Darq 0 Zgłoś post Napisano Październik 17, 2012 Witam, używam pewnego mechanizmu, który ma za zadanie weryfikować skrzynki pocztowe. Natrafiłem na problem który dotyczy w 99% tylko skrzynek o2.pl oraz onetu a mianowicie przy próbie weryfikacji otrzymuję komunikat w stylu "450 4.7.1 wrong HELO domain". 1. W jaki sposób powinien wyglądać ten rekord Helo domain według standardów? 2. Czy serwer w jakiś sposób weryfikuje istnienie domeny podanej w tym rekordzie? Pytanie dodatkowe: 3. Jak długo nadawca znajduje się na greylist? Inaczej mówiąc jak wiele mam czasu od otrzymania komunikatu "greylist" po pierwszej próbie połączenia do nawiązania drugiej próby, w której już wszystko będzie OK? Nie chodzi mi nawet o konkrety ale o przybliżone wartości - czy są to raczej minuty, godziny, dni czy tygodnie. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kafi 2425 Zgłoś post Napisano Październik 17, 2012 Odpowiedzią na twoje pytania jest rozdział 4.1.1.1@RFC2821 A najprostszą wskazówką, aby się go pozbyć, to zadbać o to, aby hostname serwera było tożsame z reverse dns adresu IP, do tego poprawnie przechodziło walidację odwrotną (czyli zapytanie lookup A o owy hostname powinno zwrócić ten adres IP), a na końcu popatrzeć, czy rekord SPF jest ustawiony Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach