lexom 0 Zgłoś post Napisano Sierpień 30, 2012 Witam. Mam problem ze skonfigurowaniem subdomen. Gdy wchodzę na stronę wpisując poczta.domena.pl to strona się poprawnie ładuje, natomiast gdy dopiszę www (www.poczta.domena.pl). Pliki konfiguracyjne ( skrócone ): server { listen 80; server_name poczta.domena.pl www.poczta.domena.pl; root /var/www/poczta.domena.pl; index index.html index.htm index.php; } @ IN A 188.ZZZ.X.YYY ;; subdomains poczta IN A 188.ZZZ.X.YYY Gdzie szukać problemy? Dla głównej domeny (domena.pl) strona ładuję się zarówno po wpisaniu www jak i bez. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
d.v 1409 Zgłoś post Napisano Sierpień 30, 2012 cname www.poczta Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś post Napisano Sierpień 30, 2012 Trochę trzeba pogłówkować, żeby zrozumieć co piszesz Dokładnie jak d.v www.poczta IN CNAME poczta Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
lexom 0 Zgłoś post Napisano Sierpień 30, 2012 Próbowałem dodać: www.poczta IN CNAME poczta niestety nie pomogło. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
d.v 1409 Zgłoś post Napisano Sierpień 30, 2012 www.poczta in cname poczta.domena.ext Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kamikadze Zgłoś post Napisano Sierpień 30, 2012 A kropki są ok? puść ping do www.poczta.domena.pl i zobacz czy odpowiada Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
linurad 27 Zgłoś post Napisano Sierpień 31, 2012 Może powinieneś użyć dyrektywy ServerAlias <VirtualHost *:80> ServerName server.domain.com ServerAlias server server2.domain.com server2 ServerAlias *.example.com UseCanonicalName Off # ... </VirtualHost> 1 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
regdos 1848 Zgłoś post Napisano Sierpień 31, 2012 Jak by autor używał apache to może by i tego użył. Czytanie ze zrozumieniem się kłania. Podaj co to za domena i subdomena wtedy więcej można by powiedzieć czy wina jest po stronie DNS-a czy konfiguracji serwera www. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
lexom 0 Zgłoś post Napisano Sierpień 31, 2012 (edytowany) Binda mam skonfigurowanego tak: ;; subdomains test IN A 188.XXX.Y.ZZZ poczta IN A 188.XXX.Y.ZZZ mail IN A 188.XXX.Y.ZZZ ;; aliases www IN CNAME @ www.poczta IN CNAME poczta www.mail IN CNAME mail ;; mail @ IN MX 10 mail.domena.pl. Natomiast nginx mam: server { listen 80; server_name poczta.domena.pl mail.domena.pl www.mail.domena.pl; root /var/www/poczta.domena.pl; index index.html index.htm index.php; } Na pingi odpowiadają domeny: a) poczta.domena.pl b) www.poczta.domena.pl c) mail.domena.pl Nie odpowiada natomiast domena www.mail.domena.pl Dlaczego? Edytowano Sierpień 31, 2012 przez lexom (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
linurad 27 Zgłoś post Napisano Sierpień 31, 2012 (edytowany) Sory za poprzednią wypowiedź. Chciałbym może jeszcze coś zasugerować. Moim zdaniem nie powinieneś używać nazw hostów z kropką w nazwie nawet jeśli są to aliasy. Kropka pełni niejako rolę separatora w DNS. Ja używam serwera nazw w taki sposób: Np. jest host serv101.example.com, który pełni rolę serwera www, ftp. Konfiguracja hostów wyglądała by następująco: ;; hosts a nie subdomains serv101 IN A 192.168.100.101 mx IN A 192.168.100.105 ;; aliases www IN CNAME serv101 ftp IN CNAME serv101 mail IN CNAME mx ;; mail @ IN MX 10 mx.example.com. Jeżeli natomiast konfigurujesz subdomenę to musisz zdefiniować nową strefę. Więc wg. mnie twoja konfiguracja jeżeli nie działa to dlatego, że w nazwach hostów są kropki. Dla niektórej nazwy może mogą być rozwiązywane nazwy prawidłowo a dla niektórych nie. Spróbuj bez kropek i sprawdź czy działa. Edytowano Sierpień 31, 2012 przez linurad (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
regdos 1848 Zgłoś post Napisano Sierpień 31, 2012 Więc wg. mnie twoja konfiguracja jeżeli nie działa to dlatego, że w nazwach hostów są kropki. Dla niektórej nazwy może mogą być rozwiązywane nazwy prawidłowo a dla niektórych nie. Spróbuj bez kropek i sprawdź czy działa. Bzdury gadasz konstrukcja www.cos IN CNAME jest jak najbardziej poprawna. @lexom: Podaj nazwę domeny bo inaczej to jest wróżenie. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
d.v 1409 Zgłoś post Napisano Sierpień 31, 2012 (edytowany) @linurad: patrz pan, kurde, a u mnie taki coś działa: @ 1 IN A xxx.x.xxx.xxx poczta 1 IN CNAME ghs.google.com www 1 IN CNAME @ www.poczta 1 IN CNAME poczta.domena.ext Jak to wytłumaczysz? Najlepsze, że identyczny konfig działa na kilkunastu innych domenach (z różnymi wpisami cname). Czary? Edytowano Sierpień 31, 2012 przez d.v (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kamikadze Zgłoś post Napisano Sierpień 31, 2012 @linurad: patrz pan, kurde, a u mnie taki coś działa: @ 1 IN A xxx.x.xxx.xxx poczta 1 IN CNAME ghs.google.com www 1 IN CNAME @ www.poczta 1 IN CNAME poczta.domena.ext Jak to wytłumaczysz? Najlepsze, że identyczny konfig działa na kilkunastu innych domenach (z różnymi wpisami cname). Czary? Sam mam taką konfigurację i działa Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach