Miłosz 2311 Zgłoś post Napisano Październik 9, 2012 Nie wszyscy zapewne przeglądają forum OVH, a informacja może się przydać: Jak już wiecie RIPE nie dysponuje wolnymi pulamiadresowymi IPv4. Dokładnie chodzi o adresację darmową. W przeciwieństwie do naszych konkurentów, uruchamialiśmy kolejne adresy IPv4 bez dodatkowych kosztów do samego końca, czyli do teraz. Od tej pory kolejne adresy IPv4 są dostępne w opcji płatnej. Ponadto zamierzamy kupować kolejne pule adresowe w RIPE, które będą dostępne dla serwerów. Cena za pojedyńczy adres IPv4 wyniesie 4 zł netto miesięcznie. Jednocześnie zmienimy warunki ich wykorzystania na serwerach: - adresacja IP na serwerach VPS, vKS jest darmowa. - 3 adresy IP dostępne w ramach serwera są darmowe. - adresy IP failover kosztuję 4 zł netto miesięcznie. - również bloki adresowe IP failover kosztują 4 zł netto miesięcznie za adres. Minimalny rozmiar bloku to 16 adresów IP (/28). Jeżeli korzystasz z bloku /24 i zamierzasz zachować pojedyńczy adres, to wystarczy go rozdzielić na blok /28. Również poszczególne bloki będą zarządzane osobno. Wszystkie te zmiany zostaną uwzględnione w ciągu kilku dni, w nowej ofercie serwerów 2013. Pozdrawiam, Octave Skończy się szastanie /24 i marnowanie adresacji Zanim ktoś kupi adresy, to przemyśli 5 razy czy są mu potrzebne. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość bolek10 Zgłoś post Napisano Październik 9, 2012 I dobrze, chociaż i tak tanie te adresy mają. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Miłosz 2311 Zgłoś post Napisano Październik 9, 2012 Z tego co usłyszałem, to niby nie będzie można dodawać bloków IP w nowej ofercie. A obecne umowy o IP mogą być rozwiązane i pewnie trzeba będzie dobrze posmarować za adresy.. /24 x 4 netto.. no to seo będzie mieć cieżki żywot. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
patryk 451 Zgłoś post Napisano Październik 9, 2012 Przecież i tak ktokolwiek chciał używać OVH do SEO to raczej nie kupował całego bloku (bo tak bliskie adresy IP są podobno średnio przydatne) tylko właśnie failovery w jednej z 30 czy 40 klas adresowych OVH a ich cena pozostaje taka sama. Oles utrudni za to życie tym co np. będą chcieli stawiać VPSy na dedykach w OVH, albo np. wydali 3k na 512 "IP RIPE" z zapewnieniem, że to opłata jednorazowa, a teraz będa płacić 3 tysiące co miesiąc chcąc zachować te adresy . 1 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
elcct 159 Zgłoś post Napisano Październik 9, 2012 Dobra zmiana. Ale bardziej interesujące jest to: Wszystkie te zmiany zostaną uwzględnione w ciągu kilku dni, w nowej ofercie serwerów 2013. Mam nadzieję, że dadzą jakiś konkretny sprzęt, bo EG i MG to dziadostwo teraz Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
NetMat 107 Zgłoś post Napisano Październik 9, 2012 Mi tam do szcząścia nigdy nie była potrzebna duża pula adresów IP, teraz na dedyku mam 2 ipv4 + kilka ipv6 na które się przeniosłem w czerwcu po oficjalnym "World IPv6 Launch Day" i nie narzekam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kamikadze Zgłoś post Napisano Październik 10, 2012 A ja mam pytanie może głupie Jeżeli mam na serwerze (dedyk/vps wszystko jedno) tylko i wyłącznie IPv6 to mogę komunikować się z komputerami tylko i wyłącznie na IPv4? Np. TP? Czyli IPv6 <-> IPv4 & IPv6 IPv6 <-> IPv6 ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
xorg 693 Zgłoś post Napisano Październik 10, 2012 Komunikujesz się tylko w obrębie wybranego protokołu. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach