koval7 0 Zgłoś post Napisano Wrzesień 27, 2012 witam, mam takie pytanie bo stworzylem nowego uzytkownika do ftp przez komende useradd -d /home/testowy/pliki -s /bin/bash -m user1 i mam taki problem ze laczac sie do tego konta uzytkownik nie widzi tylko folderu pliki ale moze sie cofac w folderach i wchodzic do innych folderow w testowy lub home, czy mozna to jakos zablokowac zeby mial dostep tylko do tego folderu co mu ustawilem i folderow w nim sie znajdujacych? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
regdos 1848 Zgłoś post Napisano Wrzesień 27, 2012 Musisz w konfiguracji serwera ftp ustawić żeby użytkownik był zamykany w swoim katalogu, jeżeli jest to proftpd to dodaj w pliku konfiguracyjnym DefaultRoot ~ i przeładuj serwer. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
beliq 442 Zgłoś post Napisano Wrzesień 27, 2012 Proftpd: dopisz DefaultRoot ~ VSFTP: dopisz chroot_local_user=yes ( AFAIR ) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
koval7 0 Zgłoś post Napisano Wrzesień 27, 2012 Sorry chodzi mi o sftp ssh Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość mFilmy.com Zgłoś post Napisano Październik 5, 2012 Musisz wtedy pobawić sie z "funkcja" Jail. Jest tego sporo w internecie. Wystarczy dobrze sformułować zdanie i klikać. Jest to prosta operacja, powinieneś dać sobie radę. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach