwera-cz4.html Możesz znaleźć tam sterfę DNS na której możesz się wzorować Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Narkon 0 Zgłoś post Napisano Październik 22, 2012 (edytowany) A działa Wam wgl którakolwiek z domen chociaż bez aliasu www? Hmm bo o dziwo mi działa nawet jeśli usunę je z BIND i zrestartuje BINDA oraz wyczyszcze CACHE DNS Edytowano Październik 22, 2012 przez Narkon (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość hdmagc Zgłoś post Napisano Październik 22, 2012 (edytowany) Nie wspieram działania forum webhostingtalk.pl Edytowano Styczeń 15, 2013 przez hdmagc (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Narkon 0 Zgłoś post Napisano Październik 22, 2012 O dziwo przez smartfona już alias działa, a na komputerze jeszcze nie. Oczywiście BINDA przeładowałem a nawet restartowałem, ale wstyd się przyznać seriala już nie zmieniałem :/ Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach