xSIX 15 Zgłoś post Napisano Wrzesień 30, 2012 (edytowany) Witam a wiec posiadam płytę główną msi MS-6380E K3 Ultra 2 ( http://www.cpu-upgrade.com/mb-MSI/KT3_Ultra2_(MS-6380E).html ) i kupiłem do niej processor AMD ATHLON XP 2400+ AXDA2400DKV3C , 266FSB (-używany, na aukcji było na pisane że sprawny) i problem właśnie w tym tkwi że jak włożę procesor to wszystkie wiatraki się włączają a nie wstaje w ogóle monitor (dioda pika jak by on był wyłączony) dodam ze zasilacz ma 400W a więc powinien sobie poradzić. Wiecie panowie czego to może być wina? nie wiem może ten procek jest uszkodzony... Edytowano Wrzesień 30, 2012 przez xSIX (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Arkadiusz N 46 Zgłoś post Napisano Wrzesień 30, 2012 Według mnie to objawy popsutej płyty głównej. 2 razy takie objawy miałem i po głębszej diagnozie wymiana MB pomagała. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
xSIX 15 Zgłoś post Napisano Wrzesień 30, 2012 (edytowany) No ale inny procesor działa normalnie bez zarzutów, wszystko się włącza ( ten co siedział od początku) to wydaje mi się że to samo by było w obu przypadkach że monitor nie działa. Edytowano Wrzesień 30, 2012 przez xSIX (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kamikadze Zgłoś post Napisano Wrzesień 30, 2012 Sprawdź wersję biosu. Znalazłem na stronie wersję 5.6 z komentarzem: -Fixed WinXP EventViewer ACPI error-Support XP2400+ & XP2600+ CPU Poczytaj też w Manualu czy nie musisz zworek gdzieś przestawić. Kiedyś miałem płytę główną gdzie trzeba było zmienić taktowanie na zworkach bo inaczej nie startował inny procek Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
xSIX 15 Zgłoś post Napisano Październik 1, 2012 (edytowany) mam coś tutaj z tego wynika ze płyta max obsługuje do 166Mhz? mój procek ma 266 FSB Edytowano Październik 1, 2012 przez xSIX (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Kszysiu 136 Zgłoś post Napisano Październik 1, 2012 najpierw zaktualizuj bios jak kamikadze napisał. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
xSIX 15 Zgłoś post Napisano Październik 2, 2012 (edytowany) No własnie tak będę musiał zrobić, czytałem że to jest bardzo ryzykowne jak coś źle pójdzie może być płyta do wymiany lub może mi później ktoś zaprogramować płytkę biosu.. Mógł by mi ktoś podać link do tego biosu? ponieważ nie chcę żeby się okazało że on jest zły. ( nigdy nie upgradowałem biosu ) Z góry dziękuję. Edytowano Październik 2, 2012 przez xSIX (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś post Napisano Październik 2, 2012 (edytowany) Zaraz... jak tamten działał normalnie, a ten nie działa, to come on... to chyba jest pytanie na inteligencję "co nie działa"? EDIT: Druga sprawa: Na tym sajcie, który podajesz, widać, że niektórych 2400+ nie szamie... AXDA2400DKV3C AXDA2400DUV3C AXDC2400DKV3C 2400+ (0.13u) 133/266 MHz FSB 256KB L2 Cache A6380VMS.570 1 Not supported Odczytaj którą masz wersję proca - może tu tkwi problem. Może rozwiąże to upgrade biosu, jak tu piszą wyżej. A co do zbrickowania płyty, to wiesz... nie chcę nic mówić, ale to jest mocno leciwy sprzęt. Drożej wyjdzie bawienie się przy tym jak się nie uda niż kupienie czegoś nowszego... Edytowano Październik 2, 2012 przez Sponsi (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
regdos 1848 Zgłoś post Napisano Październik 2, 2012 Bios http://pl.msi.com/pr...html#/?div=BIOS Zgodnie z tą tabelką http://pl.msi.com/pr...?div=CPUSupport powinien działać na pewno w biosie 5.7 @Sponsi: Może być to wina albo procesora albo płyty, obsługę tego procesora dodano dopiero w biosie 5.6, do tego gość w pierwszym poście dokładnie napisał jaki ma procesor (AXDA2400DKV3C). Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
xSIX 15 Zgłoś post Napisano Październik 2, 2012 @Sponsi: O to chodzi że ten procek który był do tej pory ( AthlonXP 1700+ ) to działa bez zarzutów a jak wkładam ten 2400+ to zaczyna się problem w tym, że monitor wgl się nie włącza miga dioda a wiatraki działają itp. Tak wiem wiem, że on jest stary no ale mam do niego wszystkie części i chciałem zeby on służył tylko do korzystania z internetu... a ten procek 1700+ tak sobie radzi. @regdos: Dzięki za link Spróbuję jakoś go zainstalowac Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś post Napisano Październik 2, 2012 No kwestia nazewnictwa, czy to "wina płyty". Chodziło mi też o to, że no nie jest to wina karty graficznej, czy coś. Ale update biosu to na pewno działanie do zrobienia. AXDA2400DKV3C to tak, widziałem. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
xSIX 15 Zgłoś post Napisano Październik 2, 2012 (edytowany) To teraz panowie mam pytanie odnośnie tego upgrade , przeglądałem jakies poradniki i wychodzi na to że muszę na dyskietkę wrzucic plik " 6380ev57.exe " i ustawic botowanie z dyskietki a pozniej widzilem ze trzeba wpisac jakas komende ktora rozpocznie upgrade ale na kazdym poradniku byla inna... przykladowo mam " AFUDOS ROMFILE.ROM /P /C " i juz sie powoli gubie z tym... Edytowano Październik 2, 2012 przez xSIX (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś post Napisano Październik 2, 2012 A MSI nie ma jakiegoś auto update wizarda dla Windowsa? Albo z BIOSu opcji nie ma? I wtedy wskazujesz dyskietkę i git? Bo to hen dawno temu się chrzaniło z dyskietkami... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
xSIX 15 Zgłoś post Napisano Październik 2, 2012 Ma pod windows " Live Update 5 " ale czytałem że lepiej to robic z poziomu Biosa ( bezpeczniej). Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
regdos 1848 Zgłoś post Napisano Październik 2, 2012 Zawsze aktualizuje biosy z windowsa i zawsze było ok, w praktyce coś się może popsuć jak Ci prądu zabraknie ale nie ma znaczenia czy to dos czy windows. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach