Marek607 655 Zgłoś post Napisano Październik 9, 2012 Hej, Nie bardzo wiedziałem jak nazwac temat, ani jak znaleść rozwiązanie. mam prosty skrypt: #!/bin/bashecho "Wpisz uzytkownika" read username; wynik=grep $username /etc/passwd echo "wynik wynosi $wynik" Problem w tym, iż nie wiem jak po wpisaniu zmiennej ( w tym przypadku $username) wykorzystać ją do otrzymywania następnych zmiennych Próbowałem też tablic, ale rezultat taki sam. Prosiłbym kogoś o poprawe tego "kodu", dalej powinienem da rade Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Marek607 655 Zgłoś post Napisano Październik 9, 2012 Nie wiem, czy dobrze Cię rozumiem, ale: #!/usr/bin/env bash echo -n "Wpisz nazwę użytkownika: "; read username; wynik=$(grep "${username}" /etc/passwd) echo "Wynik wynosi: ${wynik}" Dziękuje ślicznie za pomoc - właśnie to chciałem uzyskać Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
HaPe 242 Zgłoś post Napisano Październik 10, 2012 Ułatw sobie życie i pobieraj nazwę usera wprost jako parametr O ile samemu będziesz używał skryptu i nie będzie Ci to przeszkadzać. Jak coś to zmienne z parametrów pobierasz jako $1 $2 i tak dalej. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach