kafi 2425 Zgłoś post Napisano Czerwiec 18, 2013 Nikt nie wątpi że nie wiesz co się dzieje na maszynie Cóż. Nie ma to jak odpyskować, zamiast grzecznie przyznać się do błędu, poprawić i przeprosić za uciążliwości. No ale pewnie znowu (tak jak w przypadku ujawnionych poprzednio luk) będzie śpiewka, że to darmowe, hobbystyczne itp. i produkcyjnych nadziei z tym nie ma co wiązać, a jak komuś nie pasuje, to wyp... PS: Zdajesz sobie sprawę, że ten ranking stracił na jakiejkolwiek wiarygodności przez to, bo klientowi zawsze można napisać, że działające systemy zabezpieczające tak nieudolny monitoring (bo jakże by inaczej nazywać wynikający z tego komunikatu błędu fsockopen na port 22 i nic poza tym) zidentyfikowały jako zagrożenie i wycięły permanentnie atakującego? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Pan Kot 1535 Zgłoś post Napisano Czerwiec 18, 2013 A ja mam pytanie z innej beczki. Jakim w o ogóle cudem wybierając metodę sprawdzania pingu można wrzucić fsockopen na ssh? Dla mnie odpowiedź jest tylko jedna - skrypt usilnie ustawia ssh_check na 1 zamiast ping, a więc problem leży albo w ustawieniach albo w samych funkcjach sprawdzających (w co wątpię...) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kamikadze Zgłoś post Napisano Czerwiec 18, 2013 (edytowany) Cóż. Nie ma to jak odpyskować, zamiast grzecznie przyznać się do błędu, poprawić i przeprosić za uciążliwości. No ale pewnie znowu (tak jak w przypadku ujawnionych poprzednio luk) będzie śpiewka, że to darmowe, hobbystyczne itp. i produkcyjnych nadziei z tym nie ma co wiązać, a jak komuś nie pasuje, to wyp... PS: Zdajesz sobie sprawę, że ten ranking stracił na jakiejkolwiek wiarygodności przez to, bo klientowi zawsze można napisać, że działające systemy zabezpieczające tak nieudolny monitoring (bo jakże by inaczej nazywać wynikający z tego komunikatu błędu fsockopen na port 22 i nic poza tym) zidentyfikowały jako zagrożenie i wycięły permanentnie atakującego? Ojej przepraszam, ale chodziło mi raczej o to że przytaknałem, że on ma rację a teraz przeczytałem że wyszło na odwrót niż zamierzałem powiedzieć Ja nie chciałem obrazić nikogo tylko ze zmęczenia mi takie zdanie wyszło @Archi, wybierając metodę ping, nie jest w ogóle (nie powinna) być używana metoda sprawdzania pingu, tylko jest oddzielny pliczek wykonywalny, który puszcza zwykły ping z systemu (jak logujesz się na usera i piszesz ping -c 1 wp.pl) Edit: No tak sa jeszcze błędy i problemy, ale są one systematycznie poprawiane a po tamtych ujawnionych lukach skrypt był zabezpieczany. Oczywiście zdaję sobie sprawę że nie w 100% bo dziura zawsze się znajdzie jak nie w skrypcie to w systemie jak nie w systemie to gdzieś indziej, ale cały czas pracuję nad poprawą działania skryptu i jego optymalizacją. Jako że nie jestem jakimś geniuszem bo to chyba każdy wie idzie mi trochę wolniej niż innym, tym bardziej że prócz tego projektu człowiek też ma swoje życie Edytowano Czerwiec 18, 2013 przez Kamikadze (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Pan Kot 1535 Zgłoś post Napisano Czerwiec 18, 2013 @Archi, wybierając metodę ping, nie jest w ogóle (nie powinna) być używana metoda sprawdzania pingu, tylko jest oddzielny pliczek wykonywalny, który puszcza zwykły ping z systemu (jak logujesz się na usera i piszesz ping -c 1 wp.pl) To słaba metoda, powinno się puszczać minimum 2-3 requesty - internet jest zbyt "niestabilny", żeby bazować uptime w oparciu o 1 request / minutę. Ot, taka moja konkluzja. A co do SSH to znając życie masz gdzieś błąd w php i dodaje się również pliczek odpowiadający za spam portu 22 . Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kamikadze Zgłoś post Napisano Czerwiec 19, 2013 To wszystko muszę przejrzeć we wszystkich pliczkach, testowałem też inne metody testów, ale na razie nie znalazłem takiego złotego środka Pamiętaj Archi też że uptime zmienia się jak system wykryje serwer offline. A taki status pojawia się z minimum 3 serwerów (jak któryś z 3 serwerów jest niedostępny to pobiera dane z innego). Podsunąłeś mi pomysł na taką zaawansowaną rozbudowę opcji monitoringu że wszystko sobie konfigurujesz co ile ma być testowane, ale to tylko zamysł na razie. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Pan Kot 1535 Zgłoś post Napisano Czerwiec 19, 2013 Pewnie, że tak. Różnica jest taka, że wysyłasz te 3 pakiety i masz spokój, a tak na samą komunikację z drugim serwerem tracisz pewno 10x tyle . Dałbym userowi opcję ilości requestów w liczbie 1-5, która dany serwer ma puścić ZANIM zgłosi serwer off i odpyta następny. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
bermut 18 Zgłoś post Napisano Lipiec 6, 2013 (edytowany) Po przejęciu forum przez nazwa.pl i zmianach w regulaminie zdecydowałem się usunąć wszystkie swoje posty. Cześć. Edytowano Kwiecień 9, 2020 przez linoskoczek (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kamikadze Zgłoś post Napisano Lipiec 6, 2013 Już były takie sugestie. Przy aktualizacji wdrożona zostanie taka opcja. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
bermut 18 Zgłoś post Napisano Lipiec 7, 2013 (edytowany) Po przejęciu forum przez nazwa.pl i zmianach w regulaminie zdecydowałem się usunąć wszystkie swoje posty. Cześć. Edytowano Kwiecień 9, 2020 przez linoskoczek (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
bermut 18 Zgłoś post Napisano Lipiec 13, 2013 (edytowany) Po przejęciu forum przez nazwa.pl i zmianach w regulaminie zdecydowałem się usunąć wszystkie swoje posty. Cześć. Edytowano Kwiecień 9, 2020 przez linoskoczek (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kamikadze Zgłoś post Napisano Lipiec 13, 2013 Spokojnie Pisałem na FB że będą przerwy. Aktualnie przenoszę stronę WWW i panel na inny serwer aby odciążyć obecny. W między czasie trzeba było kilka rzeczy przerobić. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
bermut 18 Zgłoś post Napisano Wrzesień 17, 2013 Dane procentowe w ostatnich 7 dniach pokazują 'brak danych %'. Zauważył ktoś jakieś problemy przy np. cloudflare? U mnie serwer ma awarie pare razy w ciągu dnia, a tak naprawdę jest dostępny. Np. teraz awaria trwa od 12:03 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kamikadze Zgłoś post Napisano Wrzesień 17, 2013 Z CloudFlare są problemy. A z danymi jest problem. Jest prawie ukończona nowa aktualizacja gdzie statystyki będą dokładniejsze i zmieni się zupełnie system zliczania uptime/downtime (bardziej dokładniejszy) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kori 29 Zgłoś post Napisano Listopad 13, 2014 http://manager.serwerstatus.pl/index.php?id=10podsumowaniepokazuje % dostępności wyłącznie po pingach a monitorowanie jest możliwe też po ping + porty w efekcie strony które miałem tam dodane miały po 0% dostępnościdopiero jak zmieniłem na sam ping pokazuje wlasciwy status Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kamikadze Zgłoś post Napisano Listopad 13, 2014 Poczekaj na nowy panel, który jest na ukończeniu Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kori 29 Zgłoś post Napisano Listopad 14, 2014 serwer cały czas chodzi ;pcluster014.ovh.net 80 0.08 % 0.05 % 0.05 % 0.08 %14 listopad 2014 19:09:59 Zmiana statusu serwera cluster014.ovh.net System wykrył że Twój serwer jest już dostępny.Dane:Nazwa serwera: cluster014.ovh.netAdres IP/Host: cluster014.ovh.netPort: 80Data awarii: 2014-11-13 19:41:00Data odzyskania sprawności: 2014-11-14 19:11:00SerwerStatus.pl Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kori 29 Zgłoś post Napisano Listopad 14, 2014 (edytowany) 1. często samo wylogowuje 2. strony bardzo ciężko się ładują3. nie ma kontroli nad czasem sprawdzania serwera (jest tytlko "Czas po jakim wysyłane są powiadomienia od momentu zmiany statusu") Edytowano Listopad 14, 2014 przez kori (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kamikadze Zgłoś post Napisano Listopad 14, 2014 Nowa aplikacja jest pisana praktycznie od zera, więc zapewne większość usterek będzie usunięta. Jak masz sugestie co można dodać / zmienić / usunąć to pisz na kontakt@serwerstatus.pl Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
robson345 53 Zgłoś post Napisano Listopad 14, 2014 Nowa aplikacja jest pisana praktycznie od zera, więc zapewne większość usterek będzie usunięta. W końcu się za robotę we firmie wziąłeś Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Marek607 655 Zgłoś post Napisano Listopad 15, 2014 @Kamikadze, kiedy będzie dostępny ten nowy panel? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kamikadze Zgłoś post Napisano Listopad 15, 2014 Beta jest zrobiona, ale jeszcze bez dostępnych wszystkich modułów. Trochę czasu to zajmuje, ale plan jest do końca roku wykończyć 2 projekty włącznie z tym Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
krzys21 0 Zgłoś post Napisano Listopad 16, 2014 Czy istnieje możliwość dodania coś w stylu API dla np. http://public.serwerstatus.pl/index.php?id=, głównie chodzi mi o wyświetlanie statystyk w formie XML/JSON do łatwiejszego odczytu przez PHP (bez potrzeby parsowania strony i poprawiania przy każdej większej przeróbce stylu)? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kamikadze Zgłoś post Napisano Listopad 16, 2014 Były takie prośby i jest to raczej rozważone pozytywnie. Na razie jednak dopracowuję nowy system zliczania uptime i innych statystyk. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kori 29 Zgłoś post Napisano Grudzień 26, 2014 proszę o dodatkową wartość predefiniowaną: port 80 + ping aby mieć tę kombinację trzeba wybrać opcję: "21, 22, 53, 80, 3306, PING"a z nią już kilka serwerów ma uptime 0% w podsumowaniu, mimo że działają: gbzl, sixwishlist, fivhost Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kamikadze Zgłoś post Napisano Grudzień 27, 2014 Tak bo został zmieniony system monitorowania już pod nowy panel i niektóre funkcje mogą nie działać wstecz. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach