bybunny 540 Zgłoś post Napisano Grudzień 27, 2014 Cześć Emil, powiedz mi czy jeżeli użytkownicy sprawdzają status w odniesieniu do domeny i ta domena wskazuje konkretny adres IP a idąc dalej takich użytkowników jest np 100. Czyli 100-u użytkowników posiadających np usługę na tym samym adresie powoduje wygenerowanie 100-u krotnie tego samego testu? czy jest to w jakiś sposób zgrupowane do jednego? Zaczyna mnie to męczyć bo ostatnio zauważyliśmy generowanie tego typu testów dla usług w przedziale cenowym od £1 do £2. Te właśnie usługi generują najwięcej ruchu , tz zbędnego ruchu który prawdopodobnie wytniemy albo przekierujemy gdzie indziej. To zaczyna być po prostu trochę męczące zwłaszcza że jasno mamy określoną dostępność. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kamikadze Zgłoś post Napisano Grudzień 27, 2014 O nie pomyślałem o tym. Da radę coś takiego myknąć. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
bybunny 540 Zgłoś post Napisano Grudzień 27, 2014 O nie pomyślałem o tym. Da radę coś takiego myknąć. To tylko takie małe spostrzeżenie ale zauważalne na statystykach. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
tgx 575 Zgłoś post Napisano Grudzień 27, 2014 to jaki macie tam ruch skoro zauważalny jest monitoring? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
bybunny 540 Zgłoś post Napisano Grudzień 27, 2014 to jaki macie tam ruch skoro zauważalny jest monitoring? Niekoniecznie jest to odpowiednie miejsce by o tym pisać. Jak to mówią rób swoje i nie koniecznie musi być o tym głośno. Każdy ma swoje sposoby by monitorować pewne sytuacje podobnie jak każdy stara się utrzymać uptime na poziomie 100%. Czy nam się to udaje czy nie doskonale wiedzą o tym nasi klienci. Ci nowi często stosują różnego rodzaju usługi , które są po prostu zbędne i wykrywane zdecydowanie przez nas Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kamikadze Zgłoś post Napisano Grudzień 31, 2014 proszę o dodatkową wartość predefiniowaną: port 80 + ping aby mieć tę kombinację trzeba wybrać opcję: "21, 22, 53, 80, 3306, PING" a z nią już kilka serwerów ma uptime 0% w podsumowaniu, mimo że działają: gbzl, sixwishlist, fivhost Coś w ten deseń się nada? Ustawiasz sobie porty (domyślnie lub własne - 5 max) + jedna osoba jakiś czas temu podsunęła prośbę o dodatkowe kontakty. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kori 29 Zgłoś post Napisano Grudzień 31, 2014 (edytowany) 1. za długie w pionie, trzeba w poziomie rozłożyć 2. pola portów są zbyt szerokie na te kilka cyferek3. coś za dużo razy te "włączony"a) może przy nie zachaczonym pole będzie poszarzałe, mniej wyraźnieb) w sumie pole select też by złe nie byłomail / GG / SMS / mail+GG / mail+SMS / GG+SMS / mail+GG+SMS w sumie to chyba padło coś, bo te statystyki jakieś dziwne, pokazuje wylacznie uptime miesięczny Edytowano Grudzień 31, 2014 przez kori (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kamikadze Zgłoś post Napisano Grudzień 31, 2014 1. za długie w pionie, trzeba w poziomie rozłożyć 2. pola portów są zbyt szerokie na te kilka cyferek 3. coś za dużo razy te "włączony" a) może przy nie zachaczonym pole będzie poszarzałe, mniej wyraźnie b) w sumie pole select też by złe nie było mail / GG / SMS / mail+GG / mail+SMS / GG+SMS / mail+GG+SMS w sumie to chyba padło coś, bo te statystyki jakieś dziwne, pokazuje wylacznie uptime miesięczny Na razie układ formularza jest do dyskusji bo to wersja robocza. A te włączony / wyłączony bedzie troszkę inaczej i będziesz mógł sobie dodać / wyłączyć monitorowanie dodatkowych portów i dodać / usunąć kontakty (czyli dodatkowe maile/gg/telefony do powiadomienia w razie awarii). Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kori 29 Zgłoś post Napisano Grudzień 31, 2014 swego czasu robiłem coś podobnego ale jak to ja znacznie bardziej zminimalizowanego, powiadomienia tylko mailowe sprawdzałem nie czy serwer odpowiada ale czy dana strona zawiera określony fragment ktory wpisywało się na końcu dzięki temu wiedziałem że strona faktycznie działa, a nie tylko czy serwer odpowiada Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Pan Kot 1535 Zgłoś post Napisano Styczeń 1, 2015 swego czasu robiłem coś podobnego ale jak to ja znacznie bardziej zminimalizowanego, powiadomienia tylko mailowe sprawdzałem nie czy serwer odpowiada ale czy dana strona zawiera określony fragment ktory wpisywało się na końcu dzięki temu wiedziałem że strona faktycznie działa, a nie tylko czy serwer odpowiada Dzięki, że mówisz, zawsze się zastanawiałem czy robiłeś coś podobnego w przeszłości. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
metrowy 18 Zgłoś post Napisano Luty 18, 2015 Tak jest u mnie na firefoxie , operze i IE : Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kamikadze Zgłoś post Napisano Luty 19, 2015 Tak, jest złe kodowanie w bazie chyba po konwercie jakimś. Ten moduł i tak nie będzie rozwijany zapewne w nowej wersji. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
bybunny 540 Zgłoś post Napisano Marzec 19, 2015 Hej Emil Pamiętam ,że chciałeś wdrożyć powiadomienia SMS o statusie. Może zainteresuje ciebie projekt ,który wykorzystuje mój klient: https://smsmega.pl/ Przepraszam ze dopiero teraz o tym napisałem ale ilekroć sobie przypomniałem zawsze coś mi wypadło. 1 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kamikadze Zgłoś post Napisano Marzec 19, 2015 (edytowany) Skontaktuję się z nimi Na razie dużo testuje różnych rozwiązań i rozmyślam z kartą i długopisem jak to ugryźć optymalnie bo baza mi się robi gigabajtowa co mija się z celem Edytowano Marzec 19, 2015 przez Kamikadze (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
bybunny 540 Zgłoś post Napisano Marzec 19, 2015 Rozumiem ale to tylko informacja na tak zwane później No a sprawa bazy danych to chyba było do przewidzenia i każdy ma tak samo przy tego typu projektach. Gdzieś te wszystkie statystyki zapisać trzeba lub zrobić opcję przechowywania np do 12 miesięcy i jeden dzień. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kamikadze Zgłoś post Napisano Marzec 19, 2015 No testuję i rozważam różne praktyki pod tym względem. Chcę znaleźć przyszłościowy i optymalny patent na to żeby później już nie grzebać. Dlatego też panel jest pisany od nowa Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
nikolaj 3 Zgłoś post Napisano Listopad 28, 2016 połowa maili łącznie ze spamem to już chyba drugi dzień maile z tej strony nie wiem czy to problem z serwerami testującymi czy też z algorytmem wysyłania maili chyba nie musi powiadamiać o każdym minutowym padzie a za minutę o powrocie może dopiero po kilku minutowych padach lub po jednym dłuższym może jakiś max maili na godzinę? lub tylko mail zbiorczy informujący o awariach w ostatniej godzinie Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Łukasz Ostrowski 593 Zgłoś post Napisano Listopad 28, 2016 Ile Ty jeszcze tych multikont narobisz? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kamikadze Zgłoś post Napisano Listopad 28, 2016 połowa maili łącznie ze spamem to już chyba drugi dzień maile z tej strony nie wiem czy to problem z serwerami testującymi czy też z algorytmem wysyłania maili chyba nie musi powiadamiać o każdym minutowym padzie a za minutę o powrocie może dopiero po kilku minutowych padach lub po jednym dłuższym może jakiś max maili na godzinę? lub tylko mail zbiorczy informujący o awariach w ostatniej godzinie Nie widzę abyś kontaktował się w tej sprawie żadnego maila. W poprzednich wersjach była opcja ustawienia opcji powiadomień o awarii dłuższej niż X czasu, ale zrezygnowaliśmy z tego. Obecnie jest to około 2 minut. Conajmniej dwa testy w odstępie minuty musza wskazywać na awarię z 3 różnych lokalizacji jednocześnie. Obecnie aruba może mieć problemy i z tego co widzę od przyszłego miesiąca trzeba zainwestować w coś lepszego. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach