My4tic 1 Zgłoś post Napisano Sierpień 24, 2012 Hej, Jakie macie/jakie są rozsądne limity w slow.log? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
niepozwole 20 Zgłoś post Napisano Sierpień 30, 2012 Hej, Jakie macie/jakie są rozsądne limity w slow.log? Podejrzewam, że chodzi o slow log mysqla, prawdopodobnie o limity czasowe? Wszystko w sumie zależy od Twoich potrzeb, jakości napisanego przez Ciebie kodu, itp. Ja u siebie limit czasowy mam ustawiony na 0.4 s. Musisz także uważać, jeśli ustawisz za mały limit, to pliczek slow loga może zbyt mocno spuchnąć... :-) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
My4tic 1 Zgłoś post Napisano Sierpień 30, 2012 Dzięki za info. Soft pisany na zamówienie... włączyłem slow.log i limit czasu 2 s. Wysłałem to do autorów i odp.: proszę zwiększyć limit Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość patrys Zgłoś post Napisano Sierpień 31, 2012 To zależy od oprogramowania i jego zastosowania, aczkolwiek 2 sek to z reguły górna granica. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
beliq 442 Zgłoś post Napisano Wrzesień 1, 2012 Jakie macie/jakie są rozsądne limity w slow.log? W 99% wypadków wszystko co się wykonuje ponad 0,5 sekundy oznacza złą architekturę aplikacji/bazy, nieprawidłową konfigurację samego daemona i/lub zbyt słaby serwer w stosunku do przewidzianych zastosowań. Oczywiście nie tyczy się to hurtowni danych, gdzie join na bazie x tabel i dziesiąt/set-milionów rekordów z założenia może trwać... i trwać. Przykład: tabela ma 5 milionów rekordów i około 20 pól robię search na tabeli MyISAM - %fraza% ( vide: *fraza* ) na polu, który nie posiada indeksu serwer zwrócił wynik w 2 minuty i 7 sekund przy czym na tym serwerze i tak całą dobę jest obciążenie CPU > 85% robię inny search na tej samej tabeli, warunki analogiczne, z tym tylko, że pole ma indeks... serwer zwrócił wynik w 57 sekund ( 1 minuta 13 sekund szybciej ) serwer WHT: robię search z 300K postów, szukam frazy *SQL* otrzymuję wynik w 0,42 sekundy etc. itd. itp. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach