Gość Mattonit Zgłoś post Napisano Październik 4, 2012 (edytowany) Witajcie, szukam dobrego systemu zarządzania bazą danych. Ma ona obsługiwać na raz kilka tysięcy użytkowników, wykonujących dużą liczbę zapytań sql w ciągu sekundy. MySQL odpada ze względu na wymagania. Coraz bardziej intensywnie myślę o PostgreSQL i SQLite. Jakie opinie? Z góry dziękuję za pomoc Edytowano Październik 4, 2012 przez Mattonit (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
gloomy 0 Zgłoś post Napisano Październik 4, 2012 Mogę polecić postrage ze względu na bezpieczeństwo, skalowalne DDLe, dobrze radzi sobie z dużą bazą danych Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
d.v 1409 Zgłoś post Napisano Październik 4, 2012 (edytowany) @gloomy: postrage? Masz na myśli chyba PostgreSQL? @Mattonit: jeśli ma być to coś lekkiego, to SQLite będzie chyba najlepszym rozwiązaniem. Edytowano Październik 4, 2012 przez d.v (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
regdos 1848 Zgłoś post Napisano Październik 4, 2012 Jak by to coś małego miało być to i MySQL sobie z tym poradził. Duża ilość zapytań to ile i jakiego typu? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kafi 2425 Zgłoś post Napisano Październik 4, 2012 Skoro MySQL odpada, bo za mało wydajne jak z kontekstu zrozumiałem, to sqlite będzie jeszcze mniej wydajne i jeszcze bardziej problematyczne. Z tych dwóch zdecydowanie Postgres. Choć może i spojrzyj na Oracle? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
PapaSmerf 497 Zgłoś post Napisano Październik 4, 2012 PostgreSQL FTW. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Biszkopcik 37 Zgłoś post Napisano Październik 9, 2012 MySQL w wydaniu MariaDB, używam i dobrze się spisuje. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Misiek08 285 Zgłoś post Napisano Październik 30, 2012 Nakładki na MySQL, np. Percona XtraDB, ewentualnie MongoDB jeżeli nie potrzebujesz transakcji. Jak MySQL naprawdę nie da rady, a MongoDB nie ma potrzebnych funkcji to nie myśl tylko bierz Postgre. Oracle to ostateczność, bo często to widły zamiast igły. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
elcct 159 Zgłoś post Napisano Październik 30, 2012 ewentualnie MongoDB jeżeli nie potrzebujesz transakcji To nie tylko chodzi o transakcje, ale w jaki sposób dane są wykorzystywane. W mongodb wiele operacji blokuje całą bazę na czas ich wykonania np. agregacje danych (http://www.mongodb.org/display/DOCS/How+does+concurrency+work), więc do wielu zastosowań lepsza będzie tradycyjna baza danych. Również stawiałbym na Postgresa Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Misiek08 285 Zgłoś post Napisano Październik 30, 2012 Dlatego napisałem, że zależnie od wymagań można wybrać MongoDB. Sam testowałem i przy 5-7k req/s MySQL miałem ok. 14k req/s w MongoDB. Zapytania proste, pare insertów, selecty i minimalna ilość delete. W przypadku wymaganych wszystkich funkcjonalności i bardziej zaawansowanych funkcji MySQL, a jeśli on nie daje rady to albo jego modyfikacja albo PostgreSQL. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach