Gość Kamikadze Zgłoś post Napisano Styczeń 16, 2012 (edytowany) Przedstawiam moje "dziecko" nad którym pracuje od pół roku (głównie ostatni miesiąc z braku czasu). Funkcje: + sprawdzanie dostępności serwera + dane w postaci % dostępności w skali miesiąca (dane trzymane kilka lat) + sprawdzanie nieogarniczonej liczby serwerów (w miarę rozsądku) + Brak opłat + Powiadomienia na Maila o braku odpowiedzi oraz o podniesieniu się serwera po awarii + Sprawdzanie serwerów co 1 minutę http://serwerstatus.pl Przygotowuję wersję premium tego skryptu która będzie bogatsza o następujące funkcje: + prowadzenie logów serwera + możliwość dodania serwerów na innych portach + pingowanie serwerów i wykresy z: ostatnich 24h, 7 dni, miesiąca + powiadomienia SMS o usterkach + łatwe dodawanie nowych serwerów, edycja oraz usuwanie + ping z różnych lokalizacji Skrypt w wersji beta jeszcze, więc jakieś drobne błędy mogą wystąpić. Wygląd nie jest dopracowany bo dla mnie to było "ostatnie" co muszę zrobić a priorytetem jest poprawne działanie skryptu Dodam jeszcze że cały skrypt stoi na serwerze dedykowanym: 2x1.6GHz, 2GB ram, 250GB HDD Zapraszam! http://serwerstatus.pl/ Edytowano Styczeń 16, 2012 przez Kamikadze (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
HaPe 242 Zgłoś post Napisano Styczeń 16, 2012 Jakiemu IP zezwolić na pingowanie? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kamikadze Zgłoś post Napisano Styczeń 16, 2012 (edytowany) 188.112.30.206 Jeżeli dojdą nowe lokalizacje będę pisał na stronie, ale to w wersji premium która jest przygotowywana Edytowano Styczeń 16, 2012 przez Kamikadze (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
wiktor12348 12 Zgłoś post Napisano Styczeń 16, 2012 Gratulacje. Ciekawie to wygląda. Ja nigdy czegoś takiego nie widziałem a przynajmniej nie na polskim rynku. Będziesz to jeszcze bardziej rozwijał ? Tzn nowe funkcję, mówie oczywiście nie o tych co wypisałeś jako premium. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
vlop 32 Zgłoś post Napisano Styczeń 16, 2012 Gratulacje. Ciekawie to wygląda. Ja nigdy czegoś takiego nie widziałem a przynajmniej nie na polskim rynku. Mało szukasz ;-) http://www.monitoring-stron.pl/ / http://www.sitemonitor.pl/ Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kamikadze Zgłoś post Napisano Styczeń 16, 2012 Jest to mój praktycznie najlepszy projekt i jak najbardziej będę rozwijał Ceny planuje zrobić bardziej konkurencyjne przy powiadomieniach SMSowych gdyż zwykle za 100 smsów płacisz od 20zł w górę u mnie będa ceny około 9-10 zł za taki pakiet i brak płatności abonamentowej Oczywiście w miarę przybytku ilości serwerów monitorowanych rozpisze skrypt rozkładający sprawdzanie na kilka serwerów Jak wpadne na jakieś fajne pomysły to oczywiście będę wdrażał. Od roku chciałem takie coś zrobić i w końcu się coś udało Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kaszub1136 109 Zgłoś post Napisano Styczeń 16, 2012 (edytowany) muszę przyznać że działa bardzo dobrze mam jednak pytanie: Wersja darmowa pinguje co minutę, czy takie rarytasy tylko dla premium? Edytowano Styczeń 16, 2012 przez kaszub1136 (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Piotr GRD 608 Zgłoś post Napisano Styczeń 16, 2012 Gratuluję. : ) Niech się rozwija. : ) Ja nie rozbudowuję swojego poza publicznie dostępny monitoring niektórych hostingów współdzielonych / shared. No, dodałem monitorowanie niektórych usługodawców DNS, ale nie upubliczniłem jeszcze żadnego z nich, ciężko mi idzie wprowadzanie czegokolwiek nowego. : ) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
vlop 32 Zgłoś post Napisano Styczeń 16, 2012 Po jakim czasie powinny pokazać się dane ? bo u mnie cały czas "brak danych", serwer dodałem przed 19 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kaszub1136 109 Zgłoś post Napisano Styczeń 16, 2012 u mnie po minucie +/- Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kamikadze Zgłoś post Napisano Styczeń 16, 2012 (edytowany) muszę przyznać że działa bardzo dobrze mam jednak pytanie: Wersja darmowa pinguje co minutę, czy takie rarytasy tylko dla premium? W wersji premium będzie można korzystać za darmo, ale będą powiadomienia na maila. Po doładowaniu konta powiadomienia będą wysyłane przez SMS, także albo to albo to. Po jakim czasie powinny pokazać się dane ? bo u mnie cały czas "brak danych", serwer dodałem przed 19 Zaraz po pierwszym padzie pokazuje się w postaci procentowej (nad tym już pracuje aby pokazywało się w bierzącym miesiącu np. 100% gdy nie ma w ogóle padów) Na razie jest brak padów = brak danych i w bazie 0 padów Edit: Aimer zaczął testować wersję premium i dopiszę tylko kilka dodatków i pewnie w lutym już będzie hulać Edytowano Styczeń 16, 2012 przez Kamikadze (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
vlop 32 Zgłoś post Napisano Styczeń 16, 2012 A przewidujesz w wersji darmowej/płatnej sprawdzanie ICMP ? bo np. mnie nie interesuje za bardzo port :80, chciał bym np. odpytywać którąś z naszych bram i na tej zasadzie liczyć uptime Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
HaPe 242 Zgłoś post Napisano Styczeń 16, 2012 Dodaj opcję usunięcie sprawdzania statusu. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kaszub1136 109 Zgłoś post Napisano Styczeń 16, 2012 proponuję dodać sprawdzanie wybranych portów dla premium, taki dodatek. a jak na razie to troszkę dziwny wygląd strony ale to nie o to w tym chodzi więc nie będę się czepiał Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Łukasz Ostrowski 593 Zgłoś post Napisano Styczeń 16, 2012 Popracuj nad kodem html i treścią którą piszesz na stronie.. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kamikadze Zgłoś post Napisano Styczeń 16, 2012 (edytowany) A przewidujesz w wersji darmowej/płatnej sprawdzanie ICMP ? bo np. mnie nie interesuje za bardzo port :80, chciał bym np. odpytywać którąś z naszych bram i na tej zasadzie liczyć uptime Na razie tworzę te bardziej prostsze rzeczy jak sprawdzanie portu 80 W wersji Free jest zablokowane dodawanie tylko na port 80. A wersji premium zrobiłem możliwość wpisania własnego portu np. 21 czy 22 @ZooMpl - jakoś nie przykładałem większej uwagi do tego Wyglądy będą zmieniane jak skończę premium Edytowano Styczeń 16, 2012 przez Kamikadze (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kaszub1136 109 Zgłoś post Napisano Styczeń 16, 2012 mały błąd: w zakładce "FREE" masz łącze z nazwą "Wróć", prowadzi ona do index.html a nie php tak jak powinno być Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kamikadze Zgłoś post Napisano Styczeń 16, 2012 Ok poprawione Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
maniks 39 Zgłoś post Napisano Styczeń 17, 2012 W tym miejscu : http://www.serwerstatus.pl/pokaz.php?serwer=IPSERWERA, jeszcze wczoraj można było zobaczyć procentowe uptime dla monitora dziś już tylko widać nazwy miesięcy. Coś się popsuło? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kamikadze Zgłoś post Napisano Styczeń 17, 2012 Wszystko działa Np. http://www.serwerstatus.pl/pokaz.php?serwer=google.pl Jeszcze niektóre pomiary są błędne i trochę zmodyfikuje skrypt będzie git Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Bartosz Stępień 75 Zgłoś post Napisano Styczeń 17, 2012 Daj sobie walidację danych do formularza i zabezpiecz je, bo twój skrypt tylko sprawdza czy IP nie ma w bazie, a jak dodam dowolny ciąg znaków to i tak dodaje serwer Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kamikadze Zgłoś post Napisano Styczeń 17, 2012 (edytowany) Zmieniłem trochę funkcję sprawdzającą (cały plik praktycznie od zera napisany) i sprawdzane jest trochę inną metodą aby wykluczyć złe pomiary i bezsensowne powiadomienia. Przez to mogły przyjść jakieś maile niepoprawne ale już powinno być ok. Przepraszam za problem Teraz skrypt działa na zasadzie: 1 minuta - Skrypt sprawdza serwer (przypuśćmy że serwer nie działa) 2 minuta - Skrypt upewnia się że serwer nie działa (po poprzednim pomiarze zanotował sobie żeby się upewnić) i jeżeli nadal off to wysyła maila. n minuta - Skrypt sprawdza czy serwer OFF jeżeli już nie to wysyła powiadomienie że już serwer dostępny. Teraz zrobię tak samo na skrypcie pod premium i dodam zaproponowane przez was dodatki Edit: @bartez dzięki za rade właśnie zauważyłem że coś pododawane jest Zaraz się zajmę formularzami Edit2: Formularz zmieniony! Błyskawica! Edytowano Styczeń 17, 2012 przez Kamikadze (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kamikadze Zgłoś post Napisano Styczeń 20, 2012 Dzisiaj w nocy przygotuję serwer pod wdrożenie aplikacji premium. Jeżeli wszystko się uda ładnie sprawnie skończyć (zostały drobne poprawki) to w ciągu kilku dni aplikacja ujrzy światło dzienne Zostało do zrobienia: - dodatkowe restrykcje - doładowanie smsów kodem - uptime czasowy (np. serwer dostępny przez x dni, ostatni downtime dd-mm-rrrr) Jak wpadnę na coś nowego to będę wdrażał na bieżąco (oczywiście po przetestowaniu. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Shk 51 Zgłoś post Napisano Styczeń 22, 2012 Wydaje mi się, że oprócz tych powiadomień na e-mail, powinieneś zrobić jeszcze jakieś logi dostępności / awarii serwera. Takie powiadomienia e-mail nie są czytelne w skali np. miesiąca. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Marek607 655 Zgłoś post Napisano Styczeń 22, 2012 Skoro przeniosłeś darmowe sprawdzanie na free.serwerstatus.pl to zmień też URL z powiadomieniem o dodaniu serwera na poprawny, bo obecnie kieruje na www.serwerstatus.pl/.............php a powinno pod free.serwerstatus.pl/........php Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach