DOLNET 0 Zgłoś post Napisano Wrzesień 30, 2012 Witam, Chciałbym zapytać Was, jakich programów / systemów stosujecie w DATA CENTER do administracji siecią. Dokładnie chodzi mi o śledzenie ruchu w sieci pod względem bezpieczeństwa, wpisywaniem poszczególnych serwerów na mape, programy typu : THE DUDE . Na chwilę obecną mam kilka małych serwerów naniesionych na program DUDE i jeżeli dany host padnie, dostaje powiadomienie SMS, że dana usługa nie działa. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
przemon 35 Zgłoś post Napisano Wrzesień 30, 2012 (edytowany) Stosowałem do niedawna snmp+własne skrypty. Obecnie kończę bardziej rozbudowany system monitoringu oparty o Icinga. Ogólnie całość stoi na Debianie i w skład konfiguracji wchodzi w sumie: Icinga + Icinga-web (dane pobieram via snmp i do tego w zależności od usług na serwerze dodatkowe moduły) powiadamianie sms via smsapi - własne skrypty cacti +rrdtool do wykresów RT: Request Tracker do obsługi ticketów Jasperserver do generowania raportów Inny soft: nagios zabbix Edytowano Wrzesień 30, 2012 przez przemon (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kamikadze Zgłoś post Napisano Wrzesień 30, 2012 Ostatnio zacząłem testować Zabbixa, ale nie zagłębiałem się jakoś szczególnie w niego ze względu na brak czasu Ale miałem praktyki w jednej firmie to tam używali Zabbixa+sms na *dziesiąt urzadzeń w sieci więc się sprawdzało Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Łukasz Ostrowski 593 Zgłoś post Napisano Październik 1, 2012 @Kamikadze Powiem Ci, że zabbix jest nawet dobry Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Zoel 9 Zgłoś post Napisano Październik 1, 2012 Odnośnie Zabbixa -- może się komuś przyda: http://library.linode.com/server-monitoring/zabbix Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kamikadze Zgłoś post Napisano Październik 1, 2012 @Kamikadze Powiem Ci, że zabbix jest nawet dobry Będę robił pewnie kilka wirtualek testowych więc zapewne potestuję Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
DOLNET 0 Zgłoś post Napisano Październik 4, 2012 Dzięki wszystkim za odpowiedź Na chwile obecną DUDE mam już tylko pod urządzenia typu: NANOBRIDGE M5, NANOSTATION, MIKROTIK oraz klienckie w sieci (2000 urządzeń) i daje radę, serwery przeniosłem sobie na zabbixa oraz zrobiłem powiadamianie SMS, jeżeli nie działa mi jakaś usługa to od razu idzie mi powiadomienie Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
mcbarlo 61 Zgłoś post Napisano Październik 5, 2012 Ja z kolei uzywam Cacti z pluginami monitor, thold i manage. Do tego napisalem sobie prosty skrypt w pythonie wysylajacy SMS-y w razie awarii przez gnokii. Cacti rowniez mam wdrozone w sieci i monitoruje nim MT i urzadzenia UBNT. Sa do obu templatki, do MT calkiem rozbudowana. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Rbit 15 Zgłoś post Napisano Listopad 5, 2012 Nagios: monitoring hostów i usług + powadomienia sms/xmpp/email + Cacti: rysowanie wykresów dostępności usług/utylizacji zasobów. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
0xFF 32 Zgłoś post Napisano Listopad 5, 2012 Nagios/Icinga, Cacti, Observium, NeDi, Collectd, Munin, Monit... Generalnie sporo tego jest. :-) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach