Causen 76 Zgłoś post Napisano Październik 3, 2012 Hej. Zainstalowałem sobie dzisiaj linux mint 13. Mam problem z polskimi znakami w plikach tektowych. Wszystkie dokumenty zamiast polskich znaków zawierają różnego typu znaczki z cyferkami w środku, albo coś takiego, zamiast łyżwy jest "3y?wy". Polskie czcionku w menu wyświetlają się poprawnie, problem dotyczy tylko dokumentów. locale. grzegorz@OPI ~ $ locale LANG=pl_PL.UTF-8 LANGUAGE= LC_CTYPE="pl_PL.UTF-8" LC_NUMERIC="pl_PL.UTF-8" LC_TIME="pl_PL.UTF-8" LC_COLLATE="pl_PL.UTF-8" LC_MONETARY="pl_PL.UTF-8" LC_MESSAGES="pl_PL.UTF-8" LC_PAPER="pl_PL.UTF-8" LC_NAME="pl_PL.UTF-8" LC_ADDRESS="pl_PL.UTF-8" LC_TELEPHONE="pl_PL.UTF-8" LC_MEASUREMENT="pl_PL.UTF-8" LC_IDENTIFICATION="pl_PL.UTF-8" LC_ALL= Nawet świeże dokumenty pobrane w tym momencie z netu, również mają krzaki zamiast polskich znaków. Jeżeli natomiast utworzę jakiś document z polskimi czcionkami, zapisze go, zamknę i otworzę ponownie, to polskie znaki wyświetlają się bez problemu. Jak mogę to naprawić? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach